Martine's zoon verslaafd aan hard drugs. "Heb ik het allemaal wel goed gedaan?"
Relatie expert & vitaliteit coach Marieke Proper - Personal coaching & Counseling
Tips, informatie en steun

Martine's zoon verslaafd aan hard drugs. "Heb ik het allemaal wel goed gedaan?"

Martine komt voor de tweede keer. Haar zoon is verslaafd aan hard drugs. Afgelopen week hebben we kennis gemaakt en de hoofdlijnen van de probleemsituatie besproken. Vandaag gaan we wat meer in op gevoelens als angst en boosheid. Maar ook de schuldgevoelens die spelen. "Heb ik het allemaal wel goed gedaan?"

Martine; Sorry hoor. Dat ik wat later ben. Er is weer zo veel gebeurd. 

Counselor; Ga rustig zitten. Je bent duidelijk geëmotioneerd.

Martine; Dat kun je wel zeggen. Bram is deze week met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Overdosis. Het moest er een keer van komen natuurlijk. Ineens zie ik mijn ergste nachtmerrie werkelijkheid worden. Gelukkig vond ik hem op tijd. 
Nu vraag ik mij steeds af of hij echt dood wilde of dat het per ongeluk teveel was. 

Counselor; Tjee, dat is heel heftig. Je zit met een heleboel vragen.

Martine; Ja, maar het gekke is, ik durf niets te vragen aan Bram, ik ben zo bang voor zijn antwoord. Straks wil hij echt dood. Vind ik hem volgende keer te laat. 

Counselor; Je bent zichtbaar bang dat dit alsnog verkeerd af gaat lopen. 

Martine; Ja. (Martine huilt)

Counselor; Met wie heb je deze angst verder gedeeld?

Martine; Met de dokter natuurlijk en mijn man, maar die zegt dat hij nu wel zijn les heeft geleerd. Die geloofd niet dat hij er een einde aan wilde maken. Stel nou dat hij gelijk heeft, dan kan hij nog wel een keer 'per ongeluk' te veel nemen. Dit moet gewoon stoppen. Ik kan er niet meer tegen. 

Counselor; Ik begrijp uit je verhaal dat je Bram wel hebt gesproken, maar dit soort vragen niet durft te stellen. Toch wil je bepaalde antwoorden, die alleen hij je kan geven. Wat zou je van hem willen weten? 

Martine; Ik wil gewoon weten hoe hij zijn zaakjes weer op een rij gaat krijgen, hoe hij zijn school denkt te gaan afmaken en wanneer hij van plan is om iets aan zijn verslavingsprobleem te gaan doen, onder begeleiding. 

Counselor; Ik hoor aan je stem dat je niet alleen bang bent, maar ook gewoon heel erg boos. Klopt dat? 

Martine; Ik ben woedend. Zijn hele leven lang heb ik mijn best gedaan om hem en zijn broer op de juiste rit te krijgen. Tegen de tijd dat hij een beetje op eigen benen hoort te staan, raakt meneer aan de dope. 

Counselor; Je gaf al aan dat je het moeilijk vindt om je angst te uiten naar Bram, hoe voelt het voor jou om deze boosheid te uiten, naar hem?

Martine; Dat gaat mij wat gemakkelijker af. 

Counselor; Misschien kunnen we dan samen eens kijken naar de angst. Hoe je die beter kunt uiten. Zodat jij je hierin minder eenzaam voelt. 

Martine; (huilt)

Counselor haalt een glas water en tissues

Counselor; Stel ik ben Bram, ik ben nuchter, want ik lig in het ziekenhuis. Hoe zou je mij kunnen vertellen waar je nu zo bang voor bent. 

Martine; Dat vind ik gewoon heel moeilijk. Ik ben altijd een strenge moeder geweest en laat mijn kwetsbare kant gewoon minder snel zien. Ik denk weleens dat hij daarom niet bij mij is gekomen met problemen. 

Counselor; Je denkt dat als jij meer van jezelf zou laten zien, Bram zich ook kwetsbaarder op zal gaan stellen. En dit hem zou kunnen helpen bij zijn probleem. 

Martine; Ja, dat denk ik ja. Eigenlijk ben ik namelijk net zo een angsthaas als hij, alleen ik heb dat nooit getoond. Ik ben harder voor mezelf geweest en hem altijd een groot verantwoordelijkheidsgevoel gehad. 

Counselor; Laten we het nog eens proberen. Wat zou je nu, in je kwetsbaarheid, tegen een nuchtere Bram willen zeggen? 

Martine; Bram, ik weet dat ik een strenge moeder ben geweest en ik dacht dat dit de beste weg was. Jij was altijd al wat gevoeliger dan je broer. Ik herken veel van mezelf in jou, eigenlijk ben ik ook heel gevoelig, alleen ik heb dat nooit zo geuit. Het spijt mij als ik te weinig de tijd heb genomen om naar je te luisteren. 
Ik wil in de toekomst meer naar je luisteren en zal zelf ook proberen te vertellen wat mij bezighoudt. Ik moet er niet aan denken om je te verliezen, laten we samen kijken hoe we dit kunnen oplossen. 

Counselor; Heel knap, hoe je dat hebt verwoord. 

Martine; Ik ga straks meteen naar hem toe. 


Namen en situaties uit deze casus zijn slechts een voorbeeld van hoe de werkelijkheid eruit kan zien. Een counselor heeft een geheimhoudingsplicht en zal werkelijke informatie van sessie gesprekken  nooit naar buiten brengen. Dit dient als steun en informatie voor ouders in een vergelijkbare situatie. Wilt u zelf een afspraak maken? Neem contact op, wacht niet te lang en help uzelf. 

2 Reacties op Martine's zoon verslaafd aan hard drugs. "Heb ik het allemaal wel goed gedaan?":

Comments RSS
Geery on vrijdag 22 maart 2013 8:55
Heb er twee gelezen en moet nu naar kantoor, knap werk Marieke. Petje af, xx Geery
Reageren op een reactie


Marieke Proper on vrijdag 22 maart 2013 11:07
Bedankt Geery. Het is fijn dat ik dit werk kan doen. Leuk dat je gelezen hebt. x
Reageren op een reactie

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint