Tips, informatie en steun
Relatie expert & vitaliteit coach Marieke Proper - Personal coaching & Counseling
RSS

Recente posts

Samen met mijn man 15 dagen vol gas gezond doen in de maand met de meeste verleidingen.
af van mijn suikerdrang. Vier redenen waarom we suiker eten
Mijn missie en mijn winkel met natuurlijke producten
Mijn ritueel, mijn huid, natuurlijke sopjes en verzorgingsproducten
Samen FIT met onze vrienden en familieavond

Categorieën

Alcohol problemen
clean 9
Communicatievaardigheden
dromen
Forever
Gewoonteverslaving
Hulp in zicht
Mandy Verleijsdonk (gast blogger)
Noud van beumeren
oplossingen voor problemen
psychische problemen
relatietherapie
Spreekuur
verslavingsproblemen
vitaliteit
Mogelijk gemaakt door

Tips, informatie en steun

Alcohol problemen

Wat hebben rijk worden en afkicken gemeen?

Een 16 jarige zoon uit onze vriendenkring vroeg mij laatst: 'Hoe wordt ik het snelste rijk?' 

'Door keihard te werken.'

Hij keek mij heel ongeloofwaardig aan met grote ogen die vroegen om meer uitleg. 

'Door morgen een baan te zoeken en onderaan te beginnen. Van afwasser, naar de koude kant, naar hulp chef, naar chef-kok, of naar horeca ondernemer. Van vakkenvuller, naar afdelingschef, naar bedrijfsleider, naar directeur, et cetera. Hoe later je begint met hard werken, hoe langer het gaat duren voordat je rijk wordt.' Hij luisterde ademloos.

'En als ik nu de Lotto win? Of veel geld erf?' 'Dan acht ik de kans groot dat jij je geld binnen vijf jaar kwijt bent, als je geen zin hebt om te werken. Want hoe meer geld, hoe meer kosten, hoe belangrijker het is om er boven op te zitten. Je zult toch moeten leren wat je met je geld moet doen, zodat het niet verdampt.'

Hetzelfde geldt eigenlijk voor afkicken. Afkicken is ook heel hard werken en blijven werken. Een afkickmethode zoeken die bij je (jouw verslaving en achtergrond) past. Steeds nieuwe uitdagingen (motivatie) zoeken die het mogelijk maken om clean te blijven. Het nazorgtraject heel serieus nemen. Sporten, ondernemen, je sociale leven opnieuw invullen, je spirituele leven invulling geven, gezond leven, et cetera.

Alert blijven op jezelf.

En uiteindelijk deze nieuwe levensstijl tot jouw nieuwe ik maken. Daar gaan net als bij veel geld verdienen jaren overheen. Met verkeerde investeringen, teleurstellingen, grote resultaten, succes, problemen die opgelost moeten worden, privé problemen die op je pad komen, gezondheid die het laat afweten, gevolgd door weer fasen van succes, sport, goede investeringen, profijt, et cetera. Zowel een verslaafde als iemand op weg naar de top zal zich door al deze moeilijke en goede tijden heen moeten werken en vooruit moeten blijven kijken. Wat wil ik? Wat moet ik daarvoor overwinnen?

Als laatste geef ik hem nog een waardevolle tip. 'Ga om met mensen die al hard werken. Die goed bezig zijn. Waar je tegenop kijkt. Kijk hoe zij het doen. Leer van hen.'

Fijne dag,

Succes!

Marieke Proper
Relatie en Gezin counselor, altijd gericht op resultaat.
Auteur Hulp in zicht
Ambassadeur FOND PSYCHISCHE GEZONDHEID


Geen alcohol onder de 18 jaar - Leraren geven goede voorbeeld. Gastblogger Mandy

Mandy Verleijsdonk (26), psychologiestudent (3e jaars/bachelor) en ambassadeur van Fonds Psychische Gezondheid. Woont in Tilburg, heeft een relatie, maar woont niet samen. Haar chinchilla’s houden haar echter altijd gezelschap. In haar vrije tijd schrijft ze gedichten, columns en korte verhalen over psychologie, filosofe en psychische problemen. Ze hoopt anderen hiermee te inspireren. 
 
 
Rolmodel
 
Het is 2006 en ik heb mijn eindexamenfeest. In een galajurk, sta ik in het toilet te tutten voor de spiegel. Ondertussen klets ik met een vriendin. Als we naar buiten lopen, treffen we een lachende docent en conciërge aan. Blijkbaar hadden ze onze meidenpraat afgeluisterd. Ik schaam me, maar dat gevoel is misplaats. Wie moet zich hier immers schamen? We lopen vlug weg, maar dan krijg ik een tik op mijn billen van de conciërge. Weer schaam ik me en weer is het misplaatst. Ik schrik en ren huilend naar buiten. Heb ik iets fout gedaan? Mijn vriendin stelt mij gerust. Die man was zat en zijn hand op jouw billen zegt niets over jou, maar alles over hem. Alles over hem wanneer hij alcohol drinkt.
 
Inmiddels is het 2014. Door de verhoging van de leeftijdsgrens naar 18 jaar voor alcoholverkoop en –bezit komt er geen alcohol meer aan te pas op examenfeesten. Volgens Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, hebben sommige docenten meer moeite met het alcoholvrij beleid in het voortgezet onderwijs dan de leerlingen zelf. Leraren mogen niet meer drinken in de leraren kamer, tijdens de werkweek of onder elkaar. Dat lijkt mij niet meer dan normaal.
 
Bijna een derde van de leerlingen van het voortgezet onderwijs heeft wel eens vijf glazen of meer bij één gelegenheid gedronken;binge drinking dus. Onder de 15-jarigen is dat zelfs 41 procent. Alcohol drinken wordt normaal gevonden. Ouders en leraren drinken immers ook. Zouden zij kwetsbare hersenen van jongeren niet moeten beschermen? Hebben ouders en leraren geen voorbeeldfunctiemeer?
 
We moeten af van het idee dat je alleen gezellig bent als je alcohol drinkt. De mens is een kuddedier en wil niet buiten de boot vallen. Een betere wereld begint bij jezelf, maar in je eentje kan je geen grote veranderingen te weeg brengen. Van bovenaf mag er meer gebeuren. De overheid heeft er al goed aan gedaan dat de leeftijdsgrens verhoogd is. Die wet zal inde praktijk vaak omzeild worden, maar het gaat erom dat er een norm wordt gesteld. Het duurt even eer mensen gewend zijn aan die norm. Wat niet helpt is alsleraren op school drinken.
 
Veel mensen kunnen hun drankgebruik in toom houden, maar veel mensen kunnen dat niet. Jongeren hebben soms nog geen rem voor hun gedrag en sociaal wenselijk doen speelt een enorme rol. Volwassenen met gevoeligheid voorverslaving of psychische problemen kunnen ook problematisch gaan drinken. Zoude wereld er niet op vooruit gaan als alcohol drinken zou verdwijnen? Het zou in ieder geval veel ellende schelen zoals hersenschade en overlast. Als je niet problematisch drinkt zou je je biertje of wijntje ook kunnen laten staan uitloyaliteit voor mensen met een alcoholverslaving. Plezier maken kan op een niet schadelijke manier. Ook zonder alcohol kun je leven; echt waar! Dat voorkomt bovendien vervelende situaties zoals die met meneer de conciërge. Heb lol als rolmodel!
 

Review / recensie van lezer HULP IN ZICHT. als een dierbare kampt met psychische problemen of een verslaving


Klantbeoordeling: 5 van de 5 sterren Aanrader
21 januari 2014 | Door: MeMandy | 20-29 jaar | Tilburg

Dit boek was precies wat ik zocht. Het geeft handvatten voor als jouw dierbare kampt met een verslaving of psychische problemen. Dat is nodig, want je weet soms niet te handelen en machteloosheid is slopend. Het boek geeft opties hoe je iemand kunt helpen (ipv redden). Wat is goed voor jou en voor je dierbare? Dat weet je soms zelf niet meer en daarom is een leidraad heel fijn. De schrijfster is tevens ervaringsdeskundige, waardoor ze precies weet waar ze over schrijft. Er worden veel onderwerpen behandeld, waarvan sommige concrete voorbeelden bevatten. Het boek leest gemakkelijk en alles wordt helder uitgelegd. Je voelt je als lezer gezien in je situatie en er wordt geschreven over je dierbare als een mens en niet als een nummertje met een labeltje. Kortom; een aanrader voor iedereen die een kind, partner, ouder, vriend of wie dan ook heeft met problemen en wil helpen zonder er zelf aan onderdoor te gaan.
Pluspunten:
Toegankelijk, Compleet, Inspirerend, Praktisch, Verrassend


Wat hebben VECHTLUST Fernando Ricksen en Marieke Proper gemeen?

Op dit moment liggen er twee boeken op mijn nachtkastje. VECHTLUST en 
HULP IN ZICHT. Ik probeer één boek in de week te lezen, en meestal zijn dat er twee tegelijk. Vaak hebben de auteurs raakvlakken. zo ook nu. Ik herken veel van mezelf in het karakter van Fernando. Zijn enorme geloof in zijn eigen kracht. Niet opgeven als het tegenzit. Zelfs niet als het heel moeilijk wordt. Zijn humor en het kleine kind in hem, dat kattenkwaad uithaalt en over de grens gaat. Zijn enorme vechtlust en uiteindelijk zijn zelfreflectie, die het mogelijk heeft gemaakt dat hij zo'n goed en ik vermoed ook eerlijk beeld van zichzelf heeft durven neerzetten. Ik kan iedereen dit boek aanraden. Het is bijzonder boeiend en zelfs voor mensen die helemaal nooit naar voetbal kijken (zoals ik) is het zeer vermakelijk om wat meer inzicht te krijgen in dit wereldje van VIP spelers, geld, vrouwen, sex, drank en uiteindelijk ook pijn, en geluk. 

Ik heb het nog niet uit, dus kan en zal het einde niet verklappen. Wel wil ik nog wat overeenkomsten neerzetten met mijn eigen boek, dat overigens wel vanuit een heel andere insteek is geschreven. Ik schreef een handboek, of zelfhulpboek, dat als naslagwerk kan dienen voor naasten en Fernando's boek is een biografie. Toch zijn er raakvlakken. Waar ik praat over problemen en mogelijke oplossingen in de vorm van voorbeelden, aan de hand van interviews en kennis en veel ervaring. Praat Fernando hier ook over in de vorm van uitsluitend eigen ervaringen en wat hij om, in en rond hem heen meemaakte. Maar de vastberadenheid om te slagen zul je in beide boeken en in beide karakters tegenkomen. Ook Fernando komt vele problemen tegen op zijn weg naar succes. Wat mijn quote van deze week weerspiegelt. 'Ieder mens met problemen heeft iets nodig en mensen zonder problemen bestaan niet.' De weg naar de top was heel hard voor hem en hij was hard voor zichzelf en anderen. Gedisciplineerd, soms slachtoffer, soms dader, maar altijd stond één ding voorop. Hij wilde winnen. Ondanks dat zijn ongezonde levensstijl nog betere resultaten in de weg heeft gestaan, bleef hij strijden voor winst. Die doorzetting herken ik enorm in mezelf. Ik zei laatst nog tegen iemand. Ik ga nog liever dood dan dat ik opgeef (symbolisch gezegd, want ik houd van het leven en zal er alles aan doen om zo gezond mogelijk oud te worden). Wat ik feitelijk bedoel is dat ik nooit zal opgeven voor de oplossingen er zijn en mijn doelen gehaald zijn. Dat klinkt voor sommige misschien geobsedeerd, maar deze drang naar resultaat maakt het wel dat mensen het doel HALEN of FALEN. Je moet echt heel graag willen, wil je succesvol kunnen zijn. (hierbij benadruk ik dat succesvol voor iedereen een geheel andere betekenis heeft.) En dit succes willen kun je echt wel leren, maar het komt meestal voort uit een angst. Een angst om er niet te komen. Een angst om niet het beste uit jezelf te halen. Een angst om je doel niet te halen. Een angst om niet het allerbeste na te streven. Een angst om iets te moeten missen van dit mooie leven. Het klinkt gek, maar soms is dit de beste drijfveer, voor succes, die er bestaat. 

Dat Fernando ziek is geworden betreur ik ten zeerste. Ik hoop intens voor hem en zijn familie dat hij ook nu weer door vecht en zal winnen. Aan zijn karakter zal het niet liggen. 

Het leven van Fernando geeft eenieder nogmaals het bewijs dat SUCCES niet behaald wordt zonder het OVERWINNEN van OBSTAKELS. Ik zet mij al jaren in voor betere resultaten, zowel privé als professioneel en ook (op het soms lastige en ogenschijnlijk ondoorgrondelijke terrein) daar waar psychische problemen en verslaving een rol speelt. Ik kom soms de meest moeilijke situaties tegen, die ik niet verlaat voor mijn doelen: herstel, rust en balans in het vooruitzicht komen. Als ik iets voor Fernando zou kunnen betekenen, dan zou ik dat onmiddellijk doen. Want ik weet 'Ieder mens met problemen heeft iets nodig en mensen zonder problemen bestaan niet.' Fernando sterkte en gefeliciteerd met je laatste en vast en zeker niet allerlaatste succes. Je boek is echt fantastisch! Bedankt dat je dit met de wereld deelt.   

Marieke Proper
Resultaat, Relatie en Gezin Counselor
Auteur HULP IN ZICHT
Gedwongen hulp bieden aan de mensen waar je van houdt in 2014

Hoe sterk we ook in onze schoenen hebben gestaan. Hoe krachtig we ook hebben geleken. Hoe bijzonder nuchter we ook waren. We kunnen allemaal door periodes van stress en ongeluk de verkeerde afslag nemen. Die onveilige nieuwe soms depressieve, verslaafde of verwarde ik word dan iemands comfortzone. Iemand veranderd langzaamaan. Uiterlijk en innerlijk laten zien dat het helemaal niet goed gaat! En dan wordt het tijd om in te grijpen. Iemands gezondheid gaat dermate achteruit dat je als naaste niet anders kan dan actie ondernemen. 

Sommige omstanders, dit zijn vaak mensen die helaas weinig begrijpen van dergelijke problematiek, noemen dit helpen al veel te vroeg codependency of terwijl hulpverlenerssyndroom. Ik zeg liever, gelukkig hebben we: ELKAAR. In mijn wereld heet dit helpen liefde, kracht en inlevingsvermogen. We leven niet alleen voor onszelf op deze wereld. We leven ook om de mensen die we lief hebben te helpen als deze in de problemen zijn geraakt. Uiteraard is er een grens. Die grens bepaal je zelf. Niemand kan bepalen wat jij aankan en wanneer het teveel wordt. 

Als naaste en professional weet ik wel als geen ander dat je een ander nooit alleen kunt helpen. Meestal ligt de weg naar herstel open op het moment dat je tot dat inzicht bent gekomen en ernaar gaat handelen. 

Je hebt altijd:

  • vrienden nodig
  • familie nodig
  • professionals nodig
  • vaak ook instanties
  • meestal geld
  • en vooral een positieve en creatieve geest. 

Ik heb Hulp in zicht geschreven omdat ik geloof dat naasten hun dierbare heel goed kunnen ondersteunen en helpen in perioden van intense stress, spanning, ziekte of verslaving. We kunnen elkaar helpen naar betere resultaten in het leven. Onze dierbare kunnen het namelijk niet zonder ons en zullen ons dankbaar zijn. Soms niet direct, maar uiteindelijk wel. Ik wens iedereen in 2014 een naasten of dierbare die hij of zij kan helpen naar betere resultaten op wat voor vlak dan ook. We kunnen allemaal onverwacht hulp nodig hebben. Laten we elkaar alles gunnen in het komende jaar. Dat heeft ook een heel positief effect op onze eigen groei. 


Fijne jaarwisseling. 

Marieke Proper
Auteur HULP IN ZICHT 
Crisis en Resultaat counselor

Hulp in zicht
Hoe help ik de ander, en mijzelf, naar herstel, balans en rust? 
Nu bestellen: bij Bol.com
Nu bestellen: bij Boom Psychologie
Nu bestellen: bij Boek-Plaza
Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis, geen verzendkosten! 

Groot succes door kleine stappen te nemen

Als ik mij ergens op voorbereid (in dit geval voor een interview) dan probeer ik altijd te denken aan de succesverhalen. Sommige ervan ontroeren mij dusdanig dat ik als hoogzwangere moet oppassen voor mijn eigen tranen van geluk. Want ik heb meerdere malen meegemaakt waar anderen niet meer op hoopten. Psychische problemen zo intens en heftig (bij iemand) en stap voor stap toch richting groot succes. Soms overtrof het ook mijn verwachtingen compleet. 

Ik heb mensen van heel diep zien opkrabbelen, zien lopen, zien rennen en weer zien vliegen. En daar ging soms een lange tijd overheen, met veel lessen en diepe dalen, met (gedwongen) acties, gepaard met verdriet en pijn, maar als je eenmaal die stappen omhoog maakt, dan kun je ook echt succes behalen. Zo'n toekomst acht ik voor heel veel meer mensen mogelijk, ook voor hen met serieuze psychische problemen of hen die serieus verslaafd zijn op dit moment. 

In mijn boek beschrijf ik alle fases waar je samen doorheen gaat. Een behandeling (en alles wat eraan voorafgaat is een proces. Het herstel is een minstens even zolang proces. Balans en rust creëren duurt minstens nog langer. Maar eenieder die bereid is om de eerste stappen te nemen vergoot zijn of haar kans op succes. 

Met succes bedoel ik in deze de liefde in je leven opnieuw toelaten en liefde geven. Een goed contact met kinderen/kleinkinderen. Een rustig en stabiel contact met familie, waarbinnen grenzen duidelijk zijn en gerespecteerd worden. Een maatschappelijke bijdrage leveren. Durven dromen. Voor een eigen inkomen zorgen of voor anderen. Actie durven ondernemen. Complimenten durven accepteren. Een gezonde levensstijl nastreven (omdat het fijn voelt).

Ik wens iedereen die kampt met psychische problemen of een verslaving dit succes voor de toekomst. Wat ik al zei: Alles begint met de eerste stap. Opkrabbelen. 

Fijne dag! 

Marieke Proper

PS: Laat je helpen. 

Verslaving en kinderen, 18- en alcohol, wat doet het?

Tijdens mijn vakantie heb ik het boek Onze kinderen en alcohol gelezen. Geschreven door een arts Nico van der Lely, psycholoog Mireille Visser en huismoeder Joke Ligterink. Tevens de oprichters van de Alcohol poli. Ondanks dat ik aardig thuis ben in de aard van de problematiek, alcoholverslaving, heb ik mij tijdens het lezen meerdere malen verbaasd over de schokkende feiten en cijfers van probleem drinkers (en in het ziekenhuis belanden), met een gemiddelde leeftijd van 15 jaar. En het feit dat ouders zo een grote rol spelen in het wel of niet drinken van hun puber. Met name het zogenaamde thuis 'leren' drinken, wordt zeer sterk afgeraden. 
Goed boek voor iedere ouder die zijn kind nu naar de middelbare school gaat brengen en toch wat angstig is over hoe dat allemaal zal gaan lopen, nu dat kleine meisje of jongetje zich langzaamaan steeds meer vrouw of man gaat voelen. 

Eén boodschap was duidelijk. Alcohol verbieden! Het mag niet punt. Het brengt aantoonbare en onherstelbare hersenschade met zich mee. Het boek beschrijft uitgebreid wat de gevolgen ervan zijn. 

Ook worden er tips gegeven over hoe je dat verbieden gaat aanpakken, maar door de feiten op zich zal je je redelijk gesterkt voelen in je boodschap naar je kind en zal je al snel geneigd zijn de regels drastisch aan te scherpen. 

Studieresultaten worden enorm beïnvloed door drank inname tijdens de puber jaren. Maar er staan nog veel meer cijfers in die je aan het denken zullen zetten, ook over eigen omgang met drank, en het voorbeeld dat je stelt. Dit laatste zal best confronterend zijn voor sommige!

In April, mei en juni zal ik een aanvullende module Counseling in de verslavingszorg volgen, omdat ik (naast de familieleden) ook mensen en jonge volwassenen met een verslavingsprobleem wil helpen. Helaas zijn veel jonge volwassenen al verslaafd aan uiteenlopende stimulerende en geestverruimende middelen. Er wordt volop drank, cocaïne en xtc ingenomen tijdens feestjes (en onder schooltijd!) en vaak ligt medicatie thuis voor het grijpen. Denk aan angst remmers, pijnstillers, slaap tabletten en antidepressivum. Pubers proberen graag van alles uit en realiseren zich vaak niet dat je hier ook gemakkelijk verslaafd aan raakt. 

Er is een heleboel te doen op dit vlak! De boodschap voor ouders is toch dat goed voorbeeld doet volgen en regels stellen belangrijk is. Er kan een heleboel voorkomen worden. 

Begeleid je puber veilig door deze fase heen. 

Sterkte en succes in deze periode. 

Heb je naar aanleiding van dit blog behoefte aan meer informatie over pubers en alcohol, bestel het boek "Onze kinderen en Alcohol", uitgeverij NW A'DAM. Maak jij je zorgen en heb je de grootste moeite om (op een gezonde manier) in contact te blijven met je opgroeiende puber? Ik maak graag een afspraak met je. Je kunt je zorgen ook via de mail delen.  
 
   

Het moeilijkste van problemen is niet de oplossing, het is het kalm en rustig blijven.

Als je voor de zoveelste keer meemaakt dat je vader of moeder zich heeft vergrepen aan de fles, terwijl hij of zij echt had beloofd niet meer te drinken, kan je ontploffen van woede, of met deuren slaan uit wanhoop. Je kunt gewoonweg niet begrijpen hoe stom iemand kan zijn om terug te vallen in zijn of haar zelfdestructie. Een, "Het leven is een feest, maar je moet wel zelf de slingers ophangen." gevoel kan je overvallen. Als mijn moeder of vader niet begrijpt dat hij of zij het geluk in eigen handen heeft, dan niet. Kortom, je wilt de handdoek in de ring gooien. 

Stop op al die momenten even met boos zijn, haal diep adem en nog eens. Blijf kalm. 
Jouw boosheid en woede zullen je vader of moeder niet doen stoppen met drinken. Jouw smeekbede ook niet. Het zal hem of haar slechts een extra reden geven om een borrel in te schenken. Onder het mom van, zie je wel, niemand geeft om mij. Je kunt dus beter even goed ademhalen, voor je reageert. Trek je in eerste instantie even terug. Het is belangrijk dat je zelf sterk en 'nuchter' blijft en dat jij je op de feiten blijft consenteren.

Een kalme geest komt tot goede oplossingen. 


Wil je hier eens verder over praten, ga je gebukt onder spanningen vanwege een dierbare met een verslavingsprobleem? Onder deze link staan verschillende mogelijkheden voor contact met mij. Heb je meer behoefte om eens te praten met verschillende lotgenoten? Kijk op de www van  www.al-anon.nl Iedere donderdag avond van 8:00 tot 10:00 is er een bijeenkomst in Hilversum, voor familieleden van alcoholisten. Al-anon biedt ook hulp aan minderjarige kinderen van alcoholisten. 

Sterkte, en keep it calm,

Marieke Proper
* Je mag in Nederland kennelijk nog steeds zonder al te veel gevolgen dronken rijden!

Met verbazing heb ik gisteren naar de uitzending van Martijn Krabbé zitten kijken. Voor degene die het niet hebben gezien, zal ik even kort samenvatten;

Silvia verloor haar zoon bij een auto ongeluk. 
Hij ging 's avonds nog even iets naar zijn vriendin brengen en zou meteen weer thuis komen.
Dat gebeurde echter niet. 
Haar zoon was onderweg een dronken spookrijder tegengekomen en had de frontale botsing niet overleeft. 
Heel triest natuurlijk. 
De mevrouw die de aanrijding veroorzaakte had 4 x de toegestane hoeveelheid alcohol in haar bloed na een avond Red Label, met een vriend. 
Maar dat was niet de eerste keer. Ze was door de politie al vijf maal eerder op de bon geslingerd voor rijden met drank op. Deze RIJ-INSTRUCTRICE, ja je leest het goed, gaf al die jaren gewoon nog rijles. Kon ongestoord dronken rijden, vervolgens iemand doodrijden en kreeg strafvermindering in hoger beroep. De rechter vond een rij ontzegging van 10 jaar toch een wat hoge straf, dus kreeg ze een strafvermindering en uiteindelijk 5 jaar rijontzegging. 

Ze is gestraft voor het opzettelijk doodrijden met vijf jaar (in hoger beroep 4) gevangenis straf, maar ik vraag mij af waarom deze rechter nog meer levens wil riskeren, door deze vrouw haar rijbewijs over 5 jaar weer terug te geven? 

En CBR? Willen jullie samenwerken met iemand die al vijf keer met drank op is aangehouden? Dit gedoogbeleid spant de kroon! 

Je mag in Nederland kennelijk nog steeds zonder al te veel gevolgen dronken rijden! 

Martijn Krabbé noemde het programma een monument voor de zoon en natuurlijk schut dit weer een heleboel mensen wakker en dat is maar goed ook. 

Helaas zijn de feiten ook duidelijk zichtbaar. Tien jaar rijontzegging vindt de rechtbank wat veel voor iemand die 5 keer eerder dronken is aangehouden en uiteindelijk een jongen dood rijdt. 
* Nog eentje dan! Echt de laatste.

Met het weekend voor de boeg kijken velen uit naar de vrijdag middag borrel. Sinds wij een kind hebben komt daar niets meer van terecht, en soms mis ik dat wel. Dat rokerige sfeertje in een vol café, mensen die langs elkaar moeten schuiven en bier over elkaar heen morsen. Daarna een vette hap en vroeg naar bed. Niks mis mee. 

Maar wat als iemand waarvan je houdt, een maandag middag borrel heeft en een dinsdag middag borrel en woensdag en donderdag ook en dan weer een vrijdag middag borrel. Gevolgd door het weekend. En steeds zegt nog ééntje dan. 

Alcohol, een legale drugs. Algemeen en sociaal geaccepteerd. Maar wanneer heb je nou een alcohol probleem?

Artsen gebruiken 4 vragen om erachter te komen of ze met een ernstig drankprobleem te maken hebben.  


  1. Heb je ooit het gevoel gehad dat je eens wat moest minderen?

  2. Hebben mensen je wel eens geërgerd door kritiek te hebben op je drinkgewoonte? 

  3. Heb je je ooit schuldig gevoeld over je drinken?

  4. Heb je wel eens 's ochtends bij het opstaan een drankje genomen, om je zenuwen wat te kalmeren of je kater te bestrijden?Ze concluderen dat iedereen die 2 of meer van deze vragen met ja beantwoordt, waarschijnlijk een (serieus) drankprobleem heeft. 
Een redelijke limiet wordt door artsen gesteld op 4-6 glazen alcohol voor mannen (2 a 3 maal per week) en 2-3 glazen alcohol voor vrouwen, (2 a 3 maal per week). 

Dat lijkt misschien weinig, maar alcohol is gevaarlijk in grote hoeveelheden en voor eenieder die zich wel wat fitter zou willen voelen, af wil vallen 
(+/-per glas 180 calorieën ), het gevoel heeft niet meer echt aan te sluiten met anderen (sociaal gezien), en werk prestaties wil verbeteren, is het zeer aan te raden te minderen. 

Je weet waarschijnlijk wel of iemand waar je van houdt te veel drinkt. Misschien kun je hem of haar ervan overtuigen eens bij de huisarts langs te gaan, als minderen niet lukt. Misschien wil hij of zij ook liever meer uit het leven halen, wat betreft werk, gezondheid (en fit voelen), figuur en sociale omgang. 

Wil je meer informatie of eens praten, heb je tips, suggesties voor onderwerpen of vragen, 
Neem gerust contact op. Email contact is geheel GRATIS. 

Marieke Proper Crisis Counseling
 


Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint