Mijn vader trekt zijn handen van mijn broer af, en ik ben de dupe. (Praktijk sessie met Noud)
Relatie expert & vitaliteit coach Marieke Proper - Personal coaching & Counseling
Tips, informatie en steun

Mijn vader trekt zijn handen van mijn broer af, en ik ben de dupe. (Praktijk sessie met Noud)

Noud zit tegenover mij. Het is ons eerste gesprek en alles wat ik van hem weet heeft hij opgeschreven in de korte vragenlijst die ik voorafgaand aan iedere sessie naar cliënten mail. Het doel van het eerste gesprek is erachter komen hoe de situatie precies in elkaar zit. Emotioneel, praktisch en wat tot dan toe is gedaan om een dierbare te helpen. Noud maakt zich ernstige zorgen om zijn broer Sjors. Sjors gebruikt drugs en de laatste jaren steeds meer. Hij verzorgd zichzelf slecht en zijn huis is vervuild en onbewoonbaar. Sjors toont te weinig inzet om een baan te zoeken, terwijl hij het geld hard nodig heeft, Noud vertelt dat hij een groot deel van de kosten op zich neemt. Hij betaald regelmatig de huur voor Sjors en haalt boodschappen. "Ik kan hem toch moeilijk laten verhongeren? Ik geef hem geen geld, dan koopt hij dope, maar eten moet hij toch ook?" Ik laat Noud nog even verder praten, omdat ik merk dat hij daar behoefte aan heeft, maar ook omdat ik voel dat dit nog niet het hele verhaal is. "Het ergste vindt ik nog dat mijn vader hem helemaal nooit belt. Hij weet hoe slecht het met hem gaat en hij toont helemaal geen belangstelling. Daar kan ik mij zo kwaad over maken. Ik weet gewoon hoe fijn Sjors het zou vinden en hoeveel behoefte hij heeft aan contact met vader. "Alle verantwoording voor je broer ligt dus bij jou op dit moment, dat moet erg zwaar voor je zijn.  
Het is stil, Noud kijkt om zich heen, "Ik denk gewoon dat mijn broer de aandacht van mijn vader veel harder nodig heeft dan ik. Ik red mij wel."
Noud omschrijft zichzelf als een sociaal persoon die graag voor anderen zorgt en anderen voorop zichzelf stelt. Hij heeft besloten zijn broer niet in de steek te laten en zijn vader heeft om zijn redenen een andere keuze gemaakt en het contact met zijn beide zoons verbroken. 
"Hoe voelt het voor jou om je vader te moeten missen?" "Ik laat het maar zo." Ik zie in zijn ogen de pijn. Er is veel gebeurd in dit gezin. Dan verschijnt er een traan in zijn ogen. Hij wil toch over zijn vader praten. 
"We praten over hoe Noud en zijn vader ruzie hebben gekregen en over alle ruzies die hij heeft gehad mijn zijn broer vanwege het drugsgebruik. 
Er lopen een heleboel verhaallijnen door elkaar en ik probeer terug te gaan naar het gevoel.
"Je mist je vader diep van binnen ook en bent ook boos, omdat je alleen voor de zorgen staat. Je zou de ruzie met je vader eigenlijk het liefste bijleggen, zodat jullie de zorgen om en van je broer samen kunnen delen. 
"Ja, dat zou fijn zijn." Noud wordt emotioneel en dat begrijp ik heel goed. Hij staat voor alles alleen en het is een zware taak.
"Wat kan ik voor je doen?" 
We praten over de hulpvraag en over wat we volgende week kunnen uitdiepen, Noud zucht diep en staat opgelucht op. "Het klinkt misschien stom, maar ik voel mij drie kilo lichter. Het moet voor jou ook niet gemakkelijk zijn, al die ellende? Jij voelt je zeker drie kilo zwaarder?" Er verschijnt een glimlach op zijn gezicht.
"We zien elkaar volgende week weer. Ik zal in de tussentijd weer een beetje afvallen."   

Situaties, namen en patronen zijn aangepast van de werkelijkheid, zodat niemand in zijn privacy aangetast wordt. Ken of ben jij iemand die te maken heeft met een soortgelijke situatie. Wil je er eens over praten? Neem gerust contactop.  

1 Reactie op Mijn vader trekt zijn handen van mijn broer af, en ik ben de dupe. (Praktijk sessie met Noud):

Comments RSS
Noud schrijft over zijn leven. on zaterdag 8 december 2012 13:43
Reageren op een reactie

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint