Familieleden, waarom zijn ze zo belangrijk?
Relatie expert & vitaliteit coach Marieke Proper - Personal coaching & Counseling
Tips, informatie en steun

Familieleden, waarom zijn ze zo belangrijk?

Dat familie belangrijk voor elkaar is zie ik altijd weer opnieuw in de ogen van mijn eigen kind. Hoe ze lacht naar opa's en oma's, kijkt naar ooms en tantes en speelt met neefjes en nichtjes. 

Aan wat ze 'kopieert', de vele keren dat ze naar hen vraagt en hoe graag zij met ze samen is. Ze klimt bijna door het beeldscherm als we skypen met de neefjes in het buitenland.  

In tijden van crisis weten familieleden elkaar gelukkig vaak te vinden voor een helpende hand. Soms vergeten we elkaars behoeften echter als het 'gewoon goed' gaat. Zeggen dat we van elkaar houden, gewoon eens luisteren naar een verhaal of lekker gezamenlijk koken schiet er soms maanden bij in. Heel vaak spelen kleine irritaties een rol en hebben we één goed excuus. Namelijk een héél druk leven. 

Als familie's om wat voor reden dan ook uit balans zijn, zijn er altijd gedupeerden. Mensen verdrietig, boos of verontwaardigd. Ik ben er een voorstander van om naar het gevoel te gaan achter de problemen en uit te vinden wat werkelijk speelt en belangrijk is. 
Soms zijn er daadwerkelijke problemen die opgelost moeten worden. Onderlinge samenwerking tussen familieleden en hetzelfde uitgangspunt in het vooruitzicht stellen leidt in de meeste gevallen sneller tot de oplossing.

Spreek eerder gevoelens uit. In plaats van eerst de irritaties. Deel ook je positieve ervaringen en gevoelens vaker. 

Schakel hulp in als het gezin of de familie al langere tijd opgebroken is vanwege problemen. Zeker als er kleine kinderen in de familie zijn is er vaak veel verdriet vanwege gemis. Kleintjes willen opa en oma zien en andersom betekenen deze kleintjes vaak heel veel voor de ouderen. Maar ook een tante of oom kan een belangrijke rol vervullen voor een kind. Vindt oplossingen voor problemen zodat familieleden in de toekomst weer liefde en kennis kunnen delen. 

Veel succes! 

6 Reacties op Familieleden, waarom zijn ze zo belangrijk?:

Comments RSS
franca de wilde on woensdag 16 januari 2013 8:28
niet alle problemen binnen een gezinsleven en familie onderling hebben oplossingen. soms is het beter dat feit te accepteren dan je blind te staren op dingen die toch nooit zullen gaan plaatsvinden.
Reageren op een reactie
 
Marieke Proper on woensdag 16 januari 2013 11:29
Beste Franca, bedankt voor je reactie. Niet alles kan een mens vergeten. Er zijn uiteraard situaties, bijvoorbeeld als er mishandeling in het spel is geweest, die begrijpelijk hun sporen achterlaten. Zou je een voorbeeld kunnen geven van een familie probleem dat niet meer opgelost kan worden? Ik ben benieuwd naar je visie. Vriendelijke groeten, Marieke


franca de wilde on donderdag 17 januari 2013 19:13
het gaat niet om vergeten of vergeven. het gaat over het niet meer hebben van het nodige intellectueel en empathisch vermogen van enkele familieleden door excessief middelengebruik. ze zijn niet meer aan te spreken over de dingen die gemaakt hebben dat mijn familie als los zand uit elkaar is gevallen.


Marieke Proper on vrijdag 18 januari 2013 14:23
Bedankt voor je reactie, Allereerst spijt het mij, voor jou, dat je familie, op deze manier uit elkaar is gevallen. Ik wil aanbieden om een mail naar mij te sturen, misschien heb je bepaalde vragen die we samen kunnen beantwoorden. Vriendelijke groet, Marieke Proper info@mariekeproper.vpweb.nl


franca de wilde on vrijdag 18 januari 2013 20:47
Ik dank je hartelijk voor je aanbod maar gebruik zal ik er niet van maken. De feiten zijn nu eenmaal zo ze zijn en de tijd van vragen hebben over het hoe en waarom het gegaan is zoals het gegaan is heb ik achter mij gelaten. Ik leef mijn leven op eigen eigenwijze wijze en heb er vrede mee dat het gaat zoals het gaat.


Marieke Proper on vrijdag 18 januari 2013 21:09
Beste Franca, Fijn om te horen dat je er vrede mee hebt. Toch bedankt voor je openhartige reacties! Hele fijne avond gewenst

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint