Wat kun je, als vriend, wel doen?
Relatie expert & vitaliteit coach Marieke Proper - Personal coaching & Counseling
Tips, informatie en steun

Wat kun je, als vriend, wel doen?

Op het moment dat er in je omgeving iemand is, die kampt met een psychisch probleem of een verslaving, zijn er altijd dingen die je kunt doen voor hem, haar of om zijn of haar naasten te ontlasten. 
Ga creatief opzoek naar een mogelijkheid die bij jou en de situatie past en waar een ander emotioneel of praktisch iets aan heeft. 
Vaak krijg ik vragen van vrienden dat ze niet weten wat ze 'moeten' of kunnen doen in een dergelijke situatie. Ze zijn onbekend met de problemen en weten zich geen houding te geven. Het is jammer als dit hen belemmerd om toch iets te ondernemen. 

Hieronder dus wat tips. Wat kun je wel doen?


  • Eens een kaart sturen en gewoon laten weten (bellen) dat je aan iemand denkt, dit geldt voor zowel de naasten als voor degene met een psychisch probleem en/of een verslaving. 
  • Niet kwaadspreken of oordelen over de situatie. Dat is moeilijk, maar probeer begrip op te brengen voor de crisis waar mensen middenin zitten. "Het is iemands eigen schuld is te kort door de bocht." Zet je 'zachte kant' eens in het daglicht! 
  • Eens spontaan aanbellen met een bloemetje en zonder te oordelen over de situatie een kop thee drinken samen
  • Je hulp aanbieden, het liefst vast omlijnt en zo concreet mogelijk. Ik maak vanavond lasagne en wil ook graag even een schaal bij jou brengen,
  • Toegeven dat je het heel moeilijk vindt om om te gaan met de situatie, maar dat het je zou helpen om er beter mee om te gaan, als je er meer vanaf zou weten. Vraag om informatie.
  • Maak als je langs gaat ook eens lichamelijk contact. Een arm om iemand heen of even een knuffel als je weggaat. 
  • Zoek onder geen voorwaarde confrontaties op tijdens je bezoek en vermijd iedere vorm van ruzie, ook al wordt het uitgelokt. Zeg gewoon dat je op een ander tijdstip nog eens langskomt.  
  • Vraag de directe naaste ook eens waar zij behoefte aan zouden hebben

Ik wens eenieder met een vriend of vriendin in psychische nood of afhankelijk van verslaving heel veel sterkte toe. Hiermee omgaan vereist geduld en begrip. Ik vraag je ook om respect op te brengen voor iemands zoon, dochter, vader, moeder, zus, broer, tante of oom, al heeft deze zichzelf in de problemen gebracht. Het zal nooit moedwillig zijn geweest en hou er rekening mee. Veel psychische problemen zijn echt ziektes, ze moeten behandeld worden. 
Een verslaving is ook een ziekte en dient behandeld te worden. 

Hoe meer begrip, hoe minder schaamte en hoe eerder er gezamenlijk naar goede hulp gezocht kan worden. 

Fijne weekend,

Marieke Proper

Eens praten over dit onderwerp. Maak een afspraak. Iedere vrijdag ochtend hou ik GRATIS telefonisch consult. 

0 Reacties op Wat kun je, als vriend, wel doen?:

Comments RSS

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint