Tips, informatie en steun
Relatie expert & vitaliteit coach Marieke Proper - Personal coaching & Counseling
RSS

Recente posts

Samen met mijn man 15 dagen vol gas gezond doen in de maand met de meeste verleidingen.
af van mijn suikerdrang. Vier redenen waarom we suiker eten
Mijn missie en mijn winkel met natuurlijke producten
Mijn ritueel, mijn huid, natuurlijke sopjes en verzorgingsproducten
Samen FIT met onze vrienden en familieavond

Categorie├źn

Alcohol problemen
clean 9
Communicatievaardigheden
dromen
Forever
Gewoonteverslaving
Hulp in zicht
Mandy Verleijsdonk (gast blogger)
Noud van beumeren
oplossingen voor problemen
psychische problemen
relatietherapie
Spreekuur
verslavingsproblemen
vitaliteit
Mogelijk gemaakt door

Tips, informatie en steun

Gewoonteverslaving

Wat hebben rijk worden en afkicken gemeen?

Een 16 jarige zoon uit onze vriendenkring vroeg mij laatst: 'Hoe wordt ik het snelste rijk?' 

'Door keihard te werken.'

Hij keek mij heel ongeloofwaardig aan met grote ogen die vroegen om meer uitleg. 

'Door morgen een baan te zoeken en onderaan te beginnen. Van afwasser, naar de koude kant, naar hulp chef, naar chef-kok, of naar horeca ondernemer. Van vakkenvuller, naar afdelingschef, naar bedrijfsleider, naar directeur, et cetera. Hoe later je begint met hard werken, hoe langer het gaat duren voordat je rijk wordt.' Hij luisterde ademloos.

'En als ik nu de Lotto win? Of veel geld erf?' 'Dan acht ik de kans groot dat jij je geld binnen vijf jaar kwijt bent, als je geen zin hebt om te werken. Want hoe meer geld, hoe meer kosten, hoe belangrijker het is om er boven op te zitten. Je zult toch moeten leren wat je met je geld moet doen, zodat het niet verdampt.'

Hetzelfde geldt eigenlijk voor afkicken. Afkicken is ook heel hard werken en blijven werken. Een afkickmethode zoeken die bij je (jouw verslaving en achtergrond) past. Steeds nieuwe uitdagingen (motivatie) zoeken die het mogelijk maken om clean te blijven. Het nazorgtraject heel serieus nemen. Sporten, ondernemen, je sociale leven opnieuw invullen, je spirituele leven invulling geven, gezond leven, et cetera.

Alert blijven op jezelf.

En uiteindelijk deze nieuwe levensstijl tot jouw nieuwe ik maken. Daar gaan net als bij veel geld verdienen jaren overheen. Met verkeerde investeringen, teleurstellingen, grote resultaten, succes, problemen die opgelost moeten worden, privé problemen die op je pad komen, gezondheid die het laat afweten, gevolgd door weer fasen van succes, sport, goede investeringen, profijt, et cetera. Zowel een verslaafde als iemand op weg naar de top zal zich door al deze moeilijke en goede tijden heen moeten werken en vooruit moeten blijven kijken. Wat wil ik? Wat moet ik daarvoor overwinnen?

Als laatste geef ik hem nog een waardevolle tip. 'Ga om met mensen die al hard werken. Die goed bezig zijn. Waar je tegenop kijkt. Kijk hoe zij het doen. Leer van hen.'

Fijne dag,

Succes!

Marieke Proper
Relatie en Gezin counselor, altijd gericht op resultaat.
Auteur Hulp in zicht
Ambassadeur FOND PSYCHISCHE GEZONDHEID


De gewoonte (prostituee) verslaving van Harry.

Harry is gelukkig getrouwd met Annalize, samen hebben ze een zoon Alex. Ze werken beide en hebben een goed inkomen. Harry heeft een accountantsbureau samen met Vincent. De zaken gaan goed en ze hebben het erg druk. Harry is altijd vroeg aanwezig en gaat iedere dag thuis lunchen. Althans dat denken Vincent, Annalize en Alex. In werkelijkheid luncht Harry in de auto en bezoekt hij in zijn lunchpauze prostituees. Om dit te bekostigen haalt Harry extra geld uit de onderneming en begint hij Vincent voor te liegen. Hij maakt spook facturen en zijn bezoeken kan hij zo nog een jaar lang ongemerkt door laten gaan. Tot Vincent erachter komt dat er iets niet klopt, er is in drie maanden tijd een heleboel betaald (EURO 12.000,-) aan leveranciers die hij helemaal niet kent. Hij confronteert Harry niet direct maar besluit hem te volgen in de pauze en komt erachter hoe Harry zijn pauzes doorbrengt en waar hij hun geld aan spendeert. Aan de zakelijke relatie tussen Harry en Vincent komt een einde. 

We zien in de bovenstaande casus meerdere slachtoffers. 


  • Harry, zijn verslaving kost hem meer dan hij heeft.
  • Annalize, ondanks dat ze (nog) niet op de hoogte is, is ze slachtoffer van overspel.
  • Alex, als het uitkomt zal hij te maken krijgen met negatieve gevoelens t.o.v. zijn vader. 
  • Vincent, werd niet alleen bestolen van geld, ook zijn vertrouwen werd geschonden. 

 
De punten hierboven zijn natuurlijk zeer kort door de bocht en dienen slechts als mogelijke uitkomst, om aan te geven dat een dierbare ook bij een gewoonte verslaving naasten betrekt en op verschillende manieren 'schade' veroorzaakt.

We spreken van een gewoonte verslaving als een dierbare fysiek en/of mentaal van een gewoonte afhankelijk is, en deze gewoonte heel moeilijk los kan laten. Het gedrag van een dierbare is voornamelijk gericht op invulling geven aan de gewoonte en hij of zij is bereid daar veel voor op te offeren. Denk aan tijd, geld, gezondheid, sociale/zakelijke contacten en of familiebanden. Heel frustrerend is het voor een naaste om te zien hoe zijn of haar dierbare veel opoffert of inlevert voor zijn gewoonte en boosheid komt om de hoek op het moment dat ook zij als naaste minder belangrijk lijken te zijn dan het bezig zijn met de gewoonte.  

Een gewoonte verslaving als gokken, sex, sport, werken, internet, etc, lijkt in eerste instantie minder bedreigend voor een dierbare en de naasten dan bijv. een verslaving aan stimulerende middelen, maar dat het wel degelijk schade aan kan richten heb je zojuist kunnen lezen in de bovenstaande casus over het leven van Harry (54). 

Namen en situaties uit deze casus zijn aangepast van de werkelijkheid, zodat privacy niet wordt aangetast, wil je reageren, heb je ook mogelijk een dierbare die kampt met een gewoonte verslaving, deel je verhaal, zorgen of vragen met andere lezers. 

Wil je eens praten, neem gerust contact op. 
Wij zoeken nog iemand die één a twee dagen in de week het blog gaat schrijven. Kijk hier voor de mogelijkheden.  


Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint