Succesvolle mensen, verslaafden en peuters hebben allen last van angst
Relatie expert & vitaliteit coach Marieke Proper - Personal coaching & Counseling
Tips, informatie en steun

Succesvolle mensen, verslaafden en peuters hebben allen last van angst

Het is vaak een goed bewaard geheim, zo niet het beste. Het mysterie rondom onze angsten. Toch is er geen mens zonder angst. (ik praat nu niet over ernstige angststoornissen die een behandeling behoeven, maar vormen van angsten die onze dagelijkse vooruitgang of stagnaties bepalen.) 

Er zijn twee soorten mensen.  • Mensen die ondanks hun angsten toch handelen.
  • Mensen die vanwege hun angsten niet handelen. 


Vanmorgen had ik met mijn dochter van 3,5 een gesprek over angst. Ze wilde niet naar school vanwege de aanwezigheid van een ridderhelm. Ik vertelde haar dat mama ook bang is voor sommige dingen. Met grote ogen keek ze mij aan. 'Jij bang?' Het luchtte haar duidelijk op. 'Waarvoor dan?' 'Nou bijvoorbeeld voor vliegen, dat vind ik altijd spannend, maar ik wil toch op vakantie, dus ga ik toch vliegen, ondanks dat ik het best eng vind.' 'Ik vind vliegen ook eng, maar ik wil ook op vakantie.' Gelukkig is ze het volstrekt met mij eens. Vakantie is belangrijker dan bang zijn! 'Waar ben je nog meer bang voor?' 'Paarden.' Zeg ik. 'En toch ga ik met jou mee als je op een paard wilt rijden als we op Texel zijn.' Ze snapt nu helemaal waar ik het over heb. 'En ik denk dat jij het spelen met je vriendjes niet wilt missen, omdat je bang bent voor een helm, of wel?' 'Nee mama.' Oke, dus soms moeten we gewoon accepteren dat we ergens bang voor zijn en dat we het dan toch doen omdat we iets anders belangrijker vinden.' Ze knikt begripvol. Ik ben trots op haar, het is ook zo een slimme meid. Ik leg haar nog wat uit over helmen. Dat ze eigenlijk zijn voor de veiligheid van mensen en zonder morren kleed ze zich aan voor school.  

Naast paarden en vliegen zijn er nog talloze dingen die ik eng vond en heb overwonnen. Schouders en rug recht, positieve instelling, denken aan een positieve uitkomst en aangaan. 

Als je je angst laat bepalen waar je wel en niet heengaat, wat je wel en niet onderneemt en waar je wel en niet aan begint kom je nooit verder dan waar je nu bent. 

Verslaafden zeggen vaak tegen mij. 'Ik ben zo bang voor het afkicken.' Ik vraag hen dan wat ze allemaal nog zouden willen doen in het leven als ze beter zouden zijn. Honderd uit komen de wensen. Van koken voor vrienden, tot een zaak beginnen en succesvol worden. Een gezin stichten of een wereldreis maken. Allemaal wensen waarvoor je clean moet zijn, wil het gezellig verlopen, wil jij je goed kunnen voelen en goede resultaten boeken. Is de angst om dat te moeten missen niet veel groter? Meestal wel.

De juiste motivatie overwint angst, altijd! 

Succes in het overwinnen van je angsten en veel geluk met al het moois dat op je pad zal komen. 

Auteur van HULP IN ZICHT, een boek voor naasten, daar waar psychische problemen en verslaving een rol speelt

 

0 Reacties op Succesvolle mensen, verslaafden en peuters hebben allen last van angst:

Comments RSS

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint