Geen alcohol onder de 18 jaar - Leraren geven goede voorbeeld. Gastblogger Mandy
Relatie expert & vitaliteit coach Marieke Proper - Personal coaching & Counseling
Tips, informatie en steun

Geen alcohol onder de 18 jaar - Leraren geven goede voorbeeld. Gastblogger Mandy

Mandy Verleijsdonk (26), psychologiestudent (3e jaars/bachelor) en ambassadeur van Fonds Psychische Gezondheid. Woont in Tilburg, heeft een relatie, maar woont niet samen. Haar chinchilla’s houden haar echter altijd gezelschap. In haar vrije tijd schrijft ze gedichten, columns en korte verhalen over psychologie, filosofe en psychische problemen. Ze hoopt anderen hiermee te inspireren. 
 
 
Rolmodel
 
Het is 2006 en ik heb mijn eindexamenfeest. In een galajurk, sta ik in het toilet te tutten voor de spiegel. Ondertussen klets ik met een vriendin. Als we naar buiten lopen, treffen we een lachende docent en conciërge aan. Blijkbaar hadden ze onze meidenpraat afgeluisterd. Ik schaam me, maar dat gevoel is misplaats. Wie moet zich hier immers schamen? We lopen vlug weg, maar dan krijg ik een tik op mijn billen van de conciërge. Weer schaam ik me en weer is het misplaatst. Ik schrik en ren huilend naar buiten. Heb ik iets fout gedaan? Mijn vriendin stelt mij gerust. Die man was zat en zijn hand op jouw billen zegt niets over jou, maar alles over hem. Alles over hem wanneer hij alcohol drinkt.
 
Inmiddels is het 2014. Door de verhoging van de leeftijdsgrens naar 18 jaar voor alcoholverkoop en –bezit komt er geen alcohol meer aan te pas op examenfeesten. Volgens Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, hebben sommige docenten meer moeite met het alcoholvrij beleid in het voortgezet onderwijs dan de leerlingen zelf. Leraren mogen niet meer drinken in de leraren kamer, tijdens de werkweek of onder elkaar. Dat lijkt mij niet meer dan normaal.
 
Bijna een derde van de leerlingen van het voortgezet onderwijs heeft wel eens vijf glazen of meer bij één gelegenheid gedronken;binge drinking dus. Onder de 15-jarigen is dat zelfs 41 procent. Alcohol drinken wordt normaal gevonden. Ouders en leraren drinken immers ook. Zouden zij kwetsbare hersenen van jongeren niet moeten beschermen? Hebben ouders en leraren geen voorbeeldfunctiemeer?
 
We moeten af van het idee dat je alleen gezellig bent als je alcohol drinkt. De mens is een kuddedier en wil niet buiten de boot vallen. Een betere wereld begint bij jezelf, maar in je eentje kan je geen grote veranderingen te weeg brengen. Van bovenaf mag er meer gebeuren. De overheid heeft er al goed aan gedaan dat de leeftijdsgrens verhoogd is. Die wet zal inde praktijk vaak omzeild worden, maar het gaat erom dat er een norm wordt gesteld. Het duurt even eer mensen gewend zijn aan die norm. Wat niet helpt is alsleraren op school drinken.
 
Veel mensen kunnen hun drankgebruik in toom houden, maar veel mensen kunnen dat niet. Jongeren hebben soms nog geen rem voor hun gedrag en sociaal wenselijk doen speelt een enorme rol. Volwassenen met gevoeligheid voorverslaving of psychische problemen kunnen ook problematisch gaan drinken. Zoude wereld er niet op vooruit gaan als alcohol drinken zou verdwijnen? Het zou in ieder geval veel ellende schelen zoals hersenschade en overlast. Als je niet problematisch drinkt zou je je biertje of wijntje ook kunnen laten staan uitloyaliteit voor mensen met een alcoholverslaving. Plezier maken kan op een niet schadelijke manier. Ook zonder alcohol kun je leven; echt waar! Dat voorkomt bovendien vervelende situaties zoals die met meneer de conciërge. Heb lol als rolmodel!
 

0 Reacties op Geen alcohol onder de 18 jaar - Leraren geven goede voorbeeld. Gastblogger Mandy:

Comments RSS

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint