De vrienden van mijn zoon of dochter gebruiken drugs
Relatie expert & vitaliteit coach Marieke Proper - Personal coaching & Counseling
Tips, informatie en steun

De vrienden van mijn zoon of dochter gebruiken drugs

"Heel veel vriendjes van mijn zoon (of dochter) gebruiken drugs." Het is een zin die ik veelvuldig te horen krijg. Het gaat zelden meteen over de zoon of dochter zelf, maar wel heel vaak over de bezorgdheid en omgeving van het kind. Kortom de groepsdruk. Het negatieve effect van vrienden, kennissen en vrienden van kennissen. Begrijpelijke zorgen, want het is nu eenmaal zo dat je als ouder in deze periode steeds minder zicht hebt op wat je kind uitspookt. En als er ook nog drugs wordt geëxperimenteerd dan ben je als ouder bang dat je kind verslaafd raakt, per ongeluk te veel gebruikt of een verkeerd pilletje schade aangericht. Maar ook misbruik, ongewenste zwangerschappen of loverboys, zijn niet te verwaarlozen risico's waar je mee te maken kan krijgen. Een onbekende wereld, waarvan je één ding zeker weet. Dit mag niet de onze worden! 

Pubers willen experimenteren en ouders willen controle houden. Het kan soms een vervelende periode opleveren, waarin angst, van de ouder, de hoofdrol speelt. Begrijpelijk, in mijn ogen. Want drugs is gemakkelijk voor handen. Hoewel nog altijd minder gemakkelijk dan alcohol, is het toch in ieder dorp verkrijgbaar en kosten worden vaak gedeeld. Samen een zakje kopen. Pilletjes zijn verkrijgbaar vanaf 2,50,-. Het wordt pas echt duur als de verslaving toeslaat. Voor die periode is het voor iedere puber met een bijbaan, al snel betaalbaar om te experimenteren. 

Veel ouders zijn bang dat het experimenteren omslaat in gebruiken van hard drugs. 

Heroïne wordt in twee stappen omgezet in morfine, en geeft een gelukzalig gevoel, maar ook verlichting van pijn. 
Cocaïne vergroot onmiddellijk de hoeveelheid dopamine, norepinefrine en serotonine. Deze ine's geven een combinatie van gevoelens als geluk, positiviteit en alertheid.  

De gevolgen van veel gebruikers op lange termijn zijn eindeloos. Ik heb er al eens een blog over geschreven.  Positieve en negatieve aspecten van drugs

Veelvuldig hard drugsgebruik bij pubers heeft naast gedragsveranderingen, als een kort lontje, schrik gedrag en slapeloosheid, vaak nog een gevolg. 

Hard drugs als cocaïne en heroïne veelvuldig gebruiken is duur. Er is meer voor nodig dan een bijbaan naast school om dit te kunnen betalen. Minstens een flinke toelage van de ouders of een lening. 
Het kost dus geld en gebruikers (ook pubers) willen dat geld kosten wat kost zien te bemachtigen. 

Dat een puber gaat stelen is niet onwaarschijnlijk. Dat u het stelen eerder ontdekt dan het gebruiken, is ook mogelijk. Als leek de vinger leggen op de gedragsveranderingen is gewoon niet zo simpel.  

Nu hangt het erom. Wat is erger, het drugsgebruik of het stelen? Er komt nu een periode aan van heel subtiel, maar doelgericht handelen en een ouder in angst is niet altijd een subtiele ouder.

Schakel dus onmiddellijk hulp in en kom bij voorkeur eerst samen (beide ouders) bij een counselor of huisarts praten, voor u uw kind confronteert met uw zorgen, angsten, boosheid en verdriet. Zodat beide ouders informatie kunnen verzamelen en één en dezelfde lijn kunnen gaan hanteren richting hun kind.

Neem gerust contact op. 


 
 

2 Reacties op De vrienden van mijn zoon of dochter gebruiken drugs:

Comments RSS
Ab Vieane on woensdag 27 maart 2013 11:13
Wat te denken aan HSP die drugs gebruiken en produkten waar aspartaam en aseculafaam in zitten...? http://www.youtube.com/watch?v=NhYYmqe_vAg http://www.youtube.com/watch?v=tzPWb-INekA http://www.youtube.com/watch?v=k95OS5TSuZQ Graag hoor ik je mening hierover. Met vriendelijke groeten Ab Vieane
Reageren op een reactie


Marieke Proper on woensdag 27 maart 2013 13:09
Beste Ab, Bedankt voor je reactie. Wat betreft HSP en drugs. Je vraagt om mijn mening. Gezien het feit ik mij bezig houdt met afkicken, betekent dit voor mij dat drugs beter niet, dan wel gebruikt kunnen worden. De vele gesprekken met familieleden en mijn eigen ervaringen hebben mij geleerd dat drugs een heleboel kapot kan maken binnen familie's. Ik ben per definitie dus géén voorstander van het gebruik van hard en softdrugs. Daarnaast ben ik ook absoluut tegen alcohol en drugsgebruik onder de 18 jaar. Gezien de onvolgroeide hersenen en de onherstelbare schade die dit zal toebrengen. Wat betreft HSPers. Die inderdaad, veelvuldig opzoek gaan naar middelen die de geest 'tot rust' kunnen brengen, ben ik ook stellig. Afkicken en; Ga binnen jezelf op zoek naar andere minder schadelijke alternatieven, betreft het vinden van rust. Want de zoektocht naar rust in het hoofd moeten we zeer serieus nemen. Ik ben dus absoluut tegen het gebruik van drugs. Zeker in combinatie met andere medicatie, als tranquillizers, prozac, etc. Zal het schadelijk zijn voor organen, etc. Dit zelfde geldt voor alcohol in combinatie met medicatie. Medicatie moet net als alcohol afgebroken worden door de lever, en dit is veel extra werk, alles bij elkaar en brengt bij langdurig en veel gebruik, de lever in problemen. Wat betreft zoetstoffen, ik weet er niet veel van en vind het leuk om jouw informatie te lezen. Ik weet al jaren dat het niet goed is om kunstmatige zoetstoffen te gebruiken en neem ze zelf niet. Het is interessant voor mij hier meer over te weten, ik zal er naar opzoek gaan. Bedankt! Als je nog vragen hebt, ik heb ervaring met HSPers. Ik begrijp hun onvermogen om hun plek op te eisen in deze drukke wereld. Ik snap ook de risico drift of juist het isolement, waarin ze zich terugtrekken. Wat is jouw raakvlak met HSP? Als ik ergens mee kan helpen, neem gerust contact op. Met vriendelijke groeten, Marieke Proper
Reageren op een reactie

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint