"Mij mankeert niks, je moet jezelf eens na laten kijken." Aldus jouw dierbare.
Relatie expert & vitaliteit coach Marieke Proper - Personal coaching & Counseling
Tips, informatie en steun

"Mij mankeert niks, je moet jezelf eens na laten kijken." Aldus jouw dierbare.

Jouw dierbare hoort vogels praten en ziet in iedereen een potentieel achtervolger. Maakt zich geen zorgen om de hoeveelheid drank die hij of zij dagelijks inneemt of ontkent gewoonweg dat hij of zij verslaafd is en doet er alles aan om een verslaving te verbergen. "Mij mankeert niks, je moet jezelf eens na laten kijken." "Jij snapt het gewoon niet." "Laat mij maar alleen, dan ben ik ook niemand tot last." Zowel bij psychische problemen, als bij een verslaving, speelt een afweermechanisme vaak een grote rol en brengt het veel weerstand met zich mee als het aankomt op veranderingen doorvoeren of een hulpverleningstraject starten en ondergaan. 

'Onvolwassen' afweermechanisme zorgen ervoor dat we in onze problemen blijven zitten en ze zelfs verergeren en volwassen afweermechanismen zorgen er juist voor dat we onze problemen uit de weg gaan of oplossen. Om het zo simpel mogelijk te zeggen. 

Heel erg sterk 'vechten' tegen het onvolwassen afweermechanisme van een dierbare kan behoorlijk verkeerd uitpakken en meer angst en stress bij een dierbare brengen. Hier verstandig mee omgaan is dus zeker aan te raden, zodat het allemaal niet erger wordt dan het al is.Hieronder vertel ik je wat meer over de verschillende afweermechanisme. "Kennis is macht." Zullen we maar zeggen. 

Eén of meer van de volgende afweermechanismen komen je vast bekend voor, sommige heb ik even nader uitgelegd; 


 • Ontkenning
 • overdracht (het aan een ander overlaten)
 • identificatie
  (In de toestand van bewuste vereenzelviging is de geest tot het besef gekomen een gevangene te zijn van iets anders buiten de geest en er als het ware door bezeten te zijn. Het lijkt alsof dat andere waar de gehechtheid zich op richt, de baas is geworden over het gedrag. In werkelijkheid is de oorzaak het gebrek aan zelfbewustzijn en zelfbeheersing van de geest zelf.) www.geestkunde.net
 • isolatie
 • projectie
 • rationalisatie
 • reactie formatie 
  (opkroppen werkelijke gevoelens.)
  (Voorbeeld; Piet heeft voorbereidingen getroffen voor een feestje en veel vrienden zeggen af. De ene vriend heeft een nog beter excuus dan de ander. Piet zit alleen op zijn feest, hapjes blijven staan, drank gaat niet op. Als reactie op de afmeldingen zegt hij: ‘geeft niet, ik begrijp dat jullie niet kunnen komen.’)
 • regressie
  (Iemand als het ware terug naar een eerdere fase van levensontwikkeling. In de meeste gevallen treedt regressie op als afweermechanisme bij het verwerken van negatieve gevoelens of emoties. Dit kan acuut zijn, maar kan ook chronische vormen aannemen. Het verschijnsel kan zowel in gedachtepatronen als gedrag optreden.) Bron; Wikipedia
 • onderdrukking 
 • ongedaan maken.
Het is niet altijd gelijk duidelijk welke afweermechanisme een dierbare inzet, ook voor hulpverleners is het tijdens onderzoeken en in contact en communicatie pas mogelijk om erachter te komen welke afweermechanisme iemand inzet. Wat ik eerder al zei, het is ongelofelijk belangrijk om op de juiste wijze om te gaan met de deze verschillende vormen van weerstand of verzet. Ze zijn niet per definitie altijd slecht of goed bedoeld en worden vaak vanuit zelfbescherming of angst ingezet.


Wil jij meer weten of beter om leren gaan met de weerstand van een dierbare? Is er nu veel ruzie en stress in huis? Heb je het idee dat het probleem alleen maar groter wordt, mede door hoe je zelf met de situatie om gaat? Het is ongelofelijk begrijpelijk dat je een gefrustreerd gevoel ervaart. Voor jou als naaste is het zo duidelijk wat iemand zichzelf aandoet, en je wilt dat graag overbrengen. Het resultaat is vaak onbegrip of iemand die de deur dicht smijt. Neem gerust contact op. Ik wil graag met jou samen onderzoeken hoe we jullie situatie kunnen verbeteren.  

0 Reacties op "Mij mankeert niks, je moet jezelf eens na laten kijken." Aldus jouw dierbare. :

Comments RSS

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint