Wat te doen bij eenzaamheid?
Relatie expert & vitaliteit coach Marieke Proper - Personal coaching & Counseling
Tips, informatie en steun

Wat te doen bij eenzaamheid?

Voor een alleenstaande kan de zondag een confronterende dag zijn. Zeker als vrienden en familie al plannen hebben, zonder jou! 
Een eenzaam gevoel kan je bekruipen als je helemaal alleen richting je koelkast loopt en deze voor de derde keer opent, omdat je wel honger hebt, maar geen zin om alleen te kauwen.
Talloze mislukte dates via internet hebben er slechts in geresulteerd dat je leven als single oneindig lijkt. Ook de relaties die je hebt gehad liepen uit op teleurstellingen en daar zit je dan, op zondag, alleen op de bank en vraag jij je af, hoe kom ik deze dag door?
Natuurlijk, we hebben Facebook, de krant, een boek of de TV. Dus de meeste uren gaan zo voorbij. 

Maar als alleenstaande doe je we veel dingen alleen;

Alleen ontbijten
Alleen slapen
Niemand om je dromen aan te vertellen
Alleen lunchen
Alleen avondeten
Alleen boodschappen doen en bedenken wat je gaat eten
Alleen klagen, piekeren en boos zijn.
Alleen verdrietig zijn, bang zijn en 
Alleen wandelen
Alleen uitgaan
Alleen naar een feestje 
Alleen thuiskomen
Alleen op vakantie
Etc, etc, etc...

Nu staat de westerse maatschappij gelukkig heel flexibel tegenover de Happy single. Het hoort bij deze tijd. Alleenstaanden zijn overal om ons heen. 
Ze zijn gelukkig, vinden het prima zo, beter niemand dan iemand (die zeurt). Gesteund door voldoende ellendige relaties uit het verleden gaan ze dagelijks hun leven alleen door.

Maar maakt dat hen minder eenzaam?

De meeste alleenstaanden geven niet op. Ergens moet iemand rondlopen met net zulke wensen en doelstellingen als ik en onze chemie zal er vanaf spatten.

In mijn ogen verdiend een alleenstaande veel steun en gezelschap van familie en vrienden. Daarnaast zou de alleenstaande er goed aan doen om te onderzoeken hoe het komt dat relaties stuklopen. Wat hij of zij zou willen veranderen aan zichzelf om een goede partner te zijn voor een ander. kritische kijk op eigen gedragingen, leven en gewoonten. 
Het klinkt cliché, maar je bent pas een leuke partner als je het goed met jezelf kunt vinden. 
Wordt dus je eigen beste vriend. Vraag je af hoe jij wilt dat jou 'beste vriend' zich vermaakt, opstelt, en wat hij of zij verwezenlijkt of wenst voor de toekomst.

Ook het observeren van succesvolle relaties is een zinvolle bezigheid.

Wat vinden ze bij elkaar?
Hoe gaan ze met elkaar om?
Waar hebben ze elkaar nodig?
Waar steunen ze elkaar?

Het worden van je eigen beste vriend is een heel mooi proces om iemand bij te begeleiden. 
Als counselor kan ik je hierbij helpen.
Heb je een alleenstaande in je omgeving die duidelijk moeite heeft om goed voor zichzelf te zorgen, neem een bepaalde verantwoording voor je medemens en kook eens samen, bel met regelmaat en probeer iemand te steunen. Uiteraard kan je iemand ook altijd wijzen op de mogelijkheden om zijn leven eens samen met een counselor onder de loep te nemen om te onderzoeken de waar winst te behalen valt. 

Niemand verdiend het om eenzaam te zijn!    
 
2 Reacties op Wat te doen bij eenzaamheid? :

Comments RSS
Giorly on zondag 10 maart 2013 12:41
Ik ontvang steeds op hyves je berichten en hoewel ik ze zelden lees, even een reactie op je eenzaamheid zijnde item. We zijn allen eenzaam en niet tweezaam, we groeien alleen in eenzaamheid in de baarmoeder, zelfs als tweeling of meerlingen en worden alleen eenzaam geboren en leven ons leven alleen eenzaam en sterven alleen eenzaam. Wel met anderen als wij ervoor kiezen, maar zelfs met twee zijn we eenzaam en niet tweezaam. En dat mag, is goed zo en als we iets te delen hebben dan delen we dat met elkaar in onze eenzaamheid tot we overgaan uit dit sub reële leven en ons verbinden met alles en allen in meerzaamheid. Natuurlijk weet ik wel wat je bedoelt met eenzaamheid en deels is dat ook wel waar wat je schrijft, maar ik zou ook niet op willen gaan in een meerzaamheid en mijn eigen ik hierin verliezen. Ik had meerdere relaties en deze met mijzelf is fantastisch, zonder gezeur en gezanik en als ik geen zin in koken heb dan ga ik uit eten, alleen heerlijk en het kost ook nog minder dan met twee en heb ik behoefte aan gezelschap creëer ik dat, tot ik weer de balen heb ervan en leef mijn eenzaam zijn in hoge mate van tevredenheid. Wens je een fijne vooral liefdevolle zondag, ciao knuf.
Reageren op een reactie


Marieke Proper on zondag 10 maart 2013 20:11
Bedankt voor je reactie.. Ik heb dagelijks veel lezers, tussen de 100 en 170.. Slechts weinig reacties. Het is dus altijd leuk om een gedachtegang te lezen. Gelukkig krijg ik wel veel reacties als ik lezers (live) spreek. Velen hebben iets aan de tips en anderen willen informatie of gevoelens met mij delen. We komen en gaan allen alleen. Alleen zijn (letterlijk) en eenzaamheid zijn echter twee verschillende dingen, maar uit je reactie begrijp ik dat jij dat ook zo ervaart. Wetenschappelijk onderzoek is moeilijk, maar ik hoop dat een baby in moeders buik zich veilig, gewenst en geliefd (een connectie) kan voelen en dus niet eenzaam. Het is fijn dat je een goede vriend bent voor jezelf. Je grenzen goed kent en erop uit gaat als je er behoefte aan hebt. Velen kunnen jouw als voorbeeld stellen als ze zich eenzaam voelen en er ook zelfstandig op uit trekken. Helaas is het zo dat er ook mensen zijn die dit niet durven, weinig uit gaan, en dagen alleen slijten of weinig met anderen delen. Slecht eten, teveel gaan drinken, etc. We worden grootgebracht met de opdracht om goed voor onszelf te zorgen. Dit is belangrijk, maar minstens zo belangrijk is onze zorg/liefde en aandacht voor onze medemens. Ik wens iedereen een goede vriend toe! Zoals ik al zei is het geweldig als je voor jezelf die goede vriend kan zijn, maar lukt dat niet, dan zijn vrienden en familie zeker belangrijk! Ik wens je een hele fijne avond. Nogmaals leuk dat je iets wilde delen. Kom gerust nog eens terug.
Reageren op een reactie

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint