* Wat is de voorgeschiedenis van het psychische probleem of de verslaving?
Relatie expert & vitaliteit coach Marieke Proper - Personal coaching & Counseling
Tips, informatie en steun

* Wat is de voorgeschiedenis van het psychische probleem of de verslaving?

Als jouw dierbare kampt met een verslaving of een psychisch probleem is dat heel erg vervelend en brengt dat een heleboel zorgen en extra taken met zich mee voor de familie. Het psychische probleem of de verslaving wordt vaak gezien als een probleem op zich dat opgelost moet worden. Psychische problemen of een verslaving hebben echter ook een voorgeschiedenis. Jouw dierbare heeft een leven gehad voor het psychische probleem, of de verslaving, tot uiting kwam dat hem of haar duwde in de richting van zelfdestructie. 

Dit kan een trauma zijn geweest. Een verstoorde relatie met een familielid. Gepest worden. Een verstoord zelfbeeld. Een grenzeloosheid. Een onveilig gevoel. Etc.

Het is positief voor het herstel van je dierbare als dit onderkent wordt. Wat heeft er in het verleden gespeeld dat hij of zij zichzelf is gaan verstoppen voor geluk? 

Alleen afkicken of het psychische probleem 'oplossen' met medicatie, en therapie is meestal niet een op zichzelf staande oplossing. Heel vaak willen dierbaren ook iets van de naasten horen (voelen), of iets uiten of bespreekbaar maken. 

Erkennen dat het een familie probleem is en dat je het samen moet aangaan en open staat voor medewerking en medeleven, is een goede stap in de richting van herstel. 

Wat bedoel ik hiermee:


  • Dat jouw dierbare zeker professionele hulp nodig heeft, nadat een kundige arts een goede diagnose heeft gesteld. 
  • Ik bedoel niet dat je een slechte ouder of partner, broer of zus bent geweest. Ik ga ervan uit dat jij ontzettend je best hebt gedaan. 
  • Onderzoek des al niettemin je eigen rol t.o.v. jouw dierbare met een probleem. Het kan het zijn dat je elkaar in het verleden hebt gekwetst of elkaar niet goed begrepen (aangevoeld) hebt. Of dat je vanuit schaamte, angst, machteloosheid of boosheid in het verleden beslissingen hebt genomen waar je niet trots op bent. De verstoorde band moet in dat geval herstelt worden ter ondersteuning van het herstel van jouw dierbare. 
  • Ik bedoel dus met name dat er eerlijk, duidelijk en respectvol gecommuniceerd wordt in de toekomst.
  • Geen leugens of draaierij om de brij heen.
  • Grenzen duidelijk aangeven. (In hoeverre wil en kan jij jouw naaste helpen?)
  • Erken je eigen fouten uit het verleden. Heb je iemand (onbewust) verdriet of pijn gedaan, geef jouw dierbare een teken van medeleven voor het leed dat is geleden. 
  • Neem het verdriet, de angst of de pijn van je dierbare echt serieus.
  • Probeer een verbeterde band op te bouwen voor de toekomst. ( Zolang we leven is het nooit te laat voor verbetering en meer aandacht aan elkaar schenken) 
  • Ga eventueel zelf ook in therapie, als er dingen zijn die je niet verwerkt hebt of onder controle, ook als je helemaal niet begrijpt hoe jij iets kunt betekenen voor je dierbare die het zichtbaar moeilijk heeft. Ik kan mij voorstellen dat het een machteloos en vervelend gevoel moet zijn, dat een gezonde relatie in de weg kan staan. 

Succes

 


0 Reacties op * Wat is de voorgeschiedenis van het psychische probleem of de verslaving?:

Comments RSS

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint