Ik weet wel wat ik niet wil, en hoe kom ik er nu achter wat ik wel wil?
Relatie expert & vitaliteit coach Marieke Proper - Personal coaching & Counseling
Tips, informatie en steun

Ik weet wel wat ik niet wil, en hoe kom ik er nu achter wat ik wel wil?

Mensen weten vaak heel goed wat ze niet willen en ook waarom. Vraag een willekeurig iemand die solliciteert naar werk maar eens: bij wat voor bedrijf wil je werken? Geheid dat hij of zij je vertelt waar hij absoluut niet wil werken. Dit zelfde geldt voor psyché sociale hulp. Sjors wil (bijvoorbeeld) in elk geval geen psychiater.

Hoe komt het dat Marcella precies weet waar ze niet wil werken en nauwelijks antwoord kan geven op de vraag waar wel?

Hoe komt het dat Sjors absoluut geen psychiater wil bezoeken en Margreet wel weet hoe anderen niet moeten reageren op haar problemen en waar ze vooral geen behoefte aan heeft. Helaas lukt het haar moeilijk te omschrijven aan welke steun ze wel behoefte heeft.

Dit heeft alles te maken met de indruk die ervaringen op ons hebben gemaakt en in dit geval onze negatieve associaties. We onthouden de negatieve ervaringen en verhalen beter dan de positieve. De reden hiervoor gaat heel ver terug. Dit alarm systeem beschermt ons om niet dezelfde fout nog eens te maken en waarschuwt ons voor mogelijk gevaar. We 'helpen' anderen ook bewust door onze ervaringen en lessen verder te vertellen. Zo vertellen we positieve indrukken slechts vier keer door en negatieve vaak meer dan tien keer. We willen anderen ook waarschuwen.  

Een mooi en belangrijk systeem. Echter verwarrend op het moment dat je opzoek bent naar iets dat je nodig hebt. Bijvoorbeeld een nieuwe baan, steun of (psychische) hulp. Allemaal hele individuele dingen. Onze negatieve associaties en de dito ervaringen van anderen maken ons onzeker, angstig, soms boos en weerhouden ons ervan om out of the box te denken, laat staan te doen. We blijven al snel bij wat veilig voelt, terwijl we veel kunnen leren van iets dat onbekend is of onwennig aanvoelt (in het begin).

Het kan namelijk dat je een hele goede klik zou hebben met Henk en hij jou veel zou kunnen leren over jezelf en kan helpen bij het verwerken van bepaalde ervaringen. Henk is psychiater. Sjors zou zonder twijfel een klik hebben met Henk, Henk lijkt namelijk op zijn (zeer geliefde) overleden vader. Echter zullen ze elkaar nooit ontmoeten, want Sjors wil absoluut niks met psychiaters te maken hebben.
Zo wil
Marcella wil absoluut niet bij een media bedrijf werken. Dan moet je je omhoog slijmen en dat is niks voor haar. Ze kijkt niet naar media vacatures. Jammer, want ze zou heel goed passen binnen het team van x Concept en heeft alle gevraagde kwaliteiten. Alleen zullen ze elkaar nooit ontmoeten.

Out of the box denken en doen zou je wel eens dichter kunnen brengen bij wat jij wel wilt en nodig hebt dan je vooraf kunt inschatten.
Laat je dus niet te snel misleiden door negatieve associaties uit het verleden. Neem eens goed te tijd om na te denken over wat je wel wilt en laat je hierbij niet afleiden door je angsten (of dat wat je niet wilt). Kies even bewust voor Ik wil en Ik heb vertrouwen in de keuzes die ik maak (en in anderen). Probeer anderen ook eens vaker te vertellen wat je wel wilt en waar je behoefte aan hebt. Waar je goed in bent en waar jij je goed bij voelt.

Succes!

Marieke Proper
 0 Reacties op Ik weet wel wat ik niet wil, en hoe kom ik er nu achter wat ik wel wil? :

Comments RSS

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint