(oude) Vriend aan de drugs. Hoe help ik?
Relatie expert & vitaliteit coach Marieke Proper - Personal coaching & Counseling
Tips, informatie en steun

(oude) Vriend aan de drugs. Hoe help ik?

Het raakt mij altijd enorm als ik via via hoor dat een oude schoolvriend(in) of kennis aan de drugs verslaafd is geraakt en de situatie enorm uit de hand is gelopen. Zo moet ik door het lezen van een artikel ineens weer denken aan een oude schoolvriend, waarvan ik weet dat het helemaal niet goed met hem gaat en familie en vrienden hun handen er vanaf hebben getrokken.

Als mijn werk en privé met elkaar in contact komen, ontstaat er ruimte voor een innerlijk conflict. Een dialoog. De vriend in mij wil namelijk heel graag helpen en de hulpverlener in mij bezit de kennis om dit te doen. Als het over contact aangaan met een zwaar drugsverslaafde/oude bekende gaat, ben ook ik voorzichtig en realiseer ik mij des te meer hoe belangrijk het is om professioneel te blijven, om te kunnen helpen! 
Hierbij praat ik overigens niet over geld. Geld verdienen aan zware drugsverslaafden is alleen mogelijk voor dealers en uiteindelijk hopelijk voor klinieken (en als counselor in opdracht van de kliniek) en zware drugsverslaafden helpen (dmv motivatietechnieken) naar de kliniek toe zal 9/10 keer dus op non-profit basis gaan. Het simpele feit wil echter dat slechts een handje vol echte hardcore verslaafden geld (over)heeft om iemand van te betalen. Dit doe je dus uitsluitend omdat je iemand wilt helpen en omdat je inziet dat iemand heel hard hulp nodig heeft.

Als het dus niet gaat over gebrek aan kennis of financiële middelen, wat houd je dan tegen om een (oude) zwaar verslaafde vriend te helpen? 

Het is het gevoel SCHAAMTE dat mij deze keer in conflict brengt. Ik kan mij BIJVOORBEELD OOK zo goed voorstellen dat de familie en mijn oude school kameraad zich dusdanig schamen voor de situatie dat ze tot nog toe geen hulp hebben durven vragen. 

Het aanbieden van concrete crisis hulp is nu eenmaal veel moeilijker bij bekenden, vanwege die stomme schaamte. 'Want ik weet meer van jouw probleem af dan jij waarschijnlijk zou willen en ik heb mogelijk zelfs een oplossing.' En daar schaam ik mij best voor, omdat ik als geen ander weet dat de meeste mensen het liefste hun eigen problemen proberen op te lossen. En zware drugsverslaafden zijn al helemaal een geval apart op het gebied van problemen oplossen.

God Zij Dank, ervaar ik deze gevoelens van schaamte, zeer incidenteel, en uitsluitend bij oude bekenden (mensen waarmee ik al jaren geen contact meer heb). 
Helaas ben ik niet de enige die zich vanwege schaamte (in eerste instantie) afzijdig wil houden van de crisis problemen van (oude)bekenden. Het is een heel veel voorkomend gevoel wat mensen ervan weerhoudt om te helpen, terwijl ze wel willen en zelfs zouden kunnen helpen. 

Ook ik ben mens en heb met dit soort gevoelens te dealen. Ik wil echter niet dat ze mij in de weg staan. Ik besluit mijn gevoel voor schaamte opzij te zetten en een weg te vinden om in contact te komen met mijn oude schoolvriend, om de kans op herstel in te zetten. 

Waar ik mee wil afsluiten. Er is weinig dat ik nog niet heb gezien. Voor mij hoeft niemand zich te schamen! Gelukkig neemt een heleboel mensen wel contact met mij op, zodat we samen naar oplossingen kunnen zoeken. 

Wil jij ook iemand helpen bij het aanpakken van zijn of haar verslaving of psychische problemen? Lees mijn boek en help (samen met professionals) de ander, zonder je te schamen! 


  

0 Reacties op (oude) Vriend aan de drugs. Hoe help ik? :

Comments RSS

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint