"Jij kunt haar toch helpen? " "Sorry, helaas niet." Ken de grenzen van je vak.
Relatie expert & vitaliteit coach Marieke Proper - Personal coaching & Counseling
Tips, informatie en steun

"Jij kunt haar toch helpen? " "Sorry, helaas niet." Ken de grenzen van je vak.

"Ik heb een buurvrouw die is er slecht aan toe en verslaafd aan de drank en drugs, jij kunt haar toch helpen?" Ik kijk op van de vraag, die iets sarcastisch, of met humor (?) wordt gesteld, door iemand die mij beter zou moeten kennen. "Hoe denk jij dat ik zou kunnen helpen?" Vraag ik verwonderd. "Nou jij bent toch verslaving Counselor." 
"Denk je niet dat zij beter af is in een detox?" "Een gesprek over zingeving, emotionele problemen en mogelijke oplossingen met iemand onder invloed is meestal niet zo zinvol."
De vraag wordt verder afgedaan als grap, maar ondertussen vraag ik mij wel af hoe duidelijk ik de grenzen van mijn vak afscherm, tot nu toe. Kennelijk is er toch verwarring.

Bij deze een beetje opheldering en duidelijkheid; 


 • Ik praat onder geen voorwaarde (professioneel) met mensen onder invloed. Gewoonweg omdat ik hier mijn tijd niet aan wil verdoen en denk dat niets wat ik zeg overkomt zoals ik het bedoel. 
 • Ik praat onder geen voorwaarde (professioneel) met mensen onder invloed, omdat gesprekken gebaseerd moeten zijn op de waarheid, en bedwelming de eigenschap heeft aan te zetten tot leugens. Een gesprek gebaseerd op onwaarheden leidt tot niks. (Dronken mensen spreken de waarheid, geloof ik niet zo in.)
 • Ik geloof dat ik naasten en familieleden kan helpen, bij het zoeken naar mogelijke vormen van hulpverlening voor hun dierbare.
 • Iemand die verslaafd is, moet in eerste instantie gediagnostiseerd worden en geholpen worden door professionals, zal begeleid/opgenomen worden, tot de professional besluit dat het tijd is om zijns weg/naar huis te gaan, als hij of zij zijn leven wil beteren.
 • Ik richt mij als counselor in eerste instantie tot de familieleden en naasten van de verslaafde of degene met psychische problemen en besteed aandacht aan hun hulpvraag. "Bijvoorbeeld hoe ga ik op dit moment met mijn dierbare om? Hoe kan ik hem of haar helpen? Waar liggen mijn grenzen?" "Hoe gaat het nu met mij?" 
 • Ik geloof dat familieleden en naasten een positieve invloed kunnen hebben op het herstel of afkick proces van hun dierbare, zeker met de juiste begeleiding.     
 • Ik geloof dat het voor familieleden en naasten van belang is om betrokken te zijn bij het afkick en herstelproces van hun dierbare.
 • Ik geloof dat ik naasten en familieleden kan helpen met het verbeteren van de vertrouwensband met hun dierbare, wanneer deze is afgekickt en dat dit van groot belang is voor hun dierbare en zijn (blijvende) herstel proces. 
 • Ik geloof dat ik naasten en familieleden kan helpen met het vinden van een betere balans tussen geven en nemen.
 • Ik geloof dat radeloosheid en machteloosheid, plaats kunnen maken voor doelgerichtheid, bijvoorbeeld door het maken van een crisisplan. (voor eventuele terugval) Ik help en hou rekening met de mogelijkheden van iedere naaste op zich. Bijv. Wat kan een oom of tante betekenen, wat een zus of broer? Wat een moeder of partner? Etc.  
 • Ik help bij het onderzoeken van emotionele zorgen en praktische problemen en denk waar nodig mee in oplossingen, zodat er meer balans komt in ieders leven. 
 • Ik geloof dus wel degelijk dat ik een 'junk' kan helpen, maar dat in de breedste betekenis van het woord. Door familieleden te ondersteunen in een hulpverleningstraject voor de verslaafde, door relatieproblemen te onderzoeken, door neven problemen in kaart te brengen en door te praten over emotionele problemen en praktische zaken.
 • Ik geloof heel erg in vergeven en een tweede, derde en vierde kans. En juist dat blijkt voor familie en naasten vaak zo moeilijk. Toch verdiend iemand die heeft laten zien dat hij clean kan zijn vertrouwen. In een later traject, als iemand clean is voer ik op verzoek wel degelijk gesprekken tussen de ex-verslaafde en een betreffend familielid. 
 • Ik geloof dat een professionele professional zijn eigen grenzen goed kent en constant onderzoekt of hij deze niet overschrijdt. Dus geen mensen probeert te helpen die ergens anders beter af zijn. Dat is oneerlijk naar de hulpvrager toe, maar ook gevaarlijk voor de professional, die duidelijk grenzen over gaat. 
 • Voor meer informatie en moderne wijzen als e-mail Counseling, klik hier. 

Ik wil bij deze mijn gesprekspartner van vanmorgen bedanken, het gaf mij een goede reden om heel duidelijk te stellen wat de grenzen van mijn professie zijn en hoe serieus ik die neem.Heb je suggesties voor onderwerpen van het dagelijkse blog of wil je zelf ook graag schrijven over dit onderwerp kijk even bij vacatures.0 Reacties op "Jij kunt haar toch helpen? " "Sorry, helaas niet." Ken de grenzen van je vak.:

Comments RSS

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint