Boosheid of woede onder controle krijgen. Van probleem naar oplossingen.
Relatie expert & vitaliteit coach Marieke Proper - Personal coaching & Counseling
Tips, informatie en steun

Boosheid of woede onder controle krijgen. Van probleem naar oplossingen.

'Ik ben zo snel boos'. Het is alweer een paar maanden geleden dat Renate (23)  dit tegen mij vertelde en als reden opgaf voor de start van de counseling. Haar ouders hadden mij kort daarvoor benaderd en vroegen of ik iets kon doen aan het opvliegerige karakter van hun nog thuiswonende dochter. 'Het meisje heeft vroeger veel meegemaakt.' vertelde haar vader er meteen bij. Omdat ik geen psychotherapeut ben laat ik de ouders weten wat ze wel van mij kunnen verwachten en sluiten we het gesprek met de afspraak dat Renate mij zelf belt voor het maken van een afspraak.

'Ik ben zo snel boos.' zegt ze. 'In wat voor situaties voel jij die boosheid opkomen? Vertel er eens wat meer over.' Ze noemt een aantal privé situaties, relatiegerelateerde situaties en vertelt iets over haar verleden. 'Ik vraag haar of ze altijd al snel boos werd en wat ze tot nu toe allemaal heeft gedaan/geprobeerd om de boosheid te 'controleren'.' 
Ze kan zichzelf niet anders herinneren dan zeer opvliegerig en alles wat ze tot nog toe heeft geprobeerd heeft niet gewerkt. Anders had ze nu niet tegenover mij gezeten. Ik laat haar merken dat ik haar een hele intelligente dame vind en vertel er ook bij waaruit ik dat opmaak. 'Jij weet wat het probleem is. Je wordt snel boos en je hebt dit al zo lang als jij je kunt herinneren. En je weet dat alles wat je tot nog toe hebt gedaan om deze boosheid te onderdrukken of juist te uiten niet heeft geleid tot het gewenste resultaat.'

'Je weet dus dat je jouw probleem niet oplost met de acties die je tot nog toe onderneemt. Dat is geweldig nieuws.'

Renate kijkt mij verbaasd aan en haalt opgelucht adem. Ze voelt goed aan dat dit geen emotioneel gesprek over oude koeien gaat worden.Ik schat Renate in op een doener, die de juiste tools heeft gemist en graag oplossingsgericht aan de slag gaat.   

'Wat is voor jouw het gewenste resultaat?' Vraag ik haar. 

'Dat de spullen heel blijven, ik een rustige hartslag voel en ik leer om niet zo te schreeuwen als ik boos word.' 'Nu we allebei weten dat alles wat je tot nu toe hebt gedaan om het gewenste resultaat te krijgen niet heeft gewerkt, wil ik je een belangrijke vraag stellen. Wat denk jij dat er dan moet gebeuren om het gewenste resultaat te krijgen?' Vraag ik haar.
Ze kijkt mij aan en snapt er niks van. Ik herhaal mijn vraag, omdat ik wil dat ze zelf nadenkt over het antwoord. Ze is slim genoeg en in voor een uitdaging en rijp voor een oplossing, dus ik laat een stilte van minstens vijf minuten passeren.
 
'Ik moet iets anders proberen.' Zegt ze uiteindelijk.  

Ik glunder van trots. 'Geweldig, helemaal super. Je hebt zojuist één van de grootste ontdekkingen gedaan op het gebied van problemen oplossen. Sommige mensen doen er een leven lang over om hier achter te komen en dat jij dit al weet op je 23 ste voorspelt veel moois.' 

Ik teken het voor haar uit op een bord. Probleem> WOEDE, Acties tot nu toe> tot tien tellen, weglopen, schreeuwen, dingen stuk gooien, Resultaat> problemen binnen relaties, verhoogde hartslag, schuldgevoel, etc. Gevoel > Verlaagd zelfbeeld. 

Ik pak een nieuwe pagina. Boven aan de pagina schrijf ik in hoofdletters: IETS ANDERS PROBEREN. Probleem> WOEDE, Acties voor de toekomst> BLANCO (deze week over na denken). Ik scheur de twee grote pagina's voor haar af en geef haar een rol plakband mee. Graag op je slaapkamerdeur hangen. je mag op de tweede pagina schrijven en deze volgende week meenemen. Die andere pagina mag je aan het einde van de week weggooien, die heb je dan niet meer nodig. 

Renate is 50 minuten binnen geweest en we spreken af dat we elkaar volgende week opnieuw ontmoeten. 

De volgende dag krijg ik een mail van Renate.

Hey Marieke,
Je therapie is heel anders dan ik had verwacht. Ik dacht dat we het uitgebreid zouden gaan hebben over mijn gedrag en wat ik iedereen aandoe, maar dat deed je niet.
Ik voelde mij echt op mijn gemak, dank je wel. Ik ga mijn best doen.
Tot volgende week, groetjes Renate.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Auteur van HULP IN ZICHT, een boek voor naasten, daar waar psychische problemen en verslaving een rol speelt


0 Reacties op Boosheid of woede onder controle krijgen. Van probleem naar oplossingen.:

Comments RSS

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint