Soms is het niet wat het lijkt. (waandenken)
Relatie expert & vitaliteit coach Marieke Proper - Personal coaching & Counseling
Tips, informatie en steun

Soms is het niet wat het lijkt. (waandenken)

Herman heeft vier zonen, en vanaf het moment dat ze geboren waren zag hij al dat Norman anders was. Norman is ondertussen 40, en Herman 69. Toch maakt Herman zich nog dagelijks ongerust over Norman, in stilte, dat wel. Niemand in Hermans omgeving weet namelijk dat hij zich zorgen maakt. Dat houdt hij heel erg goed verborgen. Herman is nog steeds directeur van zijn eigen transport bedrijf, en met plezier. Maar Norman reist altijd met hem mee, zonder dat Norman dat zelf weet, waarschijnlijk, want echt contact hebben ze amper. 

Sommige van ons zorgen is stilte. Herman bijvoorbeeld die maakt zich dagelijks zorgen, zonder dat zijn omgeving daarvan op de hoogte is. 

Herman wordt omschreven als een joviale, eerlijke, vriendelijke, oprechte, rechtvaardige werkgever en vriend. Hij is niet anders als baas of collega, dan als vriend. Ook naar zijn vrouw toe uit hij zijn zorgelijke kant nooit. Hij zwijgt erover, over Norman wordt zelfs bijna niet gesproken. Alleen op zijn verjaardag, dan praten Herman en zijn vrouw over de dag dat Norman werd geboren. Het was een regenachtige dag en een hel van een bevalling geweest. Dat weten ze zich nog als de dag van gisteren te herinneren. 

De vrouw van Herman is anders, die praat met vriendinnen en haar zussen over haar zorgen om Norman. Ze praat er met Herman nooit meer over, omdat ze denkt dat dit boven de pet van Herman gaat. Herman begrijpt dat soort dingen niet. Haar man is er te nuchter voor. 

Norman denkt waan, niet alle maanden van het jaar, maar wel veel. Als hij niet waan denkt is hij depressief, hij schaamt zich in die tijd voor alle wanen van de afgelopen maanden. Hij snapt niet waarom hij zo is. Hij snapt ook niet waarom iedereen hem zo ziet. Hij mist contact en het echte leven, maar niet zo erg dat hij het opzoekt. Hij is dan toch liever alleen thuis, waar het veilig is. Als hij zich met een Disney figuur zou identificeren dan zou het Quasi Modo zijn. Veilig opgesloten in de toren, weg van de vrede buitenwereld, maar wel nieuwsgierig. Hij dag droomt ervan dat hij op een dag uit de toren komt en de knappe zigeunerin Esmeralda mag zoenen. Hij omschrijft zijn vader als een afstandelijke man en zijn moeder als een zorgelijk type. Zijn vader ziet hij amper en zijn moeder komt slechts langs als ze zich zorgen maakt. 

Wat zouden ze willen?
 

  • Herman zou zich minder zorgen willen maken.
  • Zijn vrouw zou zich minder zorgen willen maken. 
  • Norman zou wat meer op zijn vader willen lijken, minder zorgelijk. Nuchterder. 

Soms is het niet wat het lijkt. 

Psychoses brengen zeer veel verwarring en radeloosheid met zich mee. Het is zo ongrijpbaar, maar vaak zo duidelijk voor naasten. Het gaat niet goed met mijn dierbare en er is zo weinig dat ik kan doen. Dat maakt het zo moeilijk. Er komt schaamte bij kijken en schuldgevoelens. Maar ook boosheid, want waarom ziet iemand niet dat hij waan denkt? In mijn boek besteed ik een hoofdstuk aan dit onderwerp. Erachter komen wat je wilt/kunt (betekenen) is in elk geval een eerste stap. Wordt vervolgd.....   

Wil je eens over dit onderwerp praten, kijk naar de verschillende contact mogelijkheden.

* Namen en situaties uit deze casus zijn aangepast van de werkelijkheid. Wil je weten wat crisis-counseling voor jou of een dierbare kan betekenen? Klik hier.


0 Reacties op Soms is het niet wat het lijkt. (waandenken):

Comments RSS

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint