Acceptatie is het tegenovergestelde van ontkennen
Relatie expert & vitaliteit coach Marieke Proper - Personal coaching & Counseling
Tips, informatie en steun

Acceptatie is het tegenovergestelde van ontkennen

Als je geconfronteerd wordt met een ziekte dan hebben hulpverleners en naasten het vaak over acceptatie. En brengt juist dat bij een dierbare heel veel woede en onbegrip naar boven. Want acceptatie brengt soms de lading, het opgeven, met zich mee. Het woord heeft op vele vlakken betekenis, maar mag mijns inziens nooit uitgelegd worden als opgeven. In mijn blog van gisteren vertelde ik over afweermechanismen. Die er eigenlijk voor een groot deel juist voor zorgen dat we weerstand bieden tegen de meest uiteenlopende zaken van buitenaf en vaak ook juist hulp. Acceptatie is in mijn ogen, erkennen dat iets zo is, maar hoeft nooit te betekenen dat iemand zich neerlegt bij een gegeven of de situatie. Na acceptatie komt in mijn ogen juist de zoektocht naar verandering en verbetering. 

Acceptatie is een eerlijk verhaal. Zo staan we ervoor en dit zijn de feiten. Acceptatie is daarnaast ook een gevoel, maar mag nooit passief worden, wat soms wel heel verleidelijk kan zijn. "Het is zo als het is." Is voor een gelukkig en gezond leven namelijk meestal niet genoeg. Op zo'n manier staat het creativiteit, verbetering en herstel in de weg. Het is dus oppassen geblazen wat je precies accepteert. 

Accepteren is;


 • Dit zijn de feiten.
 • Zo is het gegaan.
 • Het verleden kunnen we niet veranderen.
 • erkennen dat iets niet heeft gewerkt.
 • Anderen toelaten.
 • hulp aanvaarden
 • verwachtingen (tijdelijk) bijstellen.
 • met de situatie leren omgaan.
 • een zienswijze bijstellen.
 • Nooit passief.
 • En het tegenovergestelde van ontkennen. 

Als je iemand dus adviseert om een situatie te accepteren zoals die is, wees op je hoede dat je iemand niet zijn creativiteit en wilskracht ontneemt die voor verandering en verbetering kunnen zorgen. Soms is het juist het koppige gedrag dat iemand ook weer uit zijn of haar situatie kan halen. Juist die sterke eigenschap waar we zo'n moeite mee hebben, kan ook de kracht zijn die een dierbare nodig heeft om te blijven streven naar verbetering. 

Verwar acceptatie dus nooit met je erbij neerleggen. 

Heb je moeite met het koppige gedrag van een dierbare, de weerstand die iemand biedt tegen iedere vorm van hulpverlening, heb je zelf moeite met het accepteren van de feiten of ben je nog steeds opzoek naar die feiten of zijn er een heleboel vragen? Stel ze, zoek het op, wordt deskundig op het gebied van jouw probleem en accepteer dat je met het probleem te maken hebt, maar niet dat er geen verbetering van je situatie mogelijk is. 

Wil je hier eens over praten, neem contact op. Iedere vrijdag ochtend hou ik gratis telefonisch spreekuur. Soms is het druk en kom je er niet doorheen, probeer het dan nogmaals of stuur even een email, een eerste mail beantwoord ik altijd gratis! .0 Reacties op Acceptatie is het tegenovergestelde van ontkennen:

Comments RSS

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint