Vertrouwen verloren
Relatie expert & vitaliteit coach Marieke Proper - Personal coaching & Counseling
Tips, informatie en steun

Vertrouwen verloren

Hoe pak je het aan?

Als het gaat om relaties dan hebben we het heel vaak over vertrouwen. We willen elkaar kunnen vertrouwen. Hoewel dit een gevoelskwestie is, is vertrouwen toch vaak meetbaar aan een aantal zaken.
Het al dan niet nakomen van afspraken is bijvoorbeeld zo'n grote graadmeter.
Dit kan gaan over persoonlijke dingen als geheimen bewaren, geleend geld terugbetalen, op tijd komen, op komen dagen op verjaardagen, geleende spullen terugbrengen, et cetera. Zakelijk worden meetbare dingen vaak contractueel vastgelegd en zelfs dan als één van de partijen zich er niet aan houdt, wordt er gesproken over het vertrouwen dat kwijt is. Denk aan informatie doorspelen van klanten. Contracten en afspraken niet nakomen. Steevast te laat komen. Zaken niet goed natrekken of uitzoeken. Vertrouwelijke informatie van klanten bespreken op verjaardagen, en zo voort.

Als het gaat over ingrijpen omdat iemand heel slecht voor zichzelf zorgt, merk ik vaak dat dierbare dit niet durven. Ze zijn bang de vertrouwensband te schaden. Ze willen niet wantrouwend overkomen naar hun dierbare en durven hun verloren vertrouwen vaak niet te uitten. Jammer. Uitten dat je je vertrouwen verloren hebt in iemand of een situatie kan mensen juist weer dichter bij elkaar brengen en situaties lucht en ruimte geven. We voelen het immers allemaal wel aan en er ontstaan sfeertjes als we onze gevoelens niet uitspreken. Natuurlijk levert het meestal een confrontatie op, maar je geeft de ander wel stof tot nadenken en de kans zich te herstellen, verontschuldigen of om jouw vertrouwen terug te winnen.

Een aantal tips voor een dergelijke confrontatie:

Leidt een gesprek altijd in.

'Er is iets dat ik met je wil bespreken, dat voor mij erg belangrijk is, omdat....
(vertel hier al iets over wat het met je doet) Vooral als je het erg moeilijk vindt. 'Ik heb er veel moeite mee om dit met je te bespreken, omdat ik bang ben voor/om .... 

Spreek vanuit je eigen gevoel. (komen we toch weer op de gevoelskwestie)
Bijv. 'Ik voel me er een beetje vervelend bij dat ik mijn uitgeleende spullen nog niet terug heb. Of, Ik voel dat we het eens moeten hebben over bepaalde zaken die niet lekker lopen. Ik ben erg teleurgesteld dat je niet op mijn verjaardag bent geweest, terwijl je had toegezegd te komen.

Gaat het over de gezondheid van iemand en maak jij je ernstige zorgen?

'Ik voel dat het niet goed gaat met jou. Wat zou ik voor je kunnen betekenen?' 'Ik heb het gevoel dat je weer drugs gebruikt, hoe is dat voor jou als ik dat tegen je zeg?'

Moeilijke confrontaties welke het wel degelijk waard zijn om uitgesproken te worden.


Geef iemand dus ook altijd de ruimte om te spreken en luister!

Vertrouwen is breekbaar, ga er zorgvuldig mee om en verlies vooral ook niet te snel al je (zelf)vertrouwen.

Succes!

Marieke Proper
Relatie en Gezin counselor
Auteur Hulp in zicht


0 Reacties op Vertrouwen verloren:

Comments RSS

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint