Verslaving en kinderen, 18- en alcohol, wat doet het?
Relatie expert & vitaliteit coach Marieke Proper - Personal coaching & Counseling
Tips, informatie en steun

Verslaving en kinderen, 18- en alcohol, wat doet het?

Tijdens mijn vakantie heb ik het boek Onze kinderen en alcohol gelezen. Geschreven door een arts Nico van der Lely, psycholoog Mireille Visser en huismoeder Joke Ligterink. Tevens de oprichters van de Alcohol poli. Ondanks dat ik aardig thuis ben in de aard van de problematiek, alcoholverslaving, heb ik mij tijdens het lezen meerdere malen verbaasd over de schokkende feiten en cijfers van probleem drinkers (en in het ziekenhuis belanden), met een gemiddelde leeftijd van 15 jaar. En het feit dat ouders zo een grote rol spelen in het wel of niet drinken van hun puber. Met name het zogenaamde thuis 'leren' drinken, wordt zeer sterk afgeraden. 
Goed boek voor iedere ouder die zijn kind nu naar de middelbare school gaat brengen en toch wat angstig is over hoe dat allemaal zal gaan lopen, nu dat kleine meisje of jongetje zich langzaamaan steeds meer vrouw of man gaat voelen. 

Eén boodschap was duidelijk. Alcohol verbieden! Het mag niet punt. Het brengt aantoonbare en onherstelbare hersenschade met zich mee. Het boek beschrijft uitgebreid wat de gevolgen ervan zijn. 

Ook worden er tips gegeven over hoe je dat verbieden gaat aanpakken, maar door de feiten op zich zal je je redelijk gesterkt voelen in je boodschap naar je kind en zal je al snel geneigd zijn de regels drastisch aan te scherpen. 

Studieresultaten worden enorm beïnvloed door drank inname tijdens de puber jaren. Maar er staan nog veel meer cijfers in die je aan het denken zullen zetten, ook over eigen omgang met drank, en het voorbeeld dat je stelt. Dit laatste zal best confronterend zijn voor sommige!

In April, mei en juni zal ik een aanvullende module Counseling in de verslavingszorg volgen, omdat ik (naast de familieleden) ook mensen en jonge volwassenen met een verslavingsprobleem wil helpen. Helaas zijn veel jonge volwassenen al verslaafd aan uiteenlopende stimulerende en geestverruimende middelen. Er wordt volop drank, cocaïne en xtc ingenomen tijdens feestjes (en onder schooltijd!) en vaak ligt medicatie thuis voor het grijpen. Denk aan angst remmers, pijnstillers, slaap tabletten en antidepressivum. Pubers proberen graag van alles uit en realiseren zich vaak niet dat je hier ook gemakkelijk verslaafd aan raakt. 

Er is een heleboel te doen op dit vlak! De boodschap voor ouders is toch dat goed voorbeeld doet volgen en regels stellen belangrijk is. Er kan een heleboel voorkomen worden. 

Begeleid je puber veilig door deze fase heen. 

Sterkte en succes in deze periode. 

Heb je naar aanleiding van dit blog behoefte aan meer informatie over pubers en alcohol, bestel het boek "Onze kinderen en Alcohol", uitgeverij NW A'DAM. Maak jij je zorgen en heb je de grootste moeite om (op een gezonde manier) in contact te blijven met je opgroeiende puber? Ik maak graag een afspraak met je. Je kunt je zorgen ook via de mail delen.  
 
   

0 Reacties op Verslaving en kinderen, 18- en alcohol, wat doet het?:

Comments RSS

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint