* Kiezen tussen denken of doen, dat kan een intelligent mens onmogelijk.
Relatie expert & vitaliteit coach Marieke Proper - Personal coaching & Counseling
Tips, informatie en steun

* Kiezen tussen denken of doen, dat kan een intelligent mens onmogelijk.

Mensen In hokjes plaatsen is het meest domme wat je kunt doen, want dan negeer je het grootste gedeelte van iemands zijn. Ik zal je een voorbeeld geven van een hokje. Als je tijdens een sollicitatie procedure een vragenlijst moet invullen en moet kiezen tussen denken of doen, dan kan een intelligent mens dat onmogelijk. Als je doet zonder eerst te denken, geeft dat meestal niet het gewenste resultaat (intuïtieve uitzonderingen daargelaten). Als je denkt zonder te doen, blijf je in rondjes cirkelen en kom je nooit tot resultaat. 

Ik had onlangs iemand aan de telefoon die niet meer geloofde dat haar dierbare beter zou worden. Ze had gekozen tussen de denkbeeldige hokjes, altijd ziek of gezond en altijd ziek aangevinkt. En zei tegen mij; ik kan verder niets meer voor hem doen. Ik heb alles al geprobeerd. 
We hebben toen een tijdje gesproken over hun onderlinge relatie voor de symptomen de hoofdrol waren gaan spelen. Ze vertelde dat ze altijd een goede band hadden gehad. Het gemis was groot en de zorgen ook. Zo groot dat ze herstel langzaam had uitgesloten, ze had ergens al afscheid genomen van haar dierbare. We spraken verder en kwamen erachter dat ze dat eigenlijk helemaal niet wilde, maar ze zag gewoon niets positiefs meer aan de hele situatie. Ze was vergeten dat haar dierbare, niet alleen zijn diagnose is, maar ook, en nog steeds, een sterk en flexibel persoon.  "Jouw dierbare kan over twee jaar een heel ander pad bewandelen. Sluit die mogelijkheid alsjeblieft niet uit. Denk is na over alle kracht die je dierbare nog wel toont. Je dierbare loopt nog, weet nog wat hij graag eet, maakt nog iedere dag keuzes, vindt het nog de moeite waard om in discussie te gaan. Gaat nog onder de douche, kleed zich nog aan en is nog strijdlustig. Dat laatste zorgt ervoor dat hij een behandeling op dit moment weigert, maar het strijdlustige kan hem uiteindelijk ook door het proces heen trekken en zorgt ervoor dat hij zichzelf niet opgeeft." 

Succes bestaat niet slechts uit wetenschap en behandeling, het is een combinatie van dit en een aantal eigenschappen. Zoals doorzettingsvermogen, een flexibele levensovertuiging, een standpunt en lichamelijke kracht. Jouw dierbare heeft dat allemaal nog, maar mist misschien wel wat positiviteit op het moment en kan wel iemand gebruiken die in hem geloofd.  

De laatste tien minuten van het gesprek haalde ze goede herinneringen op met haar dierbare in de hoofdrol. Het was fijn om haar positief te horen praten over iemand waar ze veel van houdt. Niet alleen voor mij en voor haarzelf, maar vooral voor haar dierbare was ik blij. Die kreeg het respect dat hij verdiende. Want iemand is niet zijn ziekte, maar de complete mens die hij de afgelopen zoveel jaren is geweest en nog steeds is. Iemand heeft een onbalans, die heel vaak behandeld kan worden en dit proces gaat veel plezieriger en vaak ook succesvoller voor iedereen als het verdiende respect en de juiste aandacht niet uit het oog wordt verloren.

Aan het begin van het telefoongesprek zag ze niet in wat ze nog voor haar dierbare kon betekenen. Aan het einde beloofde ze mij, hem, te bellen, meer contact te onderhouden en vooral ook leuke herinneringen op te halen samen en nieuwe te maken. "Ik zal niet meer alleen over zijn ziekte zeuren. Dat is ook helemaal niet leuk. Dat laat ik lekker over aan de dokter."    


* Namen en situaties uit deze casus zijn aangepast van de werkelijkheid. Wil je weten wat crisis-counseling voor jou of een dierbare kan betekenen kijk en lees op http://www.mariekeproper.nl/Crisis-Counseling.html 

0 Reacties op * Kiezen tussen denken of doen, dat kan een intelligent mens onmogelijk. :

Comments RSS

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint