Richard kampt met communicatieproblemen, drinkt te veel alcohol, en heeft last van een laag zelfbeeld.
Relatie expert & vitaliteit coach Marieke Proper - Personal coaching & Counseling
Tips, informatie en steun

Richard kampt met communicatieproblemen, drinkt te veel alcohol, en heeft last van een laag zelfbeeld.

Richard kampt met een verlaagd zelfbeeld, wat een enorm effect heeft op zijn relatiegeluk. De communicatie met zijn vrouw loopt helemaal niet lekker. Daar komt bij dat Richard erg veel is gaan drinken, de afgelopen twee jaar. Zijn beste vriend heeft een horecazaak geopend en daar brengt Richard het grootste gedeelte van zijn vrije tijd door. De vrouw van Richard vreest ook voor zijn baan, als hij zo door gaat. Zij heeft de afspraak gepland en de bovengenoemde informatie heb ik van haar gekregen.
Richard komt alleen naar de sessie. 

Counselor; Richard, goedemorgen. 8 uur, u bent de eerste. Ga lekker zitten, kan ik u iets te drinken aanbieden? 

Richard; Nou, graag een kop koffie lust ik wel. Pff, dit is vroeg voor mij hoor. 

Counselor; Hoe spendeert u normaliter de ochtend? 

Richard; Een beetje uitslapen, daar ben ik niet vies van. Ik werk meestal pas vanaf een uur of 11. In de gehandicaptenzorg. Dan werk ik vaak tot zeven.  

Counselor; Ik zie dat u blij wordt als u het over uw werk heeft. Klopt dat? 

Richard; Ja, mijn werk is mijn alles. Die gasten zijn altijd vrolijk, beoordelen je niet en doen nog enigszins wat er van ze wordt gevraagd. 

Counselor; Ik heb uw vrouw aan de telefoon gesproken en ze heeft mij iets vertelt over de problemen die thuis spelen. Ik hoor uiteraard graag uw verhaal. Wat is voor u de reden om hier te zijn? 

Richard; We zijn al 25 jaar samen ziet u. Jeugdliefdes zo ongeveer. Dat geef je niet zomaar op. Ik ben nu bijna 50. Ik moet wel eerlijk toegeven dat de vlam behoorlijk gedoofd is. We hebben een zware tijd achter de rug. Het bedrijf van mijn vrouw ging failliet. We kregen minder te besteden. Ze raakte behoorlijk depri van dat alles en ik voelde de druk oplopen. Ik ben meer diensten gaan draaien en trek mij de rest van de tijd terug in het café. Soms heb je gewoon geen zin meer in gezeur. Dat zal u wel herkennen. U krijgt natuurlijk uitsluitend gezeur over u heen! 

Counselor; U vertelt een heleboel. Laat mij het even herhalen. Jullie zijn al 25 jaar bij elkaar en hebben zeker de laatste jaren behoorlijk onder druk gestaan. U ervaart stress in huis, en bent het gezeur zat. U zegt aan de andere kant ook dat u uw huwelijk niet zomaar op wilt geven. Op dit moment weet u echter niet hoe u anders om kunt gaan met de stress en gespannen situatie. Dus trekt u zich terug in het café. 

Richard; Ja, dat is het precies. Ik weet niet hoe ik ermee om moet gaan, dus neem ik een biertje en zoek de gezelligheid op. 

Counselor; Waar zou ik u mee kunnen helpen? 

Richard; Nou , mijn vrouw hoopt gewoon dat ik hier bij u aan mijn drankprobleem kan werken. Het is echter niet alleen mijn probleem. De sfeer in huis zal ook moeten veranderen. 

Counselor; U erkent dat u te veel drinkt. U stelt echter een voorwaarde om minder te gaan drinken. Als het gezelliger wordt in huis gaat u minder drinken. 

Richard; Dat klinkt een beetje belachelijk.

Counselor; Hou zou u het zelf zeggen? 

Richard; Nou, dat ik inderdaad wel veel drink, maar dat mijn vrouw er niets aan doet om het voor mij aantrekkelijker te maken thuis. 

Counselor; Op dit moment is uw vrouw er niet om samen met ons aan het probleem te werken. Wellicht is dat wel een goed idee voor de toekomst. Laten we vandaag werken met wat voor handen is. Als we vandaag aan één probleem zouden mogen werken, welk probleem zou u dan aan willen pakken?

Richard; Ik zou mij weer willen inzetten voor mijn gezin. Gewoon thuis willen komen na mijn werk en het gewoon weer gezellig willen hebben. 

Counselor; Ik zie aan u dat u dat heel erg hebt gemist. 

Richard; Dat klopt. 

Counselor; Laten we daar dan beginnen. (hulpvraag) Hoe kan ik mij weer meer inzetten voor mijn gezin, zodat de sfeer verbetert in huis en ik weer met plezier thuis kan komen?

Namen en situaties zijn aangepast van de realiteit, zodat niemand in zijn privacy wordt aangetast. Een counselor heeft een geheimhoudingsplicht. Voor het maken van een praktijkafspraak in het gezondheidscentrum in Muiden, neemt u gerust contact op. 
Tarief van een consult (45 min.) kost 35,- euro. 


2 Reacties op Richard kampt met communicatieproblemen, drinkt te veel alcohol, en heeft last van een laag zelfbeeld.:

Comments RSS
Inge on zondag 14 juli 2013 7:02
Heb bovenstaande met aandacht gelezen en er viel mij wat op: Richard hapt direct toe als de hulpverlener zegt dat hij dingen wel erg gemist heeft volgens hem/haar. Sorry, maar ik heb helaas zeer negtieve ervaringen met alcoholisten, ben ermee getrouwd geweest en heb ermee samengewoond. Ook had ik een kennis die langzaam maar zeker wegzakte in het gerstenat. Mijn ervaring is dat het ALTIJD een ander zijn/haar schuld is. ALTIJD een slachtofferrol, want o, het leven is zo zwaar. ALTIJD roepen dat men zo van de drank af kan komen. ALTIJD zeggen dat de ander zeurt. Lekker makkelijk. Jij hoeft niks te doen, want het komt door die ander.........nee, hier trap ik niet meer in, heb er genoeg ellende door meegemaakt. Heb me er ook meer dan genoeg in verdiept wat er nou het eerste was: de relatieproblemen en daarna het alcoholprobleem. Of kwamen de relatieproblemen DOOR het alcoholprobleem. Ben door dit soort onverlaten twee keer in m'n leven in een Blijf van m'n Lijf Huis terechtgekomen en ze worden van lieverlee knettergek door de drank. Ik kreeg al op m'n lazer als het regende. Deze mensen niet met te zachte handschoentjes aanpakken!!! Niet teveel meepraten!!! Vrouwen hoeven het niet leuk te vinden als hun partner bezopen thuiskomt of zelfs niet thuiskomt. Vrouwen hoeven niet met hen mee te praten van o, wat heb je het toch moeilijk. Ze zouden het niet moeilijk HOEVEN hebben als ze maar bereid waren aan hun probleem te werken! Deze mensen, als er inderdaad een probleem vastgesteld is, v e r p l i c h t opnemen in een kliniek en hen v e r p l i c h t van de drank afhelpen. Hen niet eerder laten gaan voordat ze ECHT HELEMAAL van de drank genezen zijn!!! En dan moeten ze ook helemaal gestopt zijn met drinken. Niet dat ze zeggen: ik ga nu een stuk minder drinken. Dat is jezelf e n je medemensen voor de gek houden. Want er is mij in de loop der jaren 1 ding duidelijk geworden: ze kunnen liegen alsof het gedrukt staat en je enorm misleiden. Sorry dat ik er niet positiever over kan zijn.
Reageren op een reactie


Marieke Proper on zaterdag 27 juli 2013 19:57
Beste Inge, Hartelijk dank voor je reactie. Excuus voor de late plaatsing en reactie. Door vakantie was ik afwezig en daarna was er werk in te halen. Met aandacht heb ik je reactie gelezen. Het spijt mij dat je dit hebt moeten meemaken met je partners in het verleden. Alcohol misbruik maakt een heleboel kapot. Zeker bij de naasten. Mijn uitgangspunt als counselor in de verslaving is altijd eerst de verslaving aanpakken alvorens te werken aan de andere problemen, die er helaas ook altijd zijn (ontstaan). De motivatie van de alcoholist is daarentegen zeker nodig 9en soms het enige om mee te werken) om iemand te motiveren naar een medisch afkicktraject. De motivatie is in het bovenstaande voorbeeld de laatste zin. 'Hoe kan ik mij weer meer inzetten voor mijn gezin, zodat de sfeer verbetert in huis en ik weer met plezier thuis kan komen?' het antwoord erop begint in het geval van alcohol misbruik met; 'Stoppen met drinken.' Echter zijn de volgende sessies niet beschreven. Ik draag cli├źnten die gemotiveerd zijn om af te kicken over aan een kliniek. Medisch afkicken, de Detox, kan alleen onder begeleidingen van artsen en specialisten. Ik deel de mening met jou dat het voor veel mensen een enige oplossing zou zijn om onder dwang af te kicken. De wetgeving heeft hier echter veel regelgeving over. Als iemand een gevaar vormt voor anderen, is het wel degelijk mogelijk om iemand gedwongen opgenomen te krijgen. Heel vaak durven naasten uit angst dit soort procedures niet in werking te zetten of niet door te zetten. In mijn boek Hulp In Zicht dat uitkomt in oktober van dit jaar geef ik hier heel veel tips over en reik ik handvatten aan. Ik respecteer het dat je niet positiever kunt zijn over het onderwerp. Als het jezelf van zo dichtbij treft dan is dat heel erg logies. Nogmaals bedankt voor je reactie en ik ontvang je graag nog eens als bezoeker van de website. Met vriendelijke groeten, Marieke Proper
Reageren op een reactie

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint