Tips, informatie en steun
Relatie expert & vitaliteit coach Marieke Proper - Personal coaching & Counseling
RSS

Recente posts

Samen met mijn man 15 dagen vol gas gezond doen in de maand met de meeste verleidingen.
af van mijn suikerdrang. Vier redenen waarom we suiker eten
Mijn missie en mijn winkel met natuurlijke producten
Mijn ritueel, mijn huid, natuurlijke sopjes en verzorgingsproducten
Samen FIT met onze vrienden en familieavond

Categorieën

Alcohol problemen
clean 9
Communicatievaardigheden
dromen
Forever
Gewoonteverslaving
Hulp in zicht
Mandy Verleijsdonk (gast blogger)
Noud van beumeren
oplossingen voor problemen
psychische problemen
relatietherapie
Spreekuur
verslavingsproblemen
vitaliteit
Mogelijk gemaakt door

Tips, informatie en steun

Hulp in zicht

Wat hebben rijk worden en afkicken gemeen?

Een 16 jarige zoon uit onze vriendenkring vroeg mij laatst: 'Hoe wordt ik het snelste rijk?' 

'Door keihard te werken.'

Hij keek mij heel ongeloofwaardig aan met grote ogen die vroegen om meer uitleg. 

'Door morgen een baan te zoeken en onderaan te beginnen. Van afwasser, naar de koude kant, naar hulp chef, naar chef-kok, of naar horeca ondernemer. Van vakkenvuller, naar afdelingschef, naar bedrijfsleider, naar directeur, et cetera. Hoe later je begint met hard werken, hoe langer het gaat duren voordat je rijk wordt.' Hij luisterde ademloos.

'En als ik nu de Lotto win? Of veel geld erf?' 'Dan acht ik de kans groot dat jij je geld binnen vijf jaar kwijt bent, als je geen zin hebt om te werken. Want hoe meer geld, hoe meer kosten, hoe belangrijker het is om er boven op te zitten. Je zult toch moeten leren wat je met je geld moet doen, zodat het niet verdampt.'

Hetzelfde geldt eigenlijk voor afkicken. Afkicken is ook heel hard werken en blijven werken. Een afkickmethode zoeken die bij je (jouw verslaving en achtergrond) past. Steeds nieuwe uitdagingen (motivatie) zoeken die het mogelijk maken om clean te blijven. Het nazorgtraject heel serieus nemen. Sporten, ondernemen, je sociale leven opnieuw invullen, je spirituele leven invulling geven, gezond leven, et cetera.

Alert blijven op jezelf.

En uiteindelijk deze nieuwe levensstijl tot jouw nieuwe ik maken. Daar gaan net als bij veel geld verdienen jaren overheen. Met verkeerde investeringen, teleurstellingen, grote resultaten, succes, problemen die opgelost moeten worden, privé problemen die op je pad komen, gezondheid die het laat afweten, gevolgd door weer fasen van succes, sport, goede investeringen, profijt, et cetera. Zowel een verslaafde als iemand op weg naar de top zal zich door al deze moeilijke en goede tijden heen moeten werken en vooruit moeten blijven kijken. Wat wil ik? Wat moet ik daarvoor overwinnen?

Als laatste geef ik hem nog een waardevolle tip. 'Ga om met mensen die al hard werken. Die goed bezig zijn. Waar je tegenop kijkt. Kijk hoe zij het doen. Leer van hen.'

Fijne dag,

Succes!

Marieke Proper
Relatie en Gezin counselor, altijd gericht op resultaat.
Auteur Hulp in zicht
Ambassadeur FOND PSYCHISCHE GEZONDHEID


Infobesitas - Wie helpt mij nu echt? Mandy Verleijsdonk

Mandy Verleijsdonk (26), psychologiestudent (3e jaars/bachelor) en ambassadeur van Fonds Psychische Gezondheid. Woont in Tilburg, heeft een relatie, maar woont niet samen. Haar chinchilla’s houden haar echter altijd gezelschap. In haar vrije tijd schrijft ze gedichten, columns en korte verhalen over psychologie, filosofe en psychische problemen. Ze hoopt anderen hiermee te inspireren. 

Mijn les: de regie van mijn leven in eigen hand nemen. Nu word ik geleefd door wat anderen willen. Mijn stemming hangt af van wat anderen tegen mij zeggen of juist niet zeggen. Mijn handelingen worden beïnvloedt door hoe anderen handelen en denken. De kunst is om geïnspireerd te kunnen raken door anderen, maar dan vervolgens zelf te bepalen wat je met die informatie doet.

Ik leid momenteel aan infobesitas. Ik neem pas een beslissing als ik weet wat mijn psychiater vindt, mijn individueel begeleister, mijn vriendinnen, mijn chinchilla’s.. Het probleem is dat iedereen er weer anders over denkt. Er is wel een overeenstemming: “Mandy, je moet zelf de beslissing
nemen.”

Daar ben ik niet goed is, dus zoek ik mijn heil in boeken. Dan blijken er woorden te bestaan voor de chaos in mijn hoofd en kan ik mezelf ietsiepietsie objectief bekijken. Aan Hulp in Zicht heb ik veel gehad. Zo zeg ik regelmatig nog tegen mezelf dat ik iemand wel kan helpen, maar niet hoef te redden. Dan stop ik snel de reddingsboei weer in de kast.

In Human Design vond ik ook een leidraad: ik heb het in me om te onderwijzen en te coachen. Dat bevestigt dat ik iets moet doen met mijn ervaringsdeskundigheid. Ik kan wel beter wachten op een uitnodging en niet zelf het initiatief nemen. Bij deze laat ik mij uitnodigen door een toekomstige werkgever en laat ik mij gelijk uitnodigen om een pete bekostigen.
Ook heb ik tarot kaarten gekocht. Die blijken helemaal niet zweverig te zijn! Je trekt een kaartje en zoekt in een boekje de bijpassende tekst. Dan is het aan jou wat je doet met die tekst. Het kan iets bevestigen wat je al weet, een nieuw inzicht geven of dingen verhelderen.  Ik pieker tegenwoordig expres, omdat ik dan een kaart mag trekken.

Als ik niets met de tekst kan, kijk ik naar de prachtige afbeeldingen. Volgens Alain de Botton kan kunst therapeutisch werken. Dat is een interessante visie. Sommige mensen zijn het hier niet mee eens of zijn zelfs beledigd. Kunst kan therapeutisch werken (voor de maker en/of kijker), maar dat wil niet zeggen dat het altijd therapeutisch is. De kunst is om dat zelf te bepaken. Dat geldt ook voor zelfhulpboeken, tarotkaarten, spreuken, adviezen van oma etc. Pas je leven aan, doe niets of zoek het grijze gebied.

Morgen is het niet verstandig om te reizen volgens mijn maankalender, maar ik doe het lekker toch. Toen ik de kalender net had, zou ik er mijn planning op aan passen. Reizen mag bijna nooit volgens de kalender, dus zou ik aan mijn huis niet meer uitkomen als ik de kalender trouw zou opvolgen. Ik ga mijn eigen weg, ook al ben ik dan bang om verkeerde keuzes te maken.

Zo ben ik tegen het kalenderadvies in een week naar Friesland gegaan. Daar ben ik afgevallen; niet van kilo’s, maar van informatie van Jan en alleman. Uiteraard had ik wel een zelfhulpboek bij me: ‘Als hij maar gelukkig is’ van Norwood. Het boek is uit en nu is de vraag: wat wil ik er wel en wat niet mee?

Voor problemen binnen de familie zijn oplossingen.

'Familie is net als gras. Los van elkaar breken de sprietjes gemakkelijk, maar allemaal samen zijn ze zowat onbreekbaar.' 

Dit is ook wat ik mijn leven lang heb ervaren als er problemen waren binnen de familie. Als je iemand alleen laat worstelen met zijn of haar problemen breekt hij of zij vroeg of laat. Help je iemand en sta je iemand bij vanuit de intentie om iemand echt te helpen, dan groeit iemand naar herstel. 

Het helpen van familie is voor mij net zo gewoon als iedere natuurwet. Als een familielid in de problemen is geraakt dan is helpen vanzelfsprekend. Het kost aandacht, denkwerk, uiteraard energie en er volgen te ondernemen acties. Al snel zal hieruit een bepaald resultaat ontstaan. Dit alles samen geeft familieleden het onmisbare vertrouwen dat het goed komt. Hoe meer ik mij ben gaan verdiepen in het oplossen van problemen, hoe meer ik ervoer dat er eenzelfde soort formule voor bestaat. Aandacht schenken, nadenken, actie ondernemen, resultaten in ontvangst nemen en vertrouwen op herstel. 

Ik heb het boek HULP IN ZICHT geschreven omdat ik er heel diep van binnen van overtuigd ben dat HELPEN heel vaak constructiever (simpel gezegd:beter) kan. Psychische problemen en verslaving leggen een enorme druk op naasten en hun familierelaties. De problemen zijn vaak omvangrijk, maar in mijn ogen toch in heel veel gevallen op te lossen, dan wel velen malen te verbeteren. Hoe uitzichtloos een situatie voor omstanders ook kan lijken, in mijn ogen is er in heel veel gevallen hoop en kans op herstel, zowel van gezondheid als bij het herstellen van gebroken vertrouwensrelaties. Ik geloof echt dat we elkaar en onszelf veel beter kunnen helpen dan we nu vaak doen. Bij psychische problemen en verslaving nemen we als naasten (onbewust en goed bedoeld) vaak een rol aan van redder in nood. We raken in paniek. We vinden het eng, ongrijpbaar en we voelen ons machteloos, terwijl we verre van machteloos zijn. Als naasten kunnen we juist veel invloed uitoefenen door te helpen naar herstel. Zodra we ons realiseren dat we daadwerkelijk iets kunnen betekenen, en aangereikt krijgen wat we zoal kunnen doen, maakt machteloosheid plaats voor daadkracht en van daaruit is herstel echt mogelijk.

Marieke Proper
Counselor, Auteur en Ambassadeur  
FONDS PSYCHISCHE GEZONDHEID
Daar waar psychische problemen en verslaving een rol speelt. Review / recensie van lezer HULP IN ZICHT. als een dierbare kampt met psychische problemen of een verslaving


Klantbeoordeling: 5 van de 5 sterren Aanrader
21 januari 2014 | Door: MeMandy | 20-29 jaar | Tilburg

Dit boek was precies wat ik zocht. Het geeft handvatten voor als jouw dierbare kampt met een verslaving of psychische problemen. Dat is nodig, want je weet soms niet te handelen en machteloosheid is slopend. Het boek geeft opties hoe je iemand kunt helpen (ipv redden). Wat is goed voor jou en voor je dierbare? Dat weet je soms zelf niet meer en daarom is een leidraad heel fijn. De schrijfster is tevens ervaringsdeskundige, waardoor ze precies weet waar ze over schrijft. Er worden veel onderwerpen behandeld, waarvan sommige concrete voorbeelden bevatten. Het boek leest gemakkelijk en alles wordt helder uitgelegd. Je voelt je als lezer gezien in je situatie en er wordt geschreven over je dierbare als een mens en niet als een nummertje met een labeltje. Kortom; een aanrader voor iedereen die een kind, partner, ouder, vriend of wie dan ook heeft met problemen en wil helpen zonder er zelf aan onderdoor te gaan.
Pluspunten:
Toegankelijk, Compleet, Inspirerend, Praktisch, Verrassend


Iedereen kan succesvol worden.

Ben jij een dromer? Iemand met grootse plannen? Geweldig. Dromen en wensen zijn super belangrijk. Hoe komt dat? Omdat ze een onderdeel zijn van ons creatieve denkproces en ons kunnen motiveren tot actie. Echter zonder deze noodzakelijke actie zullen dromen heerlijke hersenspinsels blijven, verandert ons leven niet en kom je er op een gegeven moment achter dat je jouw eigen dromen helemaal niet hebt verwezenlijkt. Dood zonde! 

Toch gebeurt het heel veel mensen. Vooral sceptici, mensen die niet geloven dat het haalbaar is om betere resultaten te behalen, geven snel op. Ze geloven niet dat ze zich fitter en beter zullen voelen als ze stoppen met drinken, roken of ongezond eten, ze geloven niet dat ze hun hypotheek kunnen betalen als ondernemer en kiezen liever voor zekerheid, ook als ze zich daar eigenlijk al jaren doodongelukkig bij voelen. Ze blijven op de bank plakken en chocolade eten, terwijl ze dolgraag zouden afvallen. Deze dromers zijn de perfecte slachtoffers voor loterijen. Ze dromen namelijk over veel geld, maar komen niet in actie om het bij elkaar te verdienen. Als ze het geld dat ze al jaren uitgeven aan kansspelen zouden investeren in een rendabele onderneming, dan zouden ze veel sneller rijk worden en ook nog veel beter leren omgaan met geld. Het goed goede nieuws is: iedereen kan succesvol worden, die stop met sceptisch en lui zijn, vooral blijft dromen en ook in actie komt!

Stel dat jij een hele dag zou werken aan het verwezenlijken van je doel. Een hele dag. Wat zou je dan doen? Sta iedere dag iets eerder op, of werk iets langer door. Denk aan die te ondernemen actie en start. Geen tijd? Hoeveel uur kijk je TV op een dag? Verspil bijvoorbeeld geen kostbare tijd meer aan eindeloos tv kijken. Hoeveel uur spendeer je aan onzinnige mails en internet acties, die je niets opleveren? 

'Tjee, jij doet veel.' Wordt er vaak tegen mij gezegd. 'Ik ben graag in beweging.' Zeg ik dan. Je kunt de hele dag klagen dat je druk bent en alles met tegenzin oppakken en dromen over een leven dat je nu niet leeft. Je kunt beter snel in beweging komen en iedere dag bouwen aan een leven dat je de moeite waard vindt om je voor in te zetten. Een leven waar je blij van wordt, een leuker persoon van wordt, een leven waarbij je een inspiratiebron kan zijn voor de mensen om je heen.

Je hoeft niet super slim, afgestudeerd, mooi of jong te zijn om succesvol te worden en dromen uit te laten komen. Je moet wel in actie komen. Je moet bereid zijn om net iets vroeger op te staan. Je moet bereid zijn om naar meerdere mogelijkheden te kijken. Je moet bereid zijn om fouten te maken en dan vooral door te gaan. Je zult je in moeten zetten om aardig te zijn tegen de mensen die je positief verder helpen. Je zult vaker afstand moeten nemen van de mensen die niet geloven dat jouw dromen haalbaar zijn. Je zult eerlijk moeten worden. Lang succes is niet weggelegd voor degene die constant liegen tegen zichzelf of anderen. 

Iemand vroeg mij van de week. Hoe lossen we met jouw theorie de crisis in Spanje op? Door iedere Spanjaard afzonderlijk naar herstel, balans en rust te begeleiden. Iedereen zal zich afzonderlijk moeten inzetten voor zijn of haar situatie. Niemand kan alleen een landelijke crisis oplossen. 

Succes vereist inzet, van ieder individu. Het vereist vroeg op willen staan, in actie komen, beginnen waar je kan beginnen (soms is dat even onder je niveau! Zoals mensen die niet in actie willen komen dat zo mooi noemen.) Soms is dat bij het herstellen van je psychische of fysieke gezondheid. We lossen een crisis niet op door goedkope krachten het land in te halen en werk te laten verrichten onder ons niveau. We lossen een crisis op door zelf aan de slag te gaan. En dan werken we ons binnen vijf jaar op naar een niveau waar we nooit op hadden durven hopen, i.p.v. te wachten op een winnend lot! 

Succes is haalbaar, voor iedereen, dus kom vandaag nog in actie! 

Marieke Proper
Resultaat, Relatie en Gezin Counselor
Ook daar waar psychische problemen en verslaving een rol speelt. 
Auteur HULP IN ZICHT
Ambassadeur FONDS PSYCHISCHE GEZONDHEID

Moeder en vrouw
Kookt en doet zelf de was! 

Wat hebben VECHTLUST Fernando Ricksen en Marieke Proper gemeen?

Op dit moment liggen er twee boeken op mijn nachtkastje. VECHTLUST en 
HULP IN ZICHT. Ik probeer één boek in de week te lezen, en meestal zijn dat er twee tegelijk. Vaak hebben de auteurs raakvlakken. zo ook nu. Ik herken veel van mezelf in het karakter van Fernando. Zijn enorme geloof in zijn eigen kracht. Niet opgeven als het tegenzit. Zelfs niet als het heel moeilijk wordt. Zijn humor en het kleine kind in hem, dat kattenkwaad uithaalt en over de grens gaat. Zijn enorme vechtlust en uiteindelijk zijn zelfreflectie, die het mogelijk heeft gemaakt dat hij zo'n goed en ik vermoed ook eerlijk beeld van zichzelf heeft durven neerzetten. Ik kan iedereen dit boek aanraden. Het is bijzonder boeiend en zelfs voor mensen die helemaal nooit naar voetbal kijken (zoals ik) is het zeer vermakelijk om wat meer inzicht te krijgen in dit wereldje van VIP spelers, geld, vrouwen, sex, drank en uiteindelijk ook pijn, en geluk. 

Ik heb het nog niet uit, dus kan en zal het einde niet verklappen. Wel wil ik nog wat overeenkomsten neerzetten met mijn eigen boek, dat overigens wel vanuit een heel andere insteek is geschreven. Ik schreef een handboek, of zelfhulpboek, dat als naslagwerk kan dienen voor naasten en Fernando's boek is een biografie. Toch zijn er raakvlakken. Waar ik praat over problemen en mogelijke oplossingen in de vorm van voorbeelden, aan de hand van interviews en kennis en veel ervaring. Praat Fernando hier ook over in de vorm van uitsluitend eigen ervaringen en wat hij om, in en rond hem heen meemaakte. Maar de vastberadenheid om te slagen zul je in beide boeken en in beide karakters tegenkomen. Ook Fernando komt vele problemen tegen op zijn weg naar succes. Wat mijn quote van deze week weerspiegelt. 'Ieder mens met problemen heeft iets nodig en mensen zonder problemen bestaan niet.' De weg naar de top was heel hard voor hem en hij was hard voor zichzelf en anderen. Gedisciplineerd, soms slachtoffer, soms dader, maar altijd stond één ding voorop. Hij wilde winnen. Ondanks dat zijn ongezonde levensstijl nog betere resultaten in de weg heeft gestaan, bleef hij strijden voor winst. Die doorzetting herken ik enorm in mezelf. Ik zei laatst nog tegen iemand. Ik ga nog liever dood dan dat ik opgeef (symbolisch gezegd, want ik houd van het leven en zal er alles aan doen om zo gezond mogelijk oud te worden). Wat ik feitelijk bedoel is dat ik nooit zal opgeven voor de oplossingen er zijn en mijn doelen gehaald zijn. Dat klinkt voor sommige misschien geobsedeerd, maar deze drang naar resultaat maakt het wel dat mensen het doel HALEN of FALEN. Je moet echt heel graag willen, wil je succesvol kunnen zijn. (hierbij benadruk ik dat succesvol voor iedereen een geheel andere betekenis heeft.) En dit succes willen kun je echt wel leren, maar het komt meestal voort uit een angst. Een angst om er niet te komen. Een angst om niet het beste uit jezelf te halen. Een angst om je doel niet te halen. Een angst om niet het allerbeste na te streven. Een angst om iets te moeten missen van dit mooie leven. Het klinkt gek, maar soms is dit de beste drijfveer, voor succes, die er bestaat. 

Dat Fernando ziek is geworden betreur ik ten zeerste. Ik hoop intens voor hem en zijn familie dat hij ook nu weer door vecht en zal winnen. Aan zijn karakter zal het niet liggen. 

Het leven van Fernando geeft eenieder nogmaals het bewijs dat SUCCES niet behaald wordt zonder het OVERWINNEN van OBSTAKELS. Ik zet mij al jaren in voor betere resultaten, zowel privé als professioneel en ook (op het soms lastige en ogenschijnlijk ondoorgrondelijke terrein) daar waar psychische problemen en verslaving een rol speelt. Ik kom soms de meest moeilijke situaties tegen, die ik niet verlaat voor mijn doelen: herstel, rust en balans in het vooruitzicht komen. Als ik iets voor Fernando zou kunnen betekenen, dan zou ik dat onmiddellijk doen. Want ik weet 'Ieder mens met problemen heeft iets nodig en mensen zonder problemen bestaan niet.' Fernando sterkte en gefeliciteerd met je laatste en vast en zeker niet allerlaatste succes. Je boek is echt fantastisch! Bedankt dat je dit met de wereld deelt.   

Marieke Proper
Resultaat, Relatie en Gezin Counselor
Auteur HULP IN ZICHT
HOE HELP JE MEE? Naar herstel, rust en balans (binnen de gezondheid en relaties)

Op dit moment ben ik 36 weken in verwachting van onze tweede dochter en mag ik volgens de wet niet meer werken. Ik ben dus met verlof. Wat inhoud dat ik geen praktijk meer houd op dit moment, maar verder nog maar weinig heb stilgelegd. Tot nu toe dan. 

Ik ben nog volop bezig met de promotie van mijn boek HULP IN ZICHT, vooral omdat dit boek onder de aandacht brengen, net als het schrijven ervan, mijn levenswerk is. Dus hoogzwanger of niet, dat gaat gewoon door. Daarnaast help ik nog wat mensen non-profit (omdat het in mij zit) werk ik mee aan interviews en begeleid ik een handvol cliënten via de mail en Skype. 
Gisteren nacht kreeg ik echter een duidelijke lichamelijke waarschuwing. Ik moet rustiger aan doen. Nog rustiger aan. Want naast het eerder genoemde draai ik ook een huishouden met een gezin en de bijbehorende was, opvoed en boodschap-beslommeringen, om niet te vergeten de afgelopen kerst en nieuwjaarsbezigheden en alles wat komt kijken bij het optuigen van een complete 'woonkamer' voor een gratis kerstfeest voor de alleenstaanden en niet te vergeten de eigen familiezorgen die ook nog zo nu en dan voorbij komen. Eerlijk is eerlijk. Het was toch een beetje veel allemaal en voor ik ga lijken op een duizend dingen doekje is het tijd om wat dingen uit handen te gaan geven.

Dus zo vrij als ik mij hierin voel vraag ik de komende weken om ieders hulp bij de promotie van mijn boek. (mijn hoogste prioriteit)

Vanuit mijn hart vertel ik je hoe hard het nodig is dat naasten hulp krijgen als ze al langere tijd geconfronteerd worden met de psychische problemen of verslaving van een dierbare.
De zorgen en vaak ook lasten van de ander drukken een enorme stempel op het leven van de naasten en er valt vaak zo veel herstel, rust en balans te genereren (binnen de gezondheid en relaties) met een aantal aanpassingen en veranderingen. 

Praat er met een kennis of vriend over als je weet dat iemand kampt met dergelijke gezinsproblematiek. Jij kunt echt iets voor hem of haar betekenen! Vertel ze over mijn boek en geef hem of haar er één cadeau als je het kunt missen. Je laat merken dat je hem of haar steunt en helpt daadwerkelijk door de informatie en kennis te verstrekken. 

Hier het IN-KIJK-EXEMPLAAR
Om antwoord te geven op de vraag HOE HELP JE MEE? Door in dit nieuwe jaar vooral te geven, helpen en ondersteuning te bieden aan anderen. Geef je aandacht en stel vragen, zodat je erachter komt waar iemands behoeften liggen. 

Leer zelf ook om hulp vragen. Zoals ik nu doe. Vanuit mijn hart, omdat ik weet dat ik het niet alleen kan. 

In succes zijn we altijd afhankelijk van anderen.
Weet dat ieder mens die kampt met problemen dingen nodig heeft als:


 • Vrienden
 • Familie
 • Geld
 • (professionele) hulp
 • instanties
 • Liefde en aandacht en zelfvertrouwen. 


En dat mensen zonder problemen niet bestaan!

Laten we elkaar dus helpen door een behoefte van een ander in te vullen. Zo kunnen we allemaal groeien. 

Ik wens iedereen een fantastisch nieuw jaar, vol groei en ontwikkeling, gevuld met goede oplossingen voor problemen en betere resultaten. 

Voorlopig ga ik met verlof en blijf ik de dingen doen die mij gelukkig maken. Alleen een toontje lager. 

Alvast bedankt voor je HULP.

Marieke Proper
Moeder, Counselor, Auteur en Ambassadeur FONDS PSYCHISCHE GEZONDHEIDGedwongen hulp bieden aan de mensen waar je van houdt in 2014

Hoe sterk we ook in onze schoenen hebben gestaan. Hoe krachtig we ook hebben geleken. Hoe bijzonder nuchter we ook waren. We kunnen allemaal door periodes van stress en ongeluk de verkeerde afslag nemen. Die onveilige nieuwe soms depressieve, verslaafde of verwarde ik word dan iemands comfortzone. Iemand veranderd langzaamaan. Uiterlijk en innerlijk laten zien dat het helemaal niet goed gaat! En dan wordt het tijd om in te grijpen. Iemands gezondheid gaat dermate achteruit dat je als naaste niet anders kan dan actie ondernemen. 

Sommige omstanders, dit zijn vaak mensen die helaas weinig begrijpen van dergelijke problematiek, noemen dit helpen al veel te vroeg codependency of terwijl hulpverlenerssyndroom. Ik zeg liever, gelukkig hebben we: ELKAAR. In mijn wereld heet dit helpen liefde, kracht en inlevingsvermogen. We leven niet alleen voor onszelf op deze wereld. We leven ook om de mensen die we lief hebben te helpen als deze in de problemen zijn geraakt. Uiteraard is er een grens. Die grens bepaal je zelf. Niemand kan bepalen wat jij aankan en wanneer het teveel wordt. 

Als naaste en professional weet ik wel als geen ander dat je een ander nooit alleen kunt helpen. Meestal ligt de weg naar herstel open op het moment dat je tot dat inzicht bent gekomen en ernaar gaat handelen. 

Je hebt altijd:

 • vrienden nodig
 • familie nodig
 • professionals nodig
 • vaak ook instanties
 • meestal geld
 • en vooral een positieve en creatieve geest. 

Ik heb Hulp in zicht geschreven omdat ik geloof dat naasten hun dierbare heel goed kunnen ondersteunen en helpen in perioden van intense stress, spanning, ziekte of verslaving. We kunnen elkaar helpen naar betere resultaten in het leven. Onze dierbare kunnen het namelijk niet zonder ons en zullen ons dankbaar zijn. Soms niet direct, maar uiteindelijk wel. Ik wens iedereen in 2014 een naasten of dierbare die hij of zij kan helpen naar betere resultaten op wat voor vlak dan ook. We kunnen allemaal onverwacht hulp nodig hebben. Laten we elkaar alles gunnen in het komende jaar. Dat heeft ook een heel positief effect op onze eigen groei. 


Fijne jaarwisseling. 

Marieke Proper
Auteur HULP IN ZICHT 
Crisis en Resultaat counselor

Hulp in zicht
Hoe help ik de ander, en mijzelf, naar herstel, balans en rust? 
Nu bestellen: bij Bol.com
Nu bestellen: bij Boom Psychologie
Nu bestellen: bij Boek-Plaza
Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis, geen verzendkosten! 

Geef niet te snel op. Iets nieuws leren kost tijd.

Bij alles wat ik doe tref ik voorbereidingen. Ik probeer mij altijd positief voor te bereiden. Hierbij kijk ik vooral naar waar ik heen wil. Mijn doel. En in andere gevallen: wat is het doel van een ander? Wat willen we samen bereiken. Met dit eindresultaat voor ogen probeer ik mij een voorstelling te maken van de opbouw. Het begin, de dingen die gedaan of besproken moeten worden om te komen bij de positieve uitkomst.  

Na afloop evalueer ik de resultaten. Ben ik tevreden? Wat hebben we bereikt? Zijn we gegroeid? Heb ik goed opgelet? Iets gemist? Iets geleerd? Een fout gemaakt? Iets vergeten? 

De meeste mensen hebben een vreselijke hekel aan fouten maken. Ze zijn zo bang voor het maken van fouten dat ze er liever niet aan beginnen en besluiten liever helemaal geen actie te ondernemen, in plaats van het risico te lopen op falen. Risiconemers weten dat ze nooit iets zullen bereiken zonder fouten te maken en nemen al deze lessen mee om beter te worden en andere oplossingen te zoeken. 

Het is jammer dat goede initiatieven te vaak al stranden voor ze het hoofd hebben verlaten. Mensen bedenken onmiddellijk allerlei redenen om iets niet te doen of ergens niet aan te beginnen. Alle goede ideeën ten spijt.  

Wil je iets bereiken in het leven dan zul je 100% zeker fouten maken en lessen leren. Je zult moeten accepteren dat dit erbij hoort en moeten opstaan en verdergaan als je weer tegen een obstakel aan bent gelopen. Soms betekent het dat je iets op een andere manier moet proberen en soms betekent het dat je het nogmaals moet proberen, maar met een andere instelling. Soms betekent het dat je er andere mensen bij moet betrekken. Soms betekent het dat je een stapje harder moet lopen. 

Probeer altijd de positieve uitkomst voor ogen te houden. Op die manier weet je in elk geval wat je eindbestemming moet zijn. Met een paar keer overstappen kom je er ook. Geef dus vooral niet te snel op!  

Succes met al je plannen!

Marieke Proper

PS: Wil je een dierbare helpen die kampt met psychische problemen of een verslaving? Heb je besloten niet meteen op te geven bij je zoektocht naar hulp? 

Mijn ervaringen en kennis zorgvuldig gebundeld in HULP IN ZICHT.

Als ondernemer denk je na over de waarde van je product of de dienst die je verleend. Iedere ondernemer die succesvol is levert een dienst of product welke op één of andere manier iets toevoegt, of een behoefte vervult binnen het leven van een ander, 

Zo is het ook met veel boeken. De wijsheid (van de auteur) in boeken komt van veel ervaring en studie, jaren lang vallen en opstaan en steeds opnieuw proberen en beter worden. Er staan vaak technieken beschreven die zichzelf al meerdere malen hebben bewezen aan mensen die er baat bij hebben en erdoor zijn veranderd. Denk aan de boeken van John Grey. Over relaties tussen Mars en Venus. John Grey verdiept zich al zijn leven lang in de communicatie tussen mannen en vrouwen en bepaald niet onsuccesvol (gezien de miljoenen verkochte exemplaren!). 

Aan de informatie en kennis die sprekers in een seminar vertellen, onderwijzen en delen gaan vaak tientallen jaren ervaring en studie over dat ene bepaalde onderwerp vooraf. Je kunt vreselijk veel leren van de persoon op het podium, die het onderwerp van binnen en buiten heeft bestudeerd. Ik kijk zelf heel graag naar Jennifer Read HawthorneBrian Tracy, Bob Proctor en Tony Robbins. Bruisende persoonlijkheden die allen veel succes ervaren en uitstralen door veranderingen aan te brengen in hun gedachten, gewoonten en gevoelens. 
Zo bracht Brain Tracy mij tot het diepe inzicht over de speciale waarde van mijn eigen boek HULP IN ZICHT.

Iedere schrijver doet natuurlijk zijn knallende best om een mooi boek te maken en ook iedere schrijver is super onzeker over een nieuw boek. Tracy liet mij inzien dat de kennis en informatie in mijn boek zeer zorgvuldig is verzamelt. Er zijn jaren van ervaring met vallen en opstaan aan voorafgegaan. Kennis door studie en in de praktijk vergaard vanuit een ongelofelijke drang naar oplossingen.

Psychische problemen en verslaving spelen al generaties lang een onderdeel in mijn familie (en in dat van vele anderen). Ik wilde niet perse weten waarom? en hoe? je ze kunt voorkomen (als dat al mogelijk is). Ik wilde weten hoe je ermee om kunt gaan, hoe je iemand kunt helpen (ook professioneel) en hoe je een band kunt behouden en herstellen, na een vertrouwensbreuk. De praktijk ervaring met het onderwerp heb ik al zolang ik kan herinneren. Op 10 jarige leeftijd werd ik door een familielid al gewaarschuwd voor harddrugs. Wist ik dat ik bij bepaalde familieleden niet kon logeren en dat er voor mijn geboorte al mensen waren overleden aan hun verslaving. Ook kreeg ik als jonge volwassene zeer intensief te maken met de psychische problemen van een familielid en een intense confrontatie met wantrouwen, angst en machteloze gevoelens. Zowel vanuit de psychische problemen van mijn dierbare als vanuit mijzelf als naaste. Want hoe ga je ermee om? Hoe help je iemand? Wat kun je doen? Mijn intensieve studie naar oplossingen en verandering begon zo'n 12 jaar geleden en ik durf oprecht te zeggen dat ik zo'n beetje alle fasen heb doorlopen.
Dat het mij slechts anderhalf jaar heeft gekost om een boek te schrijven en uit te geven, heeft alles te maken gehad met de compleetheid van het verhaal en het vertrouwen van mijn agent (Sebes) en uitgever (KOSMOS Uitgevers). 

Ik wens iedereen die met een dierbare door een periode van psychische problemen of verslaving gaat heel veel sterkte toe en kan hen mijn boek inmiddels, ook dankzij het verkregen inzicht via Brian Tracy, vol vertrouwen aanraden. 

Marieke ProperWebsite Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint