psychische problemen en verslaving, een beetje theorie
Relatie expert & vitaliteit coach Marieke Proper - Personal coaching & Counseling
Tips, informatie en steun

psychische problemen en verslaving, een beetje theorie

Wanneer je samen met een dierbare door een dal van psychische problemen of verslaving gaat verlies je vaak de hoop dat dit nog goed komt. 

Mensen vragen mij wel eens: Kan het nog goed komen met mijn tante, moeder, kind, vader, broer of zus? 

Mijn antwoord is altijd: Ja, het kan goed komen. Met de juiste inzet en hulp, kan dat! Ook als een dierbare al lang in de problemen zit en het uitzichtloos lijkt.

Ik heb zelf vele voorbeelden van mensen die zich succesvol uit psychische nood hebben geworsteld en weer een gelukkig leven leiden en ik heb voldoende mensen succesvol af zien kicken. 

Op het moment dat je met een verslaafd iemand te maken hebt is het belangrijk dat je inziet dat hij of zij een hersenziekte heeft. Even een klein stukje theorie. Zo simpel mogelijk uitgelegd!

De dopamine die we als mens nodig hebben om ons goed te voelen wordt aangemaakt door de hersenen en dit systeem is door een verslaving verstoord geraakt. Dopamine wordt aangemaakt als je positieve ervaringen hebt. Soms gepaard met activiteit, soms al bij een leuk gesprek of het bedrijven van de liefde. 
De dopamine krijg je als verslaafde binnen door de grote hoeveelheid inname van stimulerende en geestverruimende middelen. Zodra de kick is uitgewerkt gaan de hersenen opnieuw opzoek naar de dopamine (dope). Je eigen systeem werkt niet meer goed en het herstel van dit systeem neemt een lange tijd in beslag. Om deze en vele andere redenen krijgen verslaafden ook vaak een terugval. (Ook een terugval hoeft niet te betekenen dat iemands situatie uitzichtloos is! Maar dat is weer een ander onderwerp)  

Bij psychische problemen zie je vaak dat er weinig endorfines (een geluksgevoel) worden aangemaakt. Er is vaak veel stress in het lichaam. Adrenaline en cortisol worden extra aangemaakt door ons hormoonsysteem en veroorzaken stress. Je voelt je constant in een staat van vechten of vluchten. Heel vervelend.... 

Om uit de problemen te raken moeten deze systemen hersteld worden. Soms is het echt nodig dat een dierbare tijdelijk uit zijn/haar eigen leefomgeving stapt zodat hij/zij intern hulp kan krijgen om aan zijn/haar problemen te werken. Zodat hij/zij leert over de theoretische kant van zijn haar probleem en samen met de juiste hulpverlener of arts de juiste stappen kan ondernemen zodat het echt weer mogelijk wordt om een gezond en gelukkig leven te leiden. 

Geef je dierbare nooit op en blijf je inzetten om samen aan de problemen te werken die spelen. 

In mijn boek geef ik veel tips, informatie en steun aan naasten bij verslavingsproblemen of psychische problemen van een dierbare. van het ontdekken van het probleem tot aan waar vind je de juiste hulp? Gedwongen behandelingen en het opbouwen/herstellen van een vertrouwensband. Ik geef antwoord op de vraag: Hoe help ik de ander en mijzelf? 

 

0 Reacties op psychische problemen en verslaving, een beetje theorie:

Comments RSS

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint