Heeft je partner last van een depressie? Wat zijn de symptomen en wie stelt de diagnose?
Relatie expert & vitaliteit coach Marieke Proper - Personal coaching & Counseling
Tips, informatie en steun

Heeft je partner last van een depressie? Wat zijn de symptomen en wie stelt de diagnose?

Om allerlei redenen kan een partner in een depressie raken. Baan verloren? Traumatische ervaring? Een heleboel financiële zorgen? Ernstige problemen met de gezondheid?
Of talloze andere problemen kunnen een depressie veroorzaken. 
Een depressie is een diagnose die een arts moet stellen. Mensen zeggen in deze tijd heel gemakkelijk over zichzelf of een ander dat hij of zij depressief is, snel wordt er een ziekte gekoppeld aan een aanhoudend ongemakkelijk gevoel, terwijl negatieve gevoelens ook gewoon heel menselijk zijn. Verdriet, angst en/of boosheid zijn hele begrijpelijke emoties en kunnen soms lang aanhouden. Een dergelijke emotie maakt iemand niet per definitie depressief.  

Heeft mijn partner nu echt een depressie? 

Of het daadwerkelijk om een depressie gaat of dat er wellicht iets anders speelt, dat kunnen jij en je partner het beste met de (huis)arts bespreken. 

Om je op weg te helpen, hieronder staan een aantal symptomen die kunnen duiden op een depressie;

  • Weg willen lopen voor de druk van de dag. 
  • De- pressie, in de zin van de-compressie. ( Druk willen verlagen.)
  • Geblokkeerd door woede en verdriet. 
  • Huilen en boos zijn. 
  • Bang zijn voor verantwoordelijkheden.
  • Ontspanning zoeken in de verkeerde dingen. Waardoor spierkracht afneemt. Ik bedoel dagen op de bank of in bed doorbrengen. Wat met zekerheid meer lusteloosheid met zich mee brengt. Endorfine daalt, spieren worden slap, gebrek aan frisse buitenlucht en natuur.
  • Obstipatie, omdat de darmen stil liggen, vanwege het gebrek aan beweging en vaak ook slecht of onregelmatig eetgedrag.
  • Impotentie; omdat ook seksualiteit van de opbouw van (spier)spanning leeft.
  • Oppervlakkige ademhaling en geringe hart functies, omdat ook het hart een spier is en er te weinig van het hart gevraagd wordt. 
  • Lees via deze link nog meer over symptomen 

Via deze website vind je veel informatie over depressie, professionele hulpverlening, en kunnen jij en je partner een zelftest doen. 

Als partner kan het heel moeilijk zijn om te moeten omgaan met een depressie van een geliefde. Je komt thuis in een donker huis, kunt niet meer samen om grappen lachen, loopt constant op je tenen door het huis en zit op een andere golflengte. Langzaam voelt het alsof jullie uit elkaar groeien. Nog vervelender is het als je elkaar 'mee trekt' in negatieve gevoelens, zeker als er ook kinderen in het huis wonen en afhankelijk zijn. Het kan helpen om erover te praten met collega's of vriendinnen. Ook kan een huisarts kan jou als naaste doorverwijzen of informatie geven over deze vorm van psychische problemen. 

Wil je eens met een counselor praten omdat je zo langzamerhand niet meer weet hoe je ermee om kunt gaan? Maak een afspraak. Iedere vrijdagochtend hou ik GRATIS telefonisch spreekuur. We kunnen samen over het probleem praten en de mogelijkheden onderzoeken om de situatie draaglijker te maken. Blijf in elk geval nooit alleen met de zorgen om en van iemand rondlopen. 

Sterkte, Marieke Proper0 Reacties op Heeft je partner last van een depressie? Wat zijn de symptomen en wie stelt de diagnose?:

Comments RSS

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint