Dierenliefde tegen eenzaamheid. GAST BLOGGER Mandy Verleijsdonk / psychologiestudent
Relatie expert & vitaliteit coach Marieke Proper - Personal coaching & Counseling
Tips, informatie en steun

Dierenliefde tegen eenzaamheid. GAST BLOGGER Mandy Verleijsdonk / psychologiestudent

GAST BLOGGER Mandy Verleijsdonk, psychologiestudent 

Mandy Verleijsdonk (26), psychologiestudent (3e jaars/bachelor) en ambassadeur van Fonds Psychische Gezondheid. Woont in Tilburg, heeft een relatie, maar woont niet samen. Haar chinchilla’s houden haar echter altijd gezelschap. In haar vrije tijd schrijft ze gedichten, columns en korte verhalen over psychologie, filosofe en psychische problemen. Ze hoopt anderen hiermee te inspireren. 
 
 
Dierenliefde

In het eerste jaar van mijn studie psychologie deed ik een literatuuronderzoek. Ik wilde het effect weten van huisdieren en dierentherapie op eenzaamheid van oudere mensen. De resultaten verbaasden me niet. Hier een samenvatting:
 “Huisdieren kunnen eenzaamheid voorkomen of doen afnemen. Door dierentherapie in zorginstellingen kan eenzaamheid bij ouderen significant afnemen. Dit is ook het geval bij het gebruik van een robothond. Dieren kunnen zo bijdragen aan de psychische gezondheid van ouderen en daardoor aan hun hele gezondheid. Zorginstellingen zouden mensen met huisdieren kunnen toestaan, zelf een huisdier aan kunnen schaffen of dierentherapie kunnen aanbieden voor het welzijn van hun bewoners.”
Mensen met allerlei psychische problemen; jong en oud, kunnen ook ontzettend eenzaam zijn. Mensen hebben niet altijd tijd voor je, hebben vooroordelen, vinden je en aansteller en dergelijke. Dan kunnen huisdieren een grote toegevoegde waarde hebben. Ik spreek uit ervaring. Ik heb een hamster gehad (die is inmiddels overleden) en nu heb ik twee chinchilla’s. Huisdieren roepen liefde in mensen op. Ze zijn er altijd; onvoorwaardelijk. Ik vind het ook fijn om voor ze te zorgen en het geeft verantwoordelijkheid.

Ken je iemand met psychische problemen, maar zonder huisdieren, neem ze dan eens mee naar de dierentuin of laat ze voor jouw huisdier zorgen. Als ze genoeg discipline hebben, kunnen ze misschien zelf een huisdier aanschaffen. Vrijwilligerswerk met dieren is ook een voldoening gevende optie. Dieren brengen je weer even terug naar de basis van het leven: slapen, eten, spelen, … Ze kunnen afleiding bieden die je soms even nodig hebt.
Bovendien komt er oxytocine vrij bij het aaien van dieren. Dit ‘knuffelhormoon’ heeft een rustgevend effect en brengt het cortisol niveau (stresshormoon) omlaag. Voor sommige mensen is lichamelijk contact met mensen heel lastig. Dan kan het een uitkomst zijn om dieren te knuffelen. Ik wilde lang door niemand aangeraakt worden, vanwege onzekerheid over mezelf en vanwege smetvrees. Dieren raakte ik daarom al helemaal niet aan. Wat ben ik blij dat ik daar minder last van heb. Ik heb een band met een hondje opgebouwd en ben zo over mijn dierenvrees heen gekomen.
Mijn chinchilla’s zijn geen knuffeldieren, maar ik heb zoveel lol om Nono en Suus (zie de foto’s). Lachen is ook ontspannend. Het is verder fijn thuiskomen. ‘Mandy is weer thuis’, roep ik dan. Dan kijken twee paar oogjes me aan. ‘Tijd voor iets lekkers’. Ik hoop dat jij ook mag ervaren wat ik met dieren ervaar. Laat de hond van de buren eens uit, zeg ‘hoi’ tegen een vogel op straat of kijk naar een programma over dieren op tv.

Liefs,
Mandy
1 Reactie op Dierenliefde tegen eenzaamheid. GAST BLOGGER Mandy Verleijsdonk / psychologiestudent :

Comments RSS
Cees van Dijk on donderdag 25 juni 2015 9:01
Ik zit in de gemeenteraad van Tilburg en ben al enige tijd bezig met huisdieren voor ouderen en eenzame bewoners. Ook ben ik bezig met het vergoeden van extra medische kosten voor huisdieren voor minima's. helaas laat de wethouder Kokke zich niet overhalen om huisdieren bij eenzame mensen die geen geld hebben voor dure dierenartsen te vergoeden. Zou jij eens een bericht naar hem kunnen sturen, want ik weet politiek is alert op externe berichten. Het agendapunt armoede en dus ook medische kosten komt maandagmiddag in de commissie sociale stijging. Bedankt alvast en ik hoop op reactie, groet, Cees van Dijk.
Reageren op een reactie

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint