Wanneer iemand met een psychisch probleem overlast veroorzaakt.
Relatie expert & vitaliteit coach Marieke Proper - Personal coaching & Counseling
Tips, informatie en steun

Wanneer iemand met een psychisch probleem overlast veroorzaakt.

Hoe vaak komt het voor dat familieleden zich zorgen maken om hun dierbare met een psychische stoornis, omdat hij of zij dermate overlast veroorzaakt dat hij of zij mogelijk een gevaar vormt voor eigen leven (of dat van een ander)? 

Lange zin, die ik even zal uitleggen met een voorbeeld.

Henk heeft last van manische depressie en angststoornissen. 
Hij vormt een dagelijkse zorg voor zijn vrouw en hun 11 jarige zoon, maar dat is niet het enige probleem. Hij voert dagelijks oorlog met minstens 4 familie's in zijn straat. Waarvan hij één buurman ondertussen bewust heeft aangereden. De cabrioletkap van een andere buurvrouw kapot heeft gesneden en een derde familie al jarenlang verbaal en fysiek aanvalt en terroriseert. De vierde buurvrouw barst in tranen uit nog voor we dieper in kunnen gaan op de problematiek.  

Kortom Henk veroorzaakt met zijn gedrag op meerdere vlakken problemen en de kans dat hij agressie uitlokt bij anderen is reëel aanwezig. 
Want zijn buren hebben het zo langzamerhand behoorlijk gehad! En zijn het begrip voor zijn ziekte inmiddels voorbij! Buurt bemiddeling mocht niet baten, ook mediation vanuit de woningcorporatie heeft niets uitgehaald. Wat nu? Want Henk is niet gek, of ziek, het ligt altijd aan een ander. 

De familie van Henk is bang dat Henk zichzelf in de problemen zal brengen. Daarnaast heeft hij inmiddels bewezen dat hij er niet voor terugdeinst om anderen in gevaar te brengen.

Moet zo iemand tegen zichzelf in bescherming gebracht worden? Moeten buurtbewoners of familieleden in veiligheid gebracht worden? Wat kan familie doen? 

Dit is geen op zich staand verhaal. Er zijn talloze situaties als deze waarbij mensen met een psychisch probleem agressie bij anderen uitlokken of zelf de controle verliezen en anderen schade toebrengen. Het is een heel reëel risico dat serieus onderzocht moet worden. Samen met familie en bij voorkeur in eerste instantie een huisarts. 

Herken jij jouw dierbare in het bovengenoemde voorbeeld. Ben je ook bang dat hij of zij zichzelf of anderen in gevaar zal brengen. Kom hier eens over praten. Ik kan je helpen onderzoeken wat de mogelijkheden zijn! Je vindt in elk geval begrip en een luisterend oor en wellicht kunnen we een gedeelte van dit probleem aanpakken! 
0 Reacties op Wanneer iemand met een psychisch probleem overlast veroorzaakt.:

Comments RSS

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint