Relatie problemen? (apart slapen en een eenzaam gevoel) Wanneer therapie en wat doet counseling?
Relatie expert & vitaliteit coach Marieke Proper - Personal coaching & Counseling
Tips, informatie en steun

Relatie problemen? (apart slapen en een eenzaam gevoel) Wanneer therapie en wat doet counseling?

Fabiola (47) en Ernst (53) komen bij de counselor vanwege relatieproblemen.
De situatie is ongeveer als volgt.
Ze slapen sinds een half jaar apart. 
Fabiola investeert veel in haar nieuwe hobby.
Ernst vindt dat zijn vrouw erg is verandert.
Fabiola vindt Ernst een saaie man.
Ze hebben geen kinderen, zijn al 23 jaar bij elkaar en willen het niet zomaar opgeven.

Hieronder lees je hoe hun eerste bezoek bij de counselor verloopt.

Counselor; Neemt u plaats. We hebben een uur de tijd voor deze eerste kennismaking. Aan het einde van het gesprek zal duidelijk worden of u hier aan het juiste adres bent Ik zal u eerst iets uitleggen over wat Counseling precies voor u kan betekenen. 

Binnen de counseling gaan we er vanuit dat ieder mens over voldoende capaciteiten beschikt om tot goede oplossingen te komen. Het belangrijkste is dat we in vertrouwen een open gesprek kunnen hebben, waarvan ik de structuur in de gaten zal houden. Daarnaast ben ik voor respect. Wat in mijn praktijk niet kan is hard schreeuwen of fysiek geweld. Verder vraag ik u zoveel mogelijk uzelf te zijn. Ik zal veel open vragen stellen, zodat we een goed beeld krijgen van de hele situatie. Als Counselor geef ik geen oordeel of advies. We gaan samen onderzoeken wat de beste oplossingen zijn voor u beiden. Vóór die oplossingen kunnen komen, zullen we eerst afstemmen om de gevoelens die spelen. Aan het einde van deze sessie zal ook ongeveer duidelijk worden wat de hulpvraag is van u beiden. (wat wilt u veranderen?) Tussentijds zullen we steeds een korte evaluatie houden. Ik zal u vragen stellen als, Wat vindt u ervan? Hoe vind u mijn manier van vragen stellen? Is dit wat u verwacht van de counseling? Etc. Ik hoop dat het zo duidelijk is. Dan kunnen we beginnen. 

Fabiola, u heeft het initiatief genomen om mij te bellen. Aan de telefoon hebben we kort gesproken. U vertelde dat de relatie op dit moment niet loopt, zoals u dat zou willen. Wat kunt u hier over vertellen?

Fabiola; Zeg maar je.

Counselor; Oke. prima. Wat kun je hier over vertellen?

Fabiola; Ernst en ik slapen apart. Ik ben veel laat thuis de laatste maanden en Ernst vond dat vervelend. Ik maakte hem wakker. Dus besloten we op de dagen dat ik cursus heb apart te slapen. Inmiddels zijn dat alle dagen van de week, en niet omdat ik iedere avond weg ben. 

Counselor; Ik merk aan je dat het apart slapen je verdrietig maakt.

Fabiola; Ja, heel erg. Ik voel mij eenzaam. Je hebt toch geen man om apart te slapen. Ik kan net zo goed vrijgezel zijn. 

Counselor; Het leek in eerste instantie een goede oplossing voor de nachtrust van Ernst, op de dagen van je cursus. Jullie raakte gewend aan het apart slapen en gingen alle dagen van de week gescheiden slapen. Je voelt je in de relatie nu alleen en dat maakt je niet alleen verdrietig, maar ik merk ook dat het je boos maakt.

Fabiola; Ja dat klopt. Ik kan soms gewoon niet slapen, van de boosheid. Dan snap ik gewoon niet waarom hij geen behoefte heeft aan contact, echt contact. 

Ernst; Waarom heb je dat nooit gezegd?

Fabiola; Ik heb dat ontelbare keren aangegeven, maar je hoort mij niet. Ik heb gehuild, geschreeuwd en om aandacht gevraagd. Je doet er gewoon niks mee. We zitten hier niet voor niets natuurlijk. 

Counselor; Uit je vraag maak ik op dat het je verbaasd dat Fabiola de aandacht en het contact mist. Hoe is het voor jou het apart slapen?

Ernst; Nu een stuk minder prettig natuurlijk, nu ik weet dat zij mij van alles verwenst. 

Counselor; Hoe was het tot nu toe voor je?

Ernst; prima, ik stond er niet zo bij stil. Ik zag het ook niet als permanent. Maar ik moet toegeven, voor je weet ben je een half jaar verder. Ik vind het verschrikkelijk om te horen dat je er verdrietig om bent. Ik wil ook helemaal niet dat jij je alleen voelt. Dat is niet mijn bedoeling. Ik vond het gewoon vervelend om wakker te worden, zodra je thuis kwam. 

Counselor; Ernst, wat is voor jou de reden om hier te zijn?

Ernst; Ik wil gewoon graag weer de oude Fabiola terug. 

Counselor; Wie is dat precies?

Ernst; Eerst aten we gezellig iedere avond samen. We keken naar programma's. Nu is Fabiola drie avonden in de week naar een spirituele cursus. Ik heb er helemaal niks mee en ik moet ook zeggen, het doet onze relatie geen goed. 

Counselor; Je mist Fabiola.

Ernst; Ja, we zaten gewoon veel meer op één lijn eerst. Nu haalt ze er steeds boeken bij als ik iets vertel. Ze wil dat ik dan ook ga lezen of een bepaalde documentaire kijk. Zij noemt het innerlijke groei. Ik noem het onbenullig gedoe. We hadden het gewoon toch goed samen?

De sessie duurt nog zo'n vijfentwintig minuten voort. Ernst heeft ook een hobby. Hij kijkt in zijn slaapkamer porno. Fabiola is hier achter gekomen en confronteert hem.Fabiola voelt zich aan de kant gezet. Eenzaam, alleen en niet begrepen. Ernst voelt zich ook eenzaam, alleen en niet begrepen. Hij kampt ook met schaamte. Na 6 sessies worden gezamenlijke doelstellingen weer helder, slapen Fabiola en Ernst weer op dezelfde slaapkamer en zijn ze bevrijdt van hun gevoelens van eenzaamheid, verdriet en schaamte. Er is weer verbinding. 

Zijn jullie uit elkaar aan het groeien? Zie je nog steeds mogelijkheden, maar wordt communiceren met elkaar steeds lastiger. Kom samen praten. De hier bovengenoemde casus is slechts een voorbeeld. Een counselor heeft een geheimhoudingsplicht en zal zorgvuldig omgaan met alle informatie.  


0 Reacties op Relatie problemen? (apart slapen en een eenzaam gevoel) Wanneer therapie en wat doet counseling?:

Comments RSS

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint