Voor problemen binnen de familie zijn oplossingen.
Relatie expert & vitaliteit coach Marieke Proper - Personal coaching & Counseling
Tips, informatie en steun

Voor problemen binnen de familie zijn oplossingen.

'Familie is net als gras. Los van elkaar breken de sprietjes gemakkelijk, maar allemaal samen zijn ze zowat onbreekbaar.' 

Dit is ook wat ik mijn leven lang heb ervaren als er problemen waren binnen de familie. Als je iemand alleen laat worstelen met zijn of haar problemen breekt hij of zij vroeg of laat. Help je iemand en sta je iemand bij vanuit de intentie om iemand echt te helpen, dan groeit iemand naar herstel. 

Het helpen van familie is voor mij net zo gewoon als iedere natuurwet. Als een familielid in de problemen is geraakt dan is helpen vanzelfsprekend. Het kost aandacht, denkwerk, uiteraard energie en er volgen te ondernemen acties. Al snel zal hieruit een bepaald resultaat ontstaan. Dit alles samen geeft familieleden het onmisbare vertrouwen dat het goed komt. Hoe meer ik mij ben gaan verdiepen in het oplossen van problemen, hoe meer ik ervoer dat er eenzelfde soort formule voor bestaat. Aandacht schenken, nadenken, actie ondernemen, resultaten in ontvangst nemen en vertrouwen op herstel. 

Ik heb het boek HULP IN ZICHT geschreven omdat ik er heel diep van binnen van overtuigd ben dat HELPEN heel vaak constructiever (simpel gezegd:beter) kan. Psychische problemen en verslaving leggen een enorme druk op naasten en hun familierelaties. De problemen zijn vaak omvangrijk, maar in mijn ogen toch in heel veel gevallen op te lossen, dan wel velen malen te verbeteren. Hoe uitzichtloos een situatie voor omstanders ook kan lijken, in mijn ogen is er in heel veel gevallen hoop en kans op herstel, zowel van gezondheid als bij het herstellen van gebroken vertrouwensrelaties. Ik geloof echt dat we elkaar en onszelf veel beter kunnen helpen dan we nu vaak doen. Bij psychische problemen en verslaving nemen we als naasten (onbewust en goed bedoeld) vaak een rol aan van redder in nood. We raken in paniek. We vinden het eng, ongrijpbaar en we voelen ons machteloos, terwijl we verre van machteloos zijn. Als naasten kunnen we juist veel invloed uitoefenen door te helpen naar herstel. Zodra we ons realiseren dat we daadwerkelijk iets kunnen betekenen, en aangereikt krijgen wat we zoal kunnen doen, maakt machteloosheid plaats voor daadkracht en van daaruit is herstel echt mogelijk.

Marieke Proper
Counselor, Auteur en Ambassadeur  
FONDS PSYCHISCHE GEZONDHEID
Daar waar psychische problemen en verslaving een rol speelt. 
0 Reacties op Voor problemen binnen de familie zijn oplossingen.:

Comments RSS

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint