Truus en Berdie (zussen) hebben het bijgelegd. + Toekomst tips voor familieleden!
Relatie expert & vitaliteit coach Marieke Proper - Personal coaching & Counseling
Tips, informatie en steun

Truus en Berdie (zussen) hebben het bijgelegd. + Toekomst tips voor familieleden!

Zo net na de kerst vergeten Jack en Silvia het liefst dat ze familie hebben, om zich terug te trekken in eigen kringen, om maar zo weinig mogelijk aan de problemen van tante Tien of ome Willem te hoeven denken. Er was opnieuw ruzie ontstaan vanuit onbegrip en machteloosheid tijdens het kerstdiner en Tien en Willem zoeken het maar even uit met hun zootje aangezien de bemoeienissen toch al niet op prijs werden gesteld. 

Bij Truus en zus Berdie verliep het anders, en werd de familieruzie juist vlak voor de kerst bijgelegd. Sindsdien bellen Truus en haar zus Berdie weer dagelijks. Berdie heeft daar veel behoefte aan en Truus vindt het fijn om Berdie te helpen. De dochter van Berdie gebruikt veel en vooral alle soorten drugs en is al jaren een onderwerp van (zorglijke) gesprekken. De vele adviezen van Truus werden in de wind geslagen en dat was dan ook de reden van de breuk geweest. Berdie miste de adviezen, maar meer nog het luisterende oor van Truus. Berdie heeft iemand nodig om alle ellende mee te delen. Verder heeft ze niemand. 

Waar kerst dan toch nog goed voor is. Ik juich iedere verzoening altijd toe. Toch geloof ik wel dat een aantal 'spelregels' nodig zijn, wanneer er veelvuldig ruzie is geweest in het verleden.

Hieronder zo maar even wat Nieuwjaarstips, misschien kun je er wat mee;

  • Boek niet gelijk een vakantie samen. geef de relatie de ruimte om volledig te herstellen. 
  • Laat de ander in de toekomst eerst uitpraten, zonder een oordeel te vellen. (dit geld ook voor je gesprekspartner) Dus vraag ruimte om even helemaal uit te praten en vermeld erbij dat het belangrijk voor je is dat iemand het hele verhaal kent, maar ook dat jij het kwijt moet en dat alleen al voor opluchting zorgt.
  • Realiseer je dat je met de gedragingen van iemand te maken hebt. Dit zijn vaak zijn of haar emoties en of ratio. Achter die gedragingen schuilt iemand waar je van houdt. Straf iemand dus niet te veel op zijn gedrag. 
  • Laat weten dat je spijt hebt van de breuk, maar dit een positieve draai wilt geven door te leren van je eigen fouten uit het verleden, en zo een betere toekomst in kan gaan samen.
  • Respecteer het dat de ander zichzelf is. 
  • Ga ervan uit dat iemand in zijn ogen steeds de beste keuzes probeert te maken. 
  • Roddel niet meer over iemand, ook niet met je man! Laat hem of haar in zijn waarde.
  • Goed voorbeeld doet volgen. Dus toon initiatief  Nodig iemand uit, bel eens, koop eens een cadeautje. Geef!  
  • Steek geen energie in spijt. Liever in het opbouwen van positieve gedachten en vertrouwen! 

Zo zijn er nog wel tientallen acties die je kunt ondernemen om het contact met een familielid in de toekomst beter te laten verlopen. Familieleden hebben elkaar vaak nodig, zeker als er een crisis ontstaat. 

Heb je zelf te maken met een gecompliceerde familieruzie! Trek eens aan de bel. Misschien kunnen we het samen ontrafelen en vinden we oplossingen, zodat je hier in 2013 niet meer wakken van hoeft te liggen. 0 Reacties op Truus en Berdie (zussen) hebben het bijgelegd. + Toekomst tips voor familieleden!:

Comments RSS

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint