Depressie door onverwerkt onrecht.
Relatie expert & vitaliteit coach Marieke Proper - Personal coaching & Counseling
Tips, informatie en steun

Depressie door onverwerkt onrecht.

Johan (65) zit bij mij aan de tafel en vertelt over zijn fysieke klachten. Hij heeft last van obstipatie, slaapt slecht, is veel boos, prikkelbaar, kan weinig hebben en brengt tegen zijn gewoonte in, al zijn dagen op de bank door, voor zich uit starend. Hij is naar de huisarts geweest en deze schreef hem medicatie tegen depressies voor en gaf hem mijn kaartje. Ook van Betty moest Johan een afspraak maken. Het kan echt niet langer zo. Johan vraagt mij hem aan te spreken met; Je/Johan. 

Marieke; Johan, welkom. Aan de telefoon vertelde je dat de huisarts je heeft aangeraden eens te komen praten. Je kampt met fysieke en geestelijke klachten. De huisarts heeft als diagnose gesteld dat je in een depressie zit. Dat is niet niks.

Johan: Nee, dat is zeker niet niks, ik ben altijd kerngezond geweest en ineens zit je op de bank. Ik had zelfs moeite om hierheen te komen. 

Marieke: Fijn dat het toch is gelukt. Misschien kunnen we bij het begin beginnen. Met welke klachten ging je naar de huisarts?

Johan; Slapeloosheid, vermoeidheid, een verstopte stoelgang, en vanwege mijn passieve gedrag. Ik doe maar de hele dag niks. Typisch een depressie zei de huisarts. Maar wat kan ik daarmee. Nu slik ik medicatie en ik voel mij geen steek opknappen. 

Marieke; Je voelt je nog even moe en lusteloos.

Johan: Nou de vermoeidheid is wel wat afgenomen. Ik heb het idee dat ik beter slaap. 

Marieke: Wat maakt het dan, dat je voelt dat je niet opknapt?

Johan: Ik ben gewoon kapot gemaakt door alles en iedereen. als je jaren lang niet serieus wordt genomen, dan gebeurd er iets met je. Je stopt met vechten, je lichaam en geest geven op.

Marieke: Je probeert al jaren aandacht te krijgen voor een bepaald verhaal en kreeg geen gehoor. Kun je daar meer over vertellen?

Johan: Mijn vrouw, Betty is vijftien jaar geleden ontslagen, volkomen onterecht. Vanwege ernstige rugpijnen, door een ongeval op het werk, raakte ze arbeidsongeschikt en moest ze zich ziek melden. De bedrijfsarts kon niks vinden op dat moment en Betty moest met die pijn weer aan het werk. Te krankzinnig voor woorden. Toen ze dat niet deed werd ze dus ontslagen. Ik vecht al jaren voor gerechtigheid. Het heeft mij al mijn geld gekost en nu mijn gezondheid. Die man zou opgeborgen moeten worden voor het verwoesten van mensenlevens.

Marieke: Het maakt je terecht boos wanneer niemand je geloofd. Hoe is het nu met je vrouw?

Johan: Met haar een stuk beter dan met mij. Een wonderdokter heeft haar van haar ergste pijnen afgeholpen. Ze kan nu met weinig pijnstilling weer functioneren. 

Marieke; fijn om te horen. Als ik het allemaal goed begrijp heeft je vrouw vijftien jaar geleden haar ontslag gekregen, vanwege werkweigering. Je wist hoeveel pijn je vrouw had en dat werken voor haar onmogelijk was en hebt jaren lang tevergeefs juridisch gevochten voor gerechtigheid. Dit heeft je niet alleen heel veel geld gekost, maar ook je gezondheid staat nu op het spel. Je bent erg boos op de ex werkgever van je vrouw. Gelukkig is de rugpijn van je vrouw sterk afgenomen. Jij zelf kampt nu echter na al die stress volle jaren met slapeloosheid, darmklachten, een passief gevoel en veel boosheid. Nu slik je medicatie, waardoor je beter slaapt, maar daarmee is jouw probleem slechts gedeeltelijk opgelost. Klopt het zo?

Johan: Ja, dat is het verhaal. 15 jaar samengevat in een paar zinnen. Trieste periode.
(Johan pakt een zakdoek en snuit zijn neus, hij heeft het zwaar.)

Marieke; Het maakt je zichtbaar verdrietig, al die verloren tijd. Wat kan ik voor je doen?

Johan: Ik denk dat het tijd is om deze periode achter mij te gaan laten, maar dat lukt mij niet zo gemakkelijk. Ik ben steeds zo boos, op alles en iedereen.   

Marieke; Je vraag is dus. Hoe kan ik deze periode vol stress, boosheid en verdriet achter mij laten?

Johan; Ja, precies. Dat is wat ik wil.

Marieke; Laten we daar vanaf volgende week samen aan gaan werken. 

Johan; fijn. Ik kijk er naar uit. 

Namen uit deze sessie zijn aangepast van de werkelijkheid, om privacy redenen. Wilt u ook eens praten over uw gevoelens? Neem gerust contact op. Zie hier wat counseling inhoudt.0 Reacties op Depressie door onverwerkt onrecht.:

Comments RSS

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint