Succesvol probleem oplossen doe je zo!
Relatie expert & vitaliteit coach Marieke Proper - Personal coaching & Counseling
Tips, informatie en steun

Succesvol probleem oplossen doe je zo!

Een leven zonder problemen zou dat niet heerlijk zijn. We zouden dagen op het strand liggen, winkelen, lunchen, cadeaus kopen (vooral voor onszelf) en voor altijd verliefd zijn. Bevallen doet geen pijn. Alcohol drinken is gezond. Van snoepen word je niet dik en rekeningen betaal je met zandbakzand. Roken is gezond. Kinderen voeden zichzelf op. Slaaptekort vul je aan met een sapje. Psychische problemen lach je weg en verslaafd en ziek is niemand. Kortom een leven zonder zorgen, verantwoordelijkheden, problemen, ergernis, vol met vreugde en voorspoed. Een hemel op aarde.
 
Helaas zal niemand naar luilekkerland afreizen en is de realiteit een heel stuk anders. We hebben nu eenmaal zorgen, problemen en verantwoordelijkheden. Het enige wat we kunnen doen is er zo goed mogelijk mee omgaan. En net als lopen, op de wc plassen, fietsen en schrijven is het iets wat we moe(s)ten leren. Problemen oplossen leer je als het goed is, in eerste instantie, van je ouders. Die laten je met LEGO bouwen en helpen je één keer om de boel in elkaar te zetten en daarna geven ze je de handleiding en moet je het zelf doen. Zo leer je spelende wijs jezelf helpen. Ik herinner mij van mijn jeugd dat ik veel zelf moest uitvinden. Ook als tiener moest ik veel zelf 'oplossen'. Mijn moeder was wel heel zorgzaam en mijn opvoeding was vrij, maar daar stond tegenover dat mijn ouders mij alleen lieten stoeien met hutten bouwen, kampvuren maken en de motor van mijn bootje aantrekken (die vaak niet wilde starten). Ik moest hem zelf leeghozen, zelf vissen van de haak halen en moest het zelf weten als mijn kamer een troep was. Ik ging het vanzelf wel een keer opruimen. Zelf stak ik tientallen kranten in de fik om nat hout aan te steken. Opgeven deed ik niet. Het kampvuur zou uiteindelijk gaan branden. Ik ben goed verzorgd en vooral zelfredzaam opgevoed. 'Probeer het eerst zelf op te lossen.' Meestal lukte dat.
 
Als volwassen vrouw ben ik succesvolle mensen gaan bestuderen en heb ik talloze bestsellers (hulp/educatie/psychologie boeken) bestudeerd. Ik ontdekte dat deze auteurs het net zo deden als ik, en verbeterde waar ik kon mijn eigen vaardigheden. Na studie en zelfstudie en het helpen van talloze mensen in problemen kwam ik erachter dat mijn formule en de formule waar ik over had gelezen echt werkt.
 
Het voornaamste ingrediënt bezat ik van naturen. Doorzetten. Lukt iets niet. Dan proberen we iets anders. Net zolang tot het wel lukt.  Zo ontwikkelde ik later als professional een theorie.
 
Probleem oplossen die je zo.
 
  1. Je besteed aandacht aan het probleem? Wat speelt er/wat doet het met je? Geef een goede omschrijving!
  2. Vervolgens ga je nadenken. Je brainstormt zelf of samen met iemand over het probleem. Wat zouden mogelijke oplossingen kunnen zijn? Hoe wil ik dat mijn leven eruit ziet?
  3. Je onderneemt actie. Je zoekt (professionele) hulp. Schakelt mensen in. Gaat aan de slag!
  4. Hieruit komt resultaat! Afhankelijk van de genomen actie is dit een positief resultaat. IS dit niet het geval. Start opnieuw bij 1. We gaan ervanuit dat je probleem nu kleiner wordt. Je herhaald zo nodig je actie tot het geheel is opgelost.
  5. Je krijgt (zelf) vertrouwen. Je hebt geleerd je problemen beter op te lossen!
 
gefeliciteerd! Je volgende probleem is je volgende uitdaging.
 
Nu kun je even genieten van je resultaat, misschien wel vanaf je strandstoel in Luilekkerland!
 
Marieke Proper
Resultaat, relatie en gezin counselor'
Daar waar psychische problemen en verslaving een rol speelt.
 
 
 
 
 
 
 
 

0 Reacties op Succesvol probleem oplossen doe je zo! :

Comments RSS

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint