Kinderen gebruiken cocaine, pillen en wiet. Recreatief of verslaafd?
Relatie expert & vitaliteit coach Marieke Proper - Personal coaching & Counseling
Tips, informatie en steun

Kinderen gebruiken cocaine, pillen en wiet. Recreatief of verslaafd?

De hoeveelheid jonge mensen dat drugs gebruikt is zorgwekkend gestegen! Ik heb geen idee of hier cijfers van bekend zijn, maar ik vertrouw altijd op wat ik hoor/zie en meekrijg vanuit de omgeving en deze vertelt mij dat de gebruikersaantallen stijgen en de leeftijden dalen! 

TELEGRAAF: ma 02 dec 2013, 18:51
'60 procent jongeren gebruikt xtc bij uitgaan'
HILVERSUM - Van de jongeren die gaan stappen, gebruikte 60 procent het afgelopen jaar ten minste één keer xtc. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Trimbos Instituut.
  Ferry Goossens van dit kennisinstituut zei maandag in het tv-programma EenVandaag dat het veelvoorkomende gebruik van de drug samenhangt met de opkomst van grote festivals, waar een breed publiek komt. „We hebben het idee dat het gebruik van xtc meer gemeengoed is geworden.”Ook nemen de gebruikers flinke doses. 20 procent slikt 2,5 pil per avond. Dat brengt grote gezondheidsrisico's met zich mee.


  Als ik gisteren met een moeder praat van een zoon van 20 jaar hoor ik opnieuw hoe zorgwekkend de situatie precies is. 
  'Die kinderen blowen allemaal, dat is al heel normaal. Maar ze gebruiken ook pillen en cocaïne.' Ze vertelt dit zonder enige verbazing, maar uiteraard wel met een bezorgde stem. Ouders weten wat de kinderen doen. Maar weten ze ook wat hun eigen kinderen doen? Of zijn ze alleen op de hoogte van het gebruik van de vriendjes en vriendinnen van hun kinderen?
  Ik vraag verder. De zoon van deze moeder rookt wiet. 'Uiteraard ben ik het daar helemaal niet mee eens, maar wat moet ik? Alle kinderen doen het. Het mag van de Nederlandse Staat en ik kan het hem niet verbieden. Je merkt wel dat ze heel passief worden van dat spul.' 
  Ondanks dat ik uiteraard weet dat dit gaande is, schrik ik toch iedere keer weer als ik hoor hoeveel kinderen onder de twintig zichzelf schade toebrengen met het 'recreatieve' gebruik van drugs. 
  Bij mij rijst onmiddellijk een aantal vragen. Hoe groot is het probleem? Hoelang is het recreatief? Bestaat dat überhaupt nog na bijvoorbeeld een paar keer cocaïne gebruik? En als er zo gemakkelijk over wordt gepraat, zeker ook gedacht, door de gebruikers zelf, hoeveel mensen raken dan uiteindelijk verslaafd (moeten eigenlijk behandeld worden) en lopen hersenschade op? 

  Wat maakt het nog meer dat ik mij zorgen maak? Heel veel potentiële probleemgevallen worden pas heel laat bekend. Er is een lange fase die voorafgaat aan probleemgebruik en tijdens deze fase zouden we al meer moeten en kunnen ingrijpen. Maar wie grijpt in?
  Soms lijkt het wel of er een tendens heerst onder veel ouders (met jonge volwassenen kinderen) dat zolang ze er niet teveel ophef over maken, of geen ruzie of ze 'geloven' dat hun kind de enige is die het niet doet, het allemaal nog wel meevalt. Het conflict wordt lange tijd vermeden.

  Het is ook helemaal niet gemakkelijk. Want gesprekken over het wel of niet gebruiken van drugs (door kinderen) en de hoeveelheid en 'regels' die hiervoor gelden gaat heel vaak gepaard met conflict. 

  Maar ook veel 'product'kennis ontbreekt! 

  Schuldgevoel speelt ook vaak een rol. Want als ouders ben je vaak van huis, druk met je werk, heb je veel andere zorgen aan je hoofd en wil je geen ruzie maken met je kinderen of te veel vragen stellen, op de momenten dat je wel tijd voor elkaar hebt. Jonge volwassenen weten het zelf ook allemaal zo goed en komen heel zelfstandig over. Je wil je kind nu eenmaal liever vertrouwen, dan je wantrouwig opstellen. 

  Toch kunnen we ook de staat niet geheel verantwoordelijk stellen. Want A alleen softdrugs (als je nog van soft kunt spreken) wordt gedoogd. De alcohol grens gaat gelukkig per 1 januari naar 18 jaar en B de rest is nog altijd illegaal. (Dat neemt overigens niet weg dat ik wel van mening ben dat dit onderwerp meer politieke aandacht verdiend!!!)  
  Daarnaast is de staat er niet bij als jouw kind zich laveloos zuipt of zich suf blowt (en dus niet met het opbouwen van zijn toekomst bezig is), dus zul je zelf hier een weg in moeten vinden om dit een halt toe te roepen. Heel zwart wit gezegd. Maar hoe doe je dat in hemelsnaam? 

  Speciaal voor bezorgde ouders, die dit probleem willen aanpakken, schreef ik vanuit mijn hart en hoofd het boek HULP IN ZICHT. Om dat ik mij deze radeloosheid als geen ander kan voorstellen en vele wegen reeds heb bewandeld vanuit mijn werk als counselor, maar meer nog vanuit mijn jarenlange ervaringen als mens en familielid.

  Als je je zorgen maakt om je kind wil je hemel en aarde bewegen voor oplossingen. Niemand ziet zijn kind als verslaafde opgroeien. En hoeveel zijn 'recreatieve gebruikers' van verslaafd zijn vandaan? Lees het handboek HULP IN ZICHT! En machteloosheid maakt plaats voor daadkracht en oplossingen! 
   . 
  Bestel het nu, morgen in huis!
  0 Reacties op Kinderen gebruiken cocaine, pillen en wiet. Recreatief of verslaafd?:

  Comments RSS

  Voeg een reactie toe:

  Je naam:
  E-mailadres: (vereist)
  Website:
  Reactie:
  Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
  Post Comment
  Website Builder
  mogelijk gemaakt
  door Vistaprint