Hulp vragen en accepteren vereist kwetsbaar opstellen. (spreekuur Mieke)
Relatie expert & vitaliteit coach Marieke Proper - Personal coaching & Counseling
Tips, informatie en steun

Hulp vragen en accepteren vereist kwetsbaar opstellen. (spreekuur Mieke)

Mieke vertelt mij door de telefoon dat ze moeite heeft met het maken van keuzes.Met name de goede. Nadat ze tien jaar geleden heeft ontdekt dat haar, inmiddels ex-man, cocaïne gebruikt, zorgt ze financieel en emotioneel voor hun twee kinderen. Ze zijn inmiddels tien jaar uit elkaar en het valt haar steeds zwaarder om de eindjes aan elkaar te knopen. Ze huilt de laatste tijd steeds meer, vlucht weg in glazen wijn en kortstondige affaires. We maken een afspraak en een week later schuift ze aan in de praktijk. 

"Vertel maar, hoe moet ik dit oplossen?"

"Wat wil je precies oplossen?"

"Ik wil een normaal leven."

"Hoe ziet dat er voor jou uit?"

"Gewoon een leuke man, normale baan, gelukkige kinderen, geen gezeik met mijn ex, niet weg vluchten in drank en onnozele sukkels, gewoon een goed gevoel hebben over mijzelf."

"Ik denk dat het je niet verbaasd als ik je vertel dat ik daar niet een pasklare oplossing voor heb. Laten we bij het begin beginnen. Je vertelde aan de telefoon dat je de laatste tijd heel emotioneel bent, waar gaan die emoties over?"

"Meestal voel ik mij zielig. Maar ook een mislukkeling, die steeds de verkeerde mannen uitzoekt. Ik voel mij dan eenzaam. Heel alleen, en het lijkt dan ineens of niemand van mij houdt."

"Onzekerheid heeft zich meester van je gemaakt."

"Ja, heel erg."
"Wanneer was je in je leven heel zeker van jezelf?"

"Toen ik wegging bij mijn ex, mijn twee kinderen meenam en er vol op vertrouwde dat het vanaf nu alleen maar beter kon worden."

"Dat vereist een heleboel zelfvertrouwen."

"Ik deed het gewoon, een soort oerdrift, ik accepteerde hulp. Ik vroeg het en kreeg hulp. Ik had gek genoeg helemaal niet het gevoel dat ik alles alleen deed. Iedereen leefde met mij mee. Ik voelde mij welkom bij vrienden."

"Je stelde je kwetsbaar op, door hulp te accepteren en kreeg zo veel meer."

"Grappig hoe je dat verwoord..... Ineens ging ik weer alles zelf doen en wilde ik de sterke Mieke zijn die geen hulp meer nodig had. Eigenlijk is het daar mis gegaan en werd ik eenzaam en gefrustreerd, zeker als het dan niet lukt." 

Mieke's ogen sprankelen weer als ze mij een hand geeft. We spreken af om elkaar over twee weken nog eens te zien. 


Als we niet meer precies weten wat kwetsbaar opstellen is, kunnen we het beste kijken naar een jong kind. Een kind vraagt gerust om hulp als hij of zij iets nodig heeft, als het verdrietig is of aandacht mist. Kun je die, waarom is het zo, wat is dat, wanneer gaan we dit, kun je mij helpen met. Allemaal gelukkig zonder schaamte. Kinderen vinden het normaal dat ze geholpen worden. Ze hebben hun doel feilloos voor ogen en geloven dat andere hen met liefde willen helpen om dat te bereiken. En ze hebben gelijk. Ze krijgen hulp van ouders, oma's opa's, tantes, oom's, juffies, meesters, een buurvrouw of een ander kind. Vertrouw er dan net als een kind op dat je hulp en aandacht verdiend en vergeet er niet om te vragen.

Namen en situaties zijn aangepast van de werkelijkheid, zodat niemand in zijn privacy aangetast wordt. 

 

0 Reacties op Hulp vragen en accepteren vereist kwetsbaar opstellen. (spreekuur Mieke):

Comments RSS

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint