Mijn volwassen familielid gedraagd zich als peuter, hoe ga ik hiermee om? Tips..
Relatie expert & vitaliteit coach Marieke Proper - Personal coaching & Counseling
Tips, informatie en steun

Mijn volwassen familielid gedraagd zich als peuter, hoe ga ik hiermee om? Tips..

Grote mensen zijn soms net peuters. Ze proberen elkaar uit en kijken hoever ze kunnen gaan. Ik bedoel dit niet sarcastisch, maar letterlijk. Grenzen opzoeken, de baas spelen (ik ben ouder, dus je moet naar mij luisteren), ongeduldig zijn (in het verkeer) en driftig worden als ze hun zin niet krijgen (erfenis verdeling). Aangezien mensen ook familieleden zijn en mensen zich als familielid vaak extra vrij voelen om zichzelf te zijn, komt dit peuter achtige gedrag binnen familie's veelvuldig voor en veroorzaakte het menig familiedrama. 

Omdat deze razernij door de familie vaak zeer persoonlijk opgevat wordt en niet slechts wordt gezien als vervelend gedrag, escaleert het gemakkelijker! 

Al van jongs af aan leert onze maatschappij ons dat we 'goed' gedrag moeten vertonen, anders worden we daar op af gerekend, met bijv, straf van je ouders, van school gestuurd worden, of je baan verliezen, maar ook vrienden en zelfs familie neemt afstand. 

We moeten ons netjes voorstellen, dingen vragen, wachten op onze beurt en beleeft zijn. Een peuter zet zich af tegen alle regels en doet zijn best om zichzelf te blijven. Misschien is de volwassen peuter ook wel ernstig opzoek naar zichzelf? Een innerlijk gevoel van; "Waar ben ik gebleven in deze maatschappij?" 

Razernij, woede en drift zijn zeer negatieve gevoelens om te ervaren. Ze veroorzaken stress en zijn niet goed voor lichaam en geest. Moeten we elkaar dan misschien wat meer de ruimte geven? Laat de peuter wat meer keuzes maken en een eigen identiteit ontwikkelen. (mits ongevaarlijk uiteraard). Probeer uit te vinden wat er werkelijk schuil gaat achter het gedrag van de volwassen peuter, door opmerkzaam te zijn en vragen te stellen.

Hier volgen wat voorbeelden;

 • Ik merk dat jij je over iets opwindt.
 • Hoe zou ik je kunnen helpen? 
 • Wat is de reden dat je zo woedend bent?
 • Ik merk dat je erg boos bent. 
 • Wat speelt er waardoor jij je benadeeld voelt? 
 • Wat zouden we kunnen doen om het op te lossen?
 • Ik heb het gevoel dat we elkaar steeds verkeerd begrijpen.
 • Kun je mij meer vertellen over.... 
 • Ik merk dat je veel stress hebt. 
 • Wat is de reden dat je zoveel stress ervaart?
 • Wat voor gevoelens zou je liever ervaren? 
 • Hoe kunnen we ervoor zorgen dat jij meer positieve gevoelens ervaart?
   
Laat hem of haar uitpraten. help hem of haar om zichzelf terug te vinden. Weg van de negatieve gevoelens. Door erover te praten kan iemand zelf tot oplossingen en inzichten komen. Last but not least! Woedend zijn is een keuze. En een negatief gevoel. Je kunt zelf altijd een andere keuze maken. Kies bijvoorbeeld vaker voor humor. Woede en humor gaan erg slecht samen, dus gegarandeerd resultaat. Of besluit gewoon eens om rustig te blijven en creatief te zoeken naar een andere uitweg.  

Sterkte en veel geduld gewenst, maar ook plezier bij het beter leren kennen van elkaar. Fijne dag, Marieke Proper. 


1 Reactie op Mijn volwassen familielid gedraagd zich als peuter, hoe ga ik hiermee om? Tips..:

Comments RSS
wandooo on woensdag 9 januari 2013 11:46
al is het nog zo waar het blijftd gepeutert
Reageren op een reactie

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint