Een psychose. Dat gun je niemand. Toch is er hoop!
Relatie expert & vitaliteit coach Marieke Proper - Personal coaching & Counseling
Tips, informatie en steun

Een psychose. Dat gun je niemand. Toch is er hoop!

In mijn boek (HULP IN ZICHT) besteed ik een heel hoofdstuk aandacht aan psychoses. Een zeer heftige psychische stoornis. Een psychose gun je echt helemaal niemand! Het komt toch veel voor, 1 op de 100 mensen krijgt ermee te maken. (BRON: http://www.erasmusmc.nl/psyc/208031/246207/psychose )

Als naaste is het verschrikkelijk om aan te 'moeten' zien of door te moeten maken met iemand. Oplossingen lijken vaak enorm ver weg en ook de hulp van omstanders (vrienden, kennissen en collega's) is zeer beperkt. Mensen voelen zich machteloos en trekken hun handen vaak af van iemand die in een psychose verkeerd. Niet vreemd als je bedenkt dat waandenken en achtervolgingsangsten ook een goede combinatie zijn om mensen bij je weg te jagen. Met als gevolg: als naaste sta je er dus het meest van de tijd alleen voor met (je zorgen om en van) je dierbare. Daar komt bij. Een psychoot is zich vaak helemaal niet bewust van zijn hallucinaties en wanen en dus is ook vrijwillig hulp zoeken (een behandeling) heel moeilijk.

Voor éénieder die door een diep dal gaat met zijn of haar dierbare vanwege een psychose heb ik één tip. Lees mijn boek en neem desnoods ook contact met mij op via de email. Ik heb veel ervaring in de omgang met deze ziekte. Ik ken de diepe dalen, maar ook het uitzicht over de heuvels. Het is namelijk niet uitzichtloos. Er zijn veel dingen die je wel kunt doen. Deze ziekte vraagt van een naaste heel veel van zijn of haar vermogen om een ander te kunnen helpen. Ik wil je zeggen. Je hoeft het wiel niet helemaal zelf uit te vinden. Vraag mensen die hier ervaring mee hebben, hoe zij met hun naasten hieruit zijn gekomen. En je krijgt mogelijke oplossingen aangereikt. Hoe uitzichtloos het ook lijkt en hoe lang het ook al duurt. Er is echt hoop!

heel veel sterkte! 

Marieke Proper


0 Reacties op Een psychose. Dat gun je niemand. Toch is er hoop!:

Comments RSS

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint