BLOG; "Het doel is niet altijd het probleem oplossen. Het is vooral effectiever omgaan met het probleem." Marieke Proper
Relatie expert & vitaliteit coach Marieke Proper - Personal coaching & Counseling
Tips, informatie en steun

BLOG; "Het doel is niet altijd het probleem oplossen. Het is vooral effectiever omgaan met het probleem." Marieke Proper

Al eens eerder heb ik het er in mijn blog over gehad dat we vaak in eerste instantie zeer emotioneel reageren op problemen. Dat is de natuur en dus heel erg logies. Ons gevoel probeert het direct over te nemen. Als we kritiek krijgen, voelen we ons gekwetst, verdrietig of zielig. Als er een reorganisatie plaats vindt in een bedrijf, voelen we bijvoorbeeld angst of boosheid. (vlieg ik eruit, en wat dan??). Zo is het ook als we geconfronteerd worden met zware psychische problemen van een dierbare (lees; zoon, dochter, broer, zus, vader, moeder, partner, etc). Er ontstaat angst over iemands gezondheid of zelfs maatschappelijk succes voor de toekomst. Boosheid vanwege onbegrip of aandacht verdeling. Schaamte vanwege schuldgevoelens of rare of sociaal on-geaccepteerde uitingen en zo is er nog wel een hele lijst van emoties en bijbehorende onprettige ervaringen. 

Maar wat als we in eerste instantie kalm zouden blijven en ons iets meer op de feiten en mogelijke oplossingen zouden richten?
Dan zou het machteloze gevoel in elk geval plaatsmaken voor doelgerichtheid. 


  • Onderzoek de feiten. (overleg met een arts in hoeverre jouw dierbare gevaar loopt voor zijn of haar gezondheid/omgeving).
  • Zorgen om maatschappelijke toekomst? Misschien kun jij je verwachtingspatroon (tijdelijk) bijstellen en herstel prioriteit geven. 
  • Boosheid vanuit onbegrip? Verdiep je in de diagnose. Probeer begrip op te brengen i.p.v. onbegrip. 
  • Schaamte vanwege rare uitingen? Maak duidelijke afspraken en stel grenzen. 

Ik geef zo maar even een paar voorbeelden, maar er zijn talloze andere mogelijkheden om balans terug te vinden in jezelf en in relatie tot de ander. 
Omgaan met zware psychische problemen is niet gemakkelijk (ik spreek niet als counselor, maar vanuit eigen ervaring), maar het is mogelijk om een verstoorde relatie te verbeteren, zeker als dit samengaat met een behandeling.
Zware psychische problemen als psychoses vraagt heel veel van je incasseringsvermogen, maar vooral van je relativeringsvermogen. Je moet je constant realiseren dat iemand zich uit en handelt vanuit zijn of haar ziektebeeld en uitingen niet persoonlijk zijn. Niet iedereen kan hier mee omgaan, maar er valt veel te leren. 

Ken of ben je iemand die door een periode van crisis gaat, vanwege een dierbare met zware psychische problemen, bijvoorbeeld psychoses. Neem gerust contact op. We gaan dan samen jouw (of jullie) situatie verbeteren, door gericht oplossingen te zoeken voor problemen die op dit moment bestaan. Denk nooit dat het uitzichtloos is, want dat is het niet! 


0 Reacties op BLOG; "Het doel is niet altijd het probleem oplossen. Het is vooral effectiever omgaan met het probleem." Marieke Proper :

Comments RSS

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint