Bram voelt zich verantwoordelijk. (de zorg voor zijn moeder met manische depressie)
Relatie expert & vitaliteit coach Marieke Proper - Personal coaching & Counseling
Tips, informatie en steun

Bram voelt zich verantwoordelijk. (de zorg voor zijn moeder met manische depressie)

In het Gezondheidscentrum in Muiden ontvang ik Bram (32) . Bram vertelde aan de telefoon dat hij via een kennis, uit Muiden, had gehoord van mijn praktijk. En dat ik naasten van familieleden met een psychisch probleem begeleid. De moeder van Bram is zolang Bram zich kan herinneren manisch depressief en Bram heeft altijd het gevoel gehad dat hij voor haar moest zorgen, en deze grote verantwoordelijkheid ook op zich genomen. Hij is nu vijf jaar uit huis en met zijn moeder gaat het niet goed. Die raakt meer en meer in een isolement en doet rare dingen. Bram zoekt naar wegen om zelf meer rust te krijgen, zijn moeder meer los te laten, maar het liefste zonder dat ze iets te kort komt.

Counselor; Welkom Bram. Aan de telefoon heb je al een heleboel vertelt. Om te kijken of ik dit goed heb begrepen, zal ik het e.e.a. even samenvatten. Op jonge leeftijd zijn je ouders gescheiden. Je hebt heel zelden contact met je vader en je moeder heeft je vader nooit meer gesproken sinds de scheiding. Er is veel narigheid gebeurd binnen hun huwelijk. Maar de hoofdmoot waarom je vader bij je moeder is weggegaan is volgens jou, dat hij niet kon dealen met de stemmingswisselingen van je moeder. Jij voelde je vanaf het moment dat je vader weg ging heel verantwoordelijk voor je moeder. Je bent vroeg gaan werken, hebt vanaf dat moment altijd bijgedragen in de kosten en was haar spraak baak. Je zegt dat jij goed om kunt gaan met haar stemmingswisselingen, maar dat iedereen het verder heeft laten afweten in de omgeving. Tot op de dag van vandaag voel jij je nog steeds voor veel verantwoordelijk, toch trek jij je steeds meer terug, maar je merkt dat je moeder daaronder leidt. Je vraagt je nu af hoe jij je eigen leven kan leiden en zij toch de aandacht en zorg krijgt die ze verdiend. Klopt het zo?

Bram; Ja, er is natuurlijk veel meer gebeurd. maar dit is wel de hoofdmoot. 

Counselor; Wat zou je hier op dit moment aan toe willen voegen?

Bram; Mijn moeder is gewoon een hele lieve moeder geweest. En echt ook voor mij heeft ze goed gezorgd. Op de één of andere manier was ik de enige waar ze die energie voor had, want voor de rest blaft ze iedereen af en is er veel ruzie geweest. Binnen haar familie, met vriendinnen, mannen in haar leven. Heel veel ellende. 

Counselor; Het is fijn om te horen dat je moeder ook echt een moeder voor jou is geweest, toen je het nodig had. Ze heeft de energie gevonden en gebruikt om jou te begeleiden in het leven. Gelukkig. Je komt over als een hele sympathieke jongen. Dat heb je uiteraard ook aan haar te danken. Ik kan uit je verhaal opmaken dat je veel van haar houdt en veel uit liefde voor haar hebt gedaan. 

Bram; Zeker. Heel veel. Ze heeft het ook echt niet gemakkelijk gehad en gemaakt voor zichzelf. Ik ben blij dat ik er voor haar kan zijn, maar ik merk wel dat het mij steeds zwaarder valt. 

Counselor; Waar merk je dat aan?

Bram; Nou gewoon irritaties. Maar ook de zin om haar op te zoeken ontbreekt steeds meer. Vroeger belde ik haar constant om te vragen of ze iets nodig had, ik iets voor haar kon doen, nu merk ik dat ik die tijd in andere dingen wil investeren. Het vervelende is alleen dat ik weet dat ze dan alleen zit en daar voel ik mij dan weer rot over,

Counselor; Ik merk uit je verhaal op dat je er enerzijds nog wel voor haar wil zijn, ook al kost het je meer moeite dan vroeger, maar anderzijds zegt je gevoel, nee, ik ga nu even wat dingen voor mezelf doen. Het vervelende is dan dat als je dingen voor jezelf doet, je schuldgevoelens de kop op steken. Misschien ook zelfs de angst dat ze ongelukkig is. 

Bram; Ja, precies. Dat is precies het probleem. 

Counselor; omdat we de hulpvraag behoorlijk duidelijk voor ons hebben, schrijf ik hem even op. De volgende stap nu, tijdens de eerste sessie is dat we Bram wat beter leren kennen. Wie is Bram. Ik teken een cirkel. In het midden zetten we je naam. En daaromheen zetten we pijlen. Achter de pijlen komen beschrijvingen van jouw. Hierbij moet je mij helpen, want jij kent Bram het beste. Wie is Bram?

Bram; Bram is een trouwe vriend, een trouwe zoon. Waarschijnlijk omdat ik toch echt wel liefdevol ben grootgebracht. Veel verantwoordelijkheidsgevoel. Bang dat mijn moeder iets te kort komt, ongelukkig is en eenzaam. Zelf ben ik ook best alleen in dit verhaal, want weinig familieleden helpen mij. Voor iedereen is het te moeilijk of lastig. Bram geeft veel energie weg. Iedereen is ook altijd graag om mij heen. Ik wordt veel uitgenodigd voor feestjes. Gangmaker. Dat ben ik ook zeker. Binnenvetter. Ik geef wel veel, maar ik deel niet veel. Mensen weten weinig van mij. Ik ben gewend geweest om een gedeelte van mijn leven verborgen te houden voor de buitenwereld. Ik leef een dubbelleven. Enerzijds de zorg en verantwoordelijkheid en schuldgevoelens naar mijn moeder toe, anderzijds de gangmaker. Ik merk dat ik ook te veel drink. Misschien wel om alles te verbergen en mij een goed gevoel te geven. Verder ben ik goed in mijn werk. Ambitieus. Alleen ergens voel ik dat ik ondernemer ben, en daar zou ik meer mee moeten doen. Ik heb te veel aan mijn hoofd gehad. Zorgelijk kun je mij dus ook wel noemen. Ik zie wel, als je het zo opschrijft en ik het vertel, dat er best wat dingen zijn waar ik trots op ben, maar er ook een paar moeten veranderen, zodat mijn leven wat meer lijn krijgt. 

Counselor; Als we kijken naar dit plaatje, dan heb je dat zelf al mooi omschreven als een dubbelleven. Je hebt als het ware in een spagaat geleefd, met enerzijds het leven met je moeder en alle bijbehorende zorgen en verantwoordelijkheden, al op hele jonge leeftijd en anderzijds het eigen leven, wat je minder zorgelijk wil ervaren en waar je eigenlijk meer risico's zou willen nemen, maar wel al heel ambitieus bent en een gewaardeerd persoon. Dat je te veel drinkt, voor je gevoel, is zeker iets waar we de komende weken naar kunnen kijken. We kunnen onderzoeken wat voor gevoelens je ervaart als je drinkt en wat een alternatief zou kunnen zijn, die minder energie van lichaam en geest kost. Ik wil met je afspreken dat we volgende week nader onderzoeken wat die verantwoordelijkheid gevoelens en schuldgevoelens met je doen, Wat de gevolgen zijn van die gevoelens. Maar ook naar die angst, voor het tekort doen en ongelukkige gevoel van je moeder. Daarnaast het gevoel van alleen staan, alleen hulp bieden en familieleden die het laten afweten om iets voor jou te doen. Wat je bij dat alles voelt, want het is niet niks. Je hebt met veel liefde een enorme taak op je genomen al die tijd. Ik vindt het heel mooi dat je op deze manier wilt zoeken naar een weg die beter past bij wie jij nu bent en in de toekomst wilt zijn, zonder daarbij je moeder uit het oog te verliezen. Ik denk dat we wel degelijk antwoord gaan krijgen op je hulp vraag. "Hoe kan ik mijn eigen leven zo inrichten dat ik meer voor mezelf doe, zonder constant bang te zijn dat ik mijn moeder tekort doe?"

Deze sessie is slechts een voorbeeld van hoe een dergelijke sessie kan verlopen. Deze informatie dient om de lezer een indruk te geven van wat counseling kan betekenen. Namen en situaties uit deze casus zijn aangepast van de werkelijkheid. Een counselor heeft een geheimhoudingsplicht en zal intern besproken situaties, zonder toestemming, nooit naar buiten brengen voor derden. Wil je een afspraak plannen omdat je kampt met een vergelijkbaar probleem. Neem gerust contact op. 


0 Reacties op Bram voelt zich verantwoordelijk. (de zorg voor zijn moeder met manische depressie):

Comments RSS

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint