Wachten op iets moois kan een vervelend proces worden.
Relatie expert & vitaliteit coach Marieke Proper - Personal coaching & Counseling
Tips, informatie en steun

Wachten op iets moois kan een vervelend proces worden.

In de rij bij de supermarkt, als je zwanger probeert te worden, een uitnodiging op een sollicitatie, uitslag van een onderzoek of een behandeling aanslaat of niet. Ze hebben allemaal één ding gemeen. Wachten. En gedurende de dagen en maanden wachten we met z'n allen heel wat af! Het afwachten heeft nog iets gemeen. Het is spannend en onzeker. Onze belangrijkste vraag is vaak. Hoe lang moeten we wachten en wat is het resultaat?
Iedereen reageert anders op wachten. De één wordt heel onrustig, terwijl de ander het volste vertrouwen kan opbrengen en zijn tijd nuttig besteed of meer uitzoekt over het behalen van zijn doelen. 

Wachten kan gevoelens oproepen als;
 
 • Frustratie (waarom anderen wel en ik niet?)
 • Onrust (stress gevoelens)
 • Woede (Het ligt aan de ander)
 • Angst (wat als het niet goed komt)
 • Verdriet (ik kan er niet meer tegen)
 • Onmacht (help! Ik heb het niet in de hand)
 • Schaamte (wat zullen andere van mij denken)

In rust afwachten heeft alles met vertrouwen te maken. Als je vaak teleurgesteld bent, dan is juist dat vertrouwen niet zo vanzelfsprekend. Op zo'n moment is het goed om eens te onderzoeken tegen welke van de bovengenoemde gevoelens je aanloopt.Stel jezelf eens de volgende vragen;

 • Waar wacht ik op?
 • Hoe belangrijk is het voor mij?
 • Wat voor gevoel krijg ik bij het wachten? (Onrust, frustratie, woede of verdriet, of allemaal)
 • Hoe ga ik om met die gevoelens? 
 • Hebben deze gevoelens een gevolg. (Bijvoorbeeld; ruzie, huilbuien, opstandigheid, jaloezie, etc.)
 • Hoe reageert mijn omgeving op dit gevolg.
 • Hoe kan mijn omgeving beter afstemmen om mijn gevoelens? (kortom, weet mijn omgeving hoe boos, gefrustreerd of bang ik eigenlijk ben?)
 • Hoe zou ik om willen gaan met mijn gevoelens?
 • Hoe zou ik nog meer om kunnen gaan met het wachten?

Soms willen we een oplossing afdwingen en vergeten we stil te staan bij wat het wachten met ons doet. Oplossingen zijn natuurlijk prettig, maar ons gevoel wil aandacht en ons iets vertellen. Deze antwoorden zijn belangrijker voor ons dan we soms willen. Want onze eigen gevoelens echt onder de loep nemen, vereist durf.

Probeer eens echt stil te staan bij de gevoelens die het wachten bij ons oproept en stel de oplossing nog even uit. 

Massaal hebben mensen het over loslaten, met name de laatste jaren zie je deze trend. Meditatie en yoga, helpen sommige bij dit proces. Zelf geloof ik meer in het doorleven van de gevoelens. Ze erkennen, in de ogen kijken, leren kennen en herkennen. 
Loslaten is in mijn ogen pas mogelijk als we hebben leren omgaan met onze gevoelens. En door ze de aandacht te geven die ze verdienen. 

Ik wens iedereen dan ook veel geduld toe in dit proces. De tijd van wachten kun je dan nuttig besteden door meer te leren over jezelf en je relatie tot een ander.

Soms is het best eng of gewoon moeilijk om erachter te komen tegen wat voor gevoelens je aanloopt. Of lukt het je niet om met gevolgen van deze gevoelens te dealen. In dat geval kan een gesprek met een counselor veel betekenen. Neem gerust contact op!

Hele fijne dag gewenst, Marieke Proper


0 Reacties op Wachten op iets moois kan een vervelend proces worden.:

Comments RSS

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint