* De terugweg naar inzicht, balans en evenwicht. (Casus Renate)
Relatie expert & vitaliteit coach Marieke Proper - Personal coaching & Counseling
Tips, informatie en steun

* De terugweg naar inzicht, balans en evenwicht. (Casus Renate)

De zus van Renate heeft al jaren last van psychotische aanvallen en is de laatste maanden dusdanig angstig dat ze het leven niet meer ziet zitten. Renate belt mij voor hulp en ik hoor aan haar stem dat ze het echt niet meer weet. Ze vertelt over de trieste situatie en schetst een beeld. "Ze komt haar huis helemaal niet meer uit, kleed zich niet meer aan, heeft alle gordijnen dicht, komt dus niet meer in contact met zonlicht en brandt de hele dag kaarsen en wierook, ik ben zo bang voor brand. Ze is soms zo van de wereld als ik langs kom en dan staat haar hele huis vol met brandende kaarsen, zelfs op de trap naar boven, dat is toch levensgevaarlijk?" 
De vragen die ik op dit soort momenten krijg zijn moeilijk, want hoe gevaarlijk is het? 
Aangezien Renate is doorverwezen door de huisarts, en ik begrepen heb dat die op de hoogte is van de hele situatie betreft de kaarsen, besluit ik mijn antwoorden nog even voor mij te houden. 
Ik merk dat haar verhaal nog lang niet af is dus stel vragen. "Het moet voor jou ook heel zwaar zijn om je zoveel zorgen te maken. Hoe functioneer je zelf onder al deze zorgen?" Renate vertelt dat ze er zelf amper van slaapt en er ook al ruzie over heeft gehad met haar man. De man van Renate voelt zich zo langzamerhand op een zijspoor staan. Hij mist aandacht van Renate en Renate mist betrokkenheid van haar man. "Zo leer je je eigen man wel kennen hoor."  Renate moet zich heel eenzaam voelen en ik laat haar merken dat ik met haar meeleef. Zij heeft ook niet om deze zorgen gevraagd. Ze mist haar zus en de steun van haar man. Zelf is ze dus ook verre van gelukkig op dit moment. Het ergste vindt ze dat ze zelfs het geduld voor haar kinderen is verloren. "Wat kunnen die er nou in hemelsnaam aan doen? " Schreeuwt ze door de telefoon. Als ze is gekalmeerd, besluit ik haar aan 'de hand' te nemen en een afspraak te plannen voor een consult op de praktijk. Ik zie onmiddellijk meerdere mogelijkheden om een aantal van haar problemen aan te pakken. 
"Als ik het goed begrijp maak jij je dermate zorgen om je zus en heeft dit invloed op je relatie en de omgang met je kinderen, maar eigenlijk op je gehele zijn. Je bent bang, maar ook boos, omdat je je niet begrepen voelt door je omgeving. Je zorgen hebben tot nu toe niet bijgedragen aan het herstel van je zus, hoe graag je dat ook anders had gezien, wat weer meer frustratie met zich meebrengt. Ik wil je graag uitnodigen om voor een afspraak. Ik denk dat we samen de mogelijkheden moeten onderzoeken om jou leven weer aangenamer te maken, zonder je zus daarbij uit het oog te verliezen."
Renate grijpt mijn uitnodiging met beide handen aan. Ze is gemotiveerd om veranderingen aan te brengen en dat is een hele goede eerste stap. 
 

Als ik ophang ben ik dankbaar dat ik ooit de durf heb gehad om een carrière move te maken. Ik voel dat ik voor Renate echt een verschil kan maken. 


* Namen en situaties uit deze casus zijn aangepast van de werkelijkheid. Wil je weten wat crisis-counseling voor jou of een dierbare kan betekenen kijk en lees op http://www.mariekeproper.nl/Crisis-Counseling.html 

0 Reacties op * De terugweg naar inzicht, balans en evenwicht. (Casus Renate):

Comments RSS

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint