Gezinstherapie Rebelse puber
Relatie expert & vitaliteit coach Marieke Proper - Personal coaching & Counseling
Tips, informatie en steun

Gezinstherapie Rebelse puber

Afgelopen week werd ik gebeld door Sandra (45), die zich grote zorgen maakt om haar dochter. Ze is erachter gekomen dat haar dochter (16) spijbelt. Dat is niet het enige probleem. Haar dochter Laura rookt, heeft alcohol gedronken op een feestje en maakt haar huiswerk niet meer. De man van Sandra, Frank, vindt dat het zo niet langer kan en heeft Sandra gevraagd hulp te gaan zoeken. Ze komen alle drie voor een eerste gesprek. 

Counselor; Welkom. Ik heb even een extra stoel neergezet. Ik hoop dat iedereen goed de ruimte heeft. Ik zal wat te drinken inschenken en dan gaan we eens samen bekijken wat er allemaal speelt. Het is vandaag niet de bedoeling dat we tot allerlei oplossingen komen, meer de bedoeling dat we alle gevoelens uitspreken en ieder zijn hoofdvraag duidelijk wordt. "Wat wil ik verbetert hebben of anders voor de toekomst?" In een later stadium zullen we naar oplossingen toewerken. Frank ik begreep dat het deels jouw initiatief was om hier te komen, misschien wil jij beginnen.

Frank; Ja, dat is prima. Er is gewoon heel veel ruzie en geschreeuw in huis. Met name tussen Sandra en Laura gaat het niet goed. Laura is een echte puber en luistert voor geen meter meer naar haar moeder. Als je aan mij vraagt wat ik anders zou willen, dan is het; Geen ruzie en geschreeuw meer in huis. 

Counselor; Wat doet het met je als Sandra en Laura tegen elkaar schreeuwen en ruzie maken. 

Frank; Uiteraard is het ongezellig, maar dat is niet het grootste probleem. Het geeft mij gewoon een enorm machteloos gevoel. Want het maakt alles alleen erger. Ik ben ook bang dat we Laura verder het huis uit drijven met al dat geschreeuw. Ik wil er liever rustig over praten. Meer een compromis sluiten.

Sandra; Dus jij wilt compromissen sluiten tussen enerzijds spijbelen en anderzijds roken en drinken?

Frank; Nee, ik wil er allemaal gewoon rustig over praten. Als volwassen mensen.

Sandra; Jouw dochter is nog niet volwassen. 

Counselor; Sandra. Als we nu kijken naar wat het met jou doet. Hoe ervaar jij de problemen die spelen?

Sandra; Nou ik ontplof hier zowat van, als ik Frank zo hoor praten. Hoe kunnen we normaal praten met een puber waar je helemaal geen afspraken mee kunt maken. De meeste toestanden met Laura gaan mij gewoon veel te ver. Roken, drinken, spijbelen, wegblijven van huis. Je moet weten. Als moeder sta je gewoon doodsangsten uit. 

Counselor; De hele situatie maakt je erg boos en beangstigd je ook.

Sandra; ja, als de dood. Mijn neef is bijvoorbeeld helemaal afgegleden. Die leeft op straat en heeft zelfs HIV opgelopen. Ik ben gewoon bang dat Laura ook helemaal het verkeerde pad op gaat. 

Counselor; Dat is een beangstigende gedachten. Het spijt mij van je neef. Het moet ook verschrikkelijk zijn voor zijn ouders. Al die zorgen. Jij bent bang dat als je er niet bovenop zit nu, Laura eenzelfde toekomst te wachten staat.

Sandra; Nou al moet ik haar opsluiten, dat zal zo lang ik leef niet gebeuren. 

Counselor; Het maakt je bang en boos en je hebt er alles voor over om je dochter te behoeden voor dergelijke ellende. 

Sandra; Precies. Het klinkt zo heel simpel, maar dat is het wel ja. 

Frank; Met als gevolg, al die ruzies. 

Counselor; Laura. Ik waardeer het zeer dat je bent gekomen. Wat is voor jou de reden dat je hier bent?

Laura; Natuurlijk omdat ik mee moest. Maar ik vind het ook niet leuk al die ruzie en ergens wil ik natuurlijk ook niet dat mijn moeder zich zo zorgen maakt. Het valt allemaal wel mee met mij. Ik beland heus niet in de goot. 

Counselor; Ik hoor je zeggen dat je voor jezelf een ander toekomstbeeld hebt dan dat van je neef. Maar dat zoals het nu gaat, met al die ruzie, er toch iets moet veranderen. Als we het nu hebben over jouw gevoel. Dan merk ik aan je dat je het ook vervelend vind als je ouders zich zorgen maken. Wat is voor jou de reden van de ruzies?

Laura; Ik voel mij gewoon niet meer serieus genomen. Er luistert nooit iemand naar mij. Er is alleen maar geschreeuw. Het boeit ze niet wat er in mij omgaat. Ik voel mij net Remy. 

Counselor; Remy, omschrijf die is?

Laura; Van alleen op de wereld. Je ouders horen je te steunen. Mijn ouders zijn altijd aan het werk en als ze er zijn krijg ik op alles commentaar en kan ik niks goed doen. 

Counselor; Je voelt je dus vaak eenzaam en niet gewaardeerd. Wat zou je ander willen?

Laura; Ik zou meer leuke dingen willen doen met mijn moeder. Net als vroeger. Shoppen en met mijn vader ging ik vroeger naar de film, dat doen we ook nooit meer.

Sandra; Ja, maar jij hebt een totale wansmaak gekregen, alles wat ik aanreik vind jij lelijk en als je vader een film uitzoekt heb je geen tijd of is de film niet goed genoeg.

Laura; Dat bedoel ik dus. Mijn eigen smaak ontwikkelen wordt dus gewoon niet geaccepteerd. Maar als ik ff verder mag praten. Wat ik anders zou willen is dat mijn ouders ook eens naar mijn verhalen luisteren, Wat ik leuk vind en wat mij bezighoudt, zonder dat ze meteen een oordeel klaar hebben. Het doet mij ook verdriet. 

Counselor; Laten we het even allemaal op een rij zetten. Frank jij sprak als eerste over je gevoelens van machteloosheid, vanwege de ruzies en je gevoel er niets mee te kunnen zodra er een conflict is. En je noemde het ook ongezellig thuis. Jij wilt graag communiceren en kijken of er ergens een compromis te sluiten valt. Je ziet in dat je beter in gesprek kunt blijven met elkaar en door ruzie alleen maar verder van elkaar af gaat staan. 

Sandra, jij bent ernstig bezorgd, maar ook boos omdat je zo weinig invloed kunt uitoefenen op Laura's gedragingen. Op het moment dat je weet dat je minderjarige dochter rookt, alcohol gebruikt en spijbelt en ook nog eens een verkeerd voorbeeld hebt, zoals het afglijden van je neef, dan kan ik goed begrijpen dat je heel angstig bent, voor wat jullie dochter allemaal kan overkomen. Ik merk heel duidelijk je begrijpelijke angst en het vervelende gevoel van boosheid. 

Laura jij vertelde dat jij je eenzaam voelt, omdat je ouders veel van huis zijn. En dat op de momenten dat jullie samen zijn ruzie ontstaat omdat jij je aangevallen voelt. Je zou graag weer leuke dingen willen doen met je ouders. Je gaf ook aan dat je best meer met ze wil praten, maar dan zonder dat er geoordeeld wordt. Dat ze meer naar je luisteren. Jij je gewaardeerd voelt om de dingen die wel goed gaan. Klopt het zo een beetje? 

Frank, Sandra en Laura; Ja, zo klopt het wel.

Counselor; Ik stel voor dat we volgende week kijken naar wat het doet met de ander. We gaan kijken of we allemaal een stukje empathie kunnen opbrengen voor de genoemde gevoelens van elkaar. Ik stel voor dat jullie deze week eens goed nadenken over wat de ander allemaal heeft gezegd tijdens deze sessie.


Deze sessie is slechts een voorbeeld van hoe een dergelijke sessie kan verlopen. Deze informatie dient om de lezer een indruk te geven van wat counseling kan betekenen. Namen en situaties uit deze casus zijn aangepast van de werkelijkheid. Een counselor heeft een geheimhoudingsplicht en zal intern besproken situaties, zonder toestemming, nooit naar buiten brengen voor derden. Wil je een afspraak plannen omdat je kampt met een vergelijkbaar probleem. Neem gerust contact op. 

0 Reacties op Gezinstherapie Rebelse puber:

Comments RSS

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint