Het gaan niet zo goed met mij. Wat kan ik doen?
Relatie expert & vitaliteit coach Marieke Proper - Personal coaching & Counseling
Tips, informatie en steun

Het gaan niet zo goed met mij. Wat kan ik doen?

Soms vallen mensen van heel hoog naar beneden. Een emotionele bungyjump. Meestal komt dit toch niet geheel uit de lucht vallen. Er zijn vaak allerlei symptomen waaraan je kunt merken dat mensen van zichzelf al aanvoelen: 'Hey, het gaat eigenlijk niet meer zo lekker met mij, maar.... (ik hou het nog wel even vol, want als dit of dat verandert dan.....)'

Vaak zijn deze mensen de beste werknemers. Staan altijd klaar voor anderen en geven veel van zichzelf. Ze zouden het liefste ook goede ondernemers zijn, alleen kunnen ze vaak het geven en nemen heel slecht voor zichzelf in balans brengen. Ze geven of teveel waardoor ze niks verdienen. Of ze nemen uitsluitend waardoor ze met een teleurgesteld gevoel achterblijven. Is dit het nou? In elk geval geldt dat voor al deze mensen één ding gelijk aanvoelt. De balans is zoek! 

En het gaat helemaal niet zo lekker.

Deze volhouders kampen al snel met de volgende gedrag- en gewoonteveranderingen:
Denk aan zichzelf overschreeuwen. 
Steeds kortere nachten maken
prikkelbaar reageren
Slechte voeding eten/of veel te weinig/veel!
Weinig sporten
Weinig seks
Weinig zin om leuke dingen te ondernemen (sociale leven op laag pitje)
Jezelf drogeren met alcohol, medicatie of drugs (om te ontspannen!!)

Wat kun je doen?

Om er nu voor te zorgen dat je niet compleet uitgeput raakt of erger nog, een behoorlijke burn-out te verwerken krijgt, is het verstandig om zo vroeg mogelijk een aantal serieuze veranderingen aan te brengen in je gewoonten en gedrag. Het mag als vanzelf spreken dat ik in dit stadium van mening ben dat alle zogenaamde ontspannende middelen als alcohol of drugs nu gemeden moeten worden. Je energie balans zal moeten herstellen en dit zijn energievreters. 

Uiteraard is ieders proces van herstel zeer individueel (en afhankelijk van klachten), maar ik kan toch een aantal dingen opnoemen, waarvan je zelf kunt uitmaken of je hier iets mee kunt.

Merk je dat je steeds wilt praten? En andere moeilijk aan het woord laat. Blijf wat vaker even stil en luister naar anderen.
Word je doodmoe wakker? Misschien kun je beginnen met een uur eerder naar bed gaan. (over slaapproblemen kan ik wel een hele pagina vol schrijven, maar stel dat je wel gemakkelijk inslaapt, dan kan het al helpen om de TV veel eerder uit te zetten en gewoon een uur eerder naar bed te vertrekken.
Merk je dat je een kort lontje hebt? Adem twee seconden door je neus in en drie seconde door je mond uit. Herhaal dit tot jij je rustig voelt en neem dan pas een beslissing hoe te reageren. 
Onderneem je weinig met vrienden? Misschien is het tijd dat je weer wat mensen uitnodigt om voor te koken? Kun je toch lekker thuis blijven en ervaar je wel gezelligheid en wat het is om weer te delen.

Uiteraard mag je altijd contact opnemen als je voelt dat je dit proces niet alleen kan starten. 
Succes! Fijne dag. 

PS: Voel je iets dat lijkt om een versnelde hartslag, hyperventilatie of op angstaanvallen? Raadpleeg je arts en zoek begeleiding bij je proces van het herstellen van de balans! 


0 Reacties op Het gaan niet zo goed met mij. Wat kan ik doen? :

Comments RSS

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint