Lijden met de lange IJ. Gastblogger.
Relatie expert & vitaliteit coach Marieke Proper - Personal coaching & Counseling
Tips, informatie en steun

Lijden met de lange IJ. Gastblogger.

GAST BLOGGER Mandy Verleijsdonk, psychologiestudent 

Mandy Verleijsdonk (26), psychologiestudent (3e jaars/bachelor) en ambassadeur van Fonds Psychische Gezondheid. Woont in Tilburg, heeft een relatie, maar woont niet samen. Haar chinchilla’s houden haar echter altijd gezelschap. In haar vrije tijd schrijft ze gedichten, columns en korte verhalen over psychologie, filosofe en psychische problemen. Ze hoopt anderen hiermee te inspireren. 


Lijden
Lichamelijk of geestelijk lijden is het ondergaan van smart en ellende. Het lijden kan sterk variëren in intensiteit en duur.
De hoogleraar psychiatrie Damiaan Denys vertelt in een interview voor Brabants Dagblad dat een stukje lijden bij het leven hoort. De mooiste dingen die hem zijn overkomen, zijn gepaard gegaan met lijden. “Het leven is zo kort, je hebt de tijd niet om goed en slecht te definiëren; je kunt hoogstens je best doen een tekortkoming te omarmen. Eeuwig geluk is saai. Een mens moet lijden om volledig tot expressie te komen. (Zie voor het artikel: http://brabants.ned.newsmemory.com/publink.php?shareid=0e9c60722)”
Mooi gezegd. 

Ik moet meteen denken aan het boeddhisme; één van mijn inspiratiebronnen. Boeddha ontdekte dat het lijden (zoals ziekte en dood) bij het leven hoort en dat je dat moet accepteren. We willen negatieve dingen vaak liever negeren en het positieve omarmen. Daarom hechten we ons zo aan geluk. Volgens het boeddhisme veroorzaakt dit juist lijden. Het is immers niet altijd feest. Dingen veranderen. Leuke dingen komen en gaan.
Dat geldt ook voor negatieve dingen. Ga ze daarom niet uit de weg. 

De psychotherapeut Freud zou zeggen dat hetgeen je negeert wordt opgeslagen in je onbewuste en dat die dus niet oplossen in het niets. Vervelende dingen verdwijnen niet als je ze negeert. Accepteer dus dat je ooit dood gaat. Erken dat je lichamelijke op geestelijke pijn hebt. Erken die pijn ook bij anderen. Anders negeer je een deel van iemands bestaan. Dat is pas lijden. Niet gezien worden doet pijn.
Ik heb jaren lang gevochten tegen mijn psychische problemen. Daaraan lag ten grondslag dat ik me schaamde voor mezelf. Ik voldeed niet aan de norm. Ik rolde van de ene therapie in de andere en was iedere keer weer teleurgesteld, omdat ik niet veranderd was. Ik wilde niet wat ik had. Ik wilde niet zijn wie ik was.
Ik lijd nog steeds en voel dagelijks de beperkingen van mijn psychische problemen. Echter, accepteer ik ze steeds meer, waardoor mijn zelfvertrouwen gegroeid is. Alleen met een betere basis, kun je eventueel veranderen. Zolang je geen gezonde vervanger hebt voor problemen, zou er een gat ontstaan, als je iets moet afleren met therapie. ‘Kom niet aan mijn dwang’, denk ik dan. Het is een kwelling, maar ook een houvast. Het is er niet voor niets.
Dat geldt ook voor verslavingen. Iemand rookt of drinkt toch niet voor niets? Waarom doet die persoon dat? Wil die persoon er iets aan doen? Is er een gezonde vervanger? Zeg dus niet te snel: NIET DOEN. Ook al zie je het achterliggende lijden van die persoon of lijdt je er zelf door. Die verslaving is er nu eenmaal op dit moment.
Omarm een ander of jezelf dus eerst. Accepteren is de eerste stap tot verandering. Denk ook niet dat je iets dan meteen moet goedkeuren. Dat bedoel ik niet. Als een relatie uitgaat of als er iemand doodgaat of ziek wordt, is dat nu eenmaal niet leuk. Je hoeft er niet om te lachen. Je gedachten of gevoelens de ruimte geven is een beter plan. Geef lijden de ruimte die het nodig heeft. Dat lijden zal echt wel weer afnemen en vergeet niet te delen: gedeelde smart, is halve smart.
Liefs,
Mandy
 
 

 

0 Reacties op Lijden met de lange IJ. Gastblogger.:

Comments RSS

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint