De controle loslaten. Wordt jij ook wel eens een controlfreak genoemd?
Relatie expert & vitaliteit coach Marieke Proper - Personal coaching & Counseling
Tips, informatie en steun

De controle loslaten. Wordt jij ook wel eens een controlfreak genoemd?

'Mijn vrouw is een controlefreak.' Hoor ik mijn eigen man zeggen tegen de verloskundige. Ondanks dat ik aan het bevallen ben en heftige weeën heb word ik toch niet boos op hem. Ik weet namelijk dat hij gelijk heeft. Ik heb heel graag de teugels in handen, sterker nog. Fijn dat hij dat zo goed begrijpt. We maken mede hierdoor zeer zelden ruzie. 'Mijn vrouw heeft zo een sterke geest dat ze haar bevalling kan stopzetten, pauzeren en in volle vaart in gang kan zetten. Let maar op!' De verloskundige bevestigd dat sommige vrouwen dit ook echt lijken te kunnen, ze weet nog niet zo zeker of dat bij mij ook het geval is. 45 minuten later wordt echter onze tweede dochter geboren. Ik had namelijk besloten dat het nu maar heel snel moest gebeuren, dat ik mij moest overgeven en de controle in zijn geheel moest loslaten. Ondanks dat ik wist hoeveel pijn dat verdomde bevallen doet!
 
Zo heb ik van deze ervaring weer een hele mooie les geleerd. Je kunt zelfs controle houden door de teugels heel bewust los te laten. Op het moment dat je je durft over te geven aan wat op dat moment 'moet' gebeuren, lijken alle deuren open te gaan. Ik ben overigens helemaal geen voorstander van bakerpraatjes en bevalverhalen, maar dit had zo intens met loslaten te maken, dat ik mij op dit moment, tijdens mijn verlof, even geen beter voorbeeld voor kan stellen.
 
Ik las net ook een stukje van een vrouw die momenteel opgenomen zit in een gesloten inrichting. Ze heeft zich tot nog toe zo goed kunnen verzoenen met haar situatie, dat ik verwacht dat haar herstel veel sneller zal verlopen dan verwacht. Op dit soort mensen ben ik heel erg trots. Je overgeven aan wat is, is voor een mens niet per definitie iets gemakkelijks. Het heeft alles te maken met acceptatie. Soms is dit acceptatie van pijn. Soms de acceptatie dat je vrijheid is afgenomen. Als je over de heuvels uit kunt blijven kijken en kunt accepteren dat alles tijdelijk is en dat er weer een andere fase volgt, dan kun je de controle veel gemakkelijker loslaten, dan wanneer je angstvallig probeert vast te houden aan wat nu niet de bedoeling is.
 
Loslaten en accepteren heeft voor mij alles te maken met vertrouwen. Erop durven vertrouwen dat het goed komt. Ondanks de pijn die je nu misschien voelt.
 
Deze controlefreak heeft in elk geval weer wat geleerd. Zelfs loslaten is controleerbaar! Fijn!
 
Marieke Proper
Counselor, daar waar verslaving en psychische problemen een rol speelt.
 

0 Reacties op De controle loslaten. Wordt jij ook wel eens een controlfreak genoemd?:

Comments RSS

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint