Tips, informatie en steun
Relatie expert & vitaliteit coach Marieke Proper - Personal coaching & Counseling
RSS

Recente posts

Samen met mijn man 15 dagen vol gas gezond doen in de maand met de meeste verleidingen.
af van mijn suikerdrang. Vier redenen waarom we suiker eten
Mijn missie en mijn winkel met natuurlijke producten
Mijn ritueel, mijn huid, natuurlijke sopjes en verzorgingsproducten
Samen FIT met onze vrienden en familieavond

Categorie├źn

Alcohol problemen
clean 9
Communicatievaardigheden
dromen
Forever
Gewoonteverslaving
Hulp in zicht
Mandy Verleijsdonk (gast blogger)
Noud van beumeren
oplossingen voor problemen
psychische problemen
relatietherapie
Spreekuur
verslavingsproblemen
vitaliteit
Mogelijk gemaakt door

Tips, informatie en steun

Noud van beumeren

Noud schrijft over zijn leven. (en zorgen om zijn verslaafde broer) Deel 2

Sjors is natuurlijk zielig en platzak, dus had ik hem gister uitgenodigd om vandaag te komen eten. Het gaat goed met me en mijn koelkast is wel tot de nok toe vol. Sjors zijn koelkast is natuurlijk leeg. Ik weet ook dat hij leeft voor de mensen om hem heen, Sjors wordt ook weleens de Grote Plakker genoemd. Sjors heeft ook geen sociale "antenne" zoals mensen met banen, huizen en/of vriendinnen.  Sociale beleefdheid word vaak niet goed begrepen en vaak heeft hij een behoorlijk bord voor zijn kop en/of boter op z'n hoofd. Gebruikers en/of mensen met mentale problemen zijn ook gewoon vaak niet gelukkig.  Gebruikers/mensen met mentale problemen kunnen vaak ook moeilijk alleen zijn.  

Ik had een rustig dagje en besloten dat Sjors het eten moest maken. (Laat hem maar werken dacht ik.) Eerlijkheidshalve kan ik vaak heel erg moe van mijn broer worden, ik ben nogal op mezelf. Dus moest ik mij mentaal voorbereiden op een avond voor onze Sjors. (Ik doe het ook echt voor hem.) Door hem te laten koken was ik even van hem af. Was hij even zoet, ook omdat ik dacht dat ik na het eten nog wel even met hem te stellen had. Dus alles in kan en kruik totdat een vriend hem belde met "zin"! Deze vriend begreep dat bij Noud "zin" natuurlijk geen "zin" had. Tijdens het telefoon gesprek doelde hij er ook op dat Sjors voor hem misschien bepaalde "dingen" kon regelen en hij wellicht deze vriend later op de avond kon vergezellen met deze "dingen" waar hij zin in had omdat hij bereid was te betalen en Sjors natuurlijk geen centjes had. Met andere woorden; "Hoe laat ben je bij me"  Met andere woorden;" Hoe lang duurt het eten bij je broertje?" 

Niet vreemd had onze Sjors ook gelijk veel haast na het eten. Lekker gezellig hoor! Ga maar weg! Laat mij maar alleen! Ga maar naar je Vriend! Flauw he !? Ik ben een draak en kan het niet laten! Maar wat ik kwijt wil is dat het wel goed is!  Op de juiste punten drukken! Op een joviale manier, dat is belangrijk!  Zoals ik de vorige keer had verteld krijg je vaak niet direct het resultaat maar komt de boodschap uiteindelijk wel over.  Maandagochtend vroeg had ik mijn broer bijvoorbeeld het volgende gesmst. "Lekker de week beginnen. Verzin allerlei dingen! Geld afbetalen voor Wouter, Ton en Jeroen!  GEWOON LEKKER GAAN DOEN!"  
Natuurlijk betaal ik veel voor hem, maar het geeft mij ook een bepaalde " leverage". Ik praat hem een soort schuldgevoel aan om hem te motiveren activiteiten te gaan ondernemen. Gebruikers en/of mensen met mentale problemen zien vaak veel bomen in het bos en het is voor de naaste de taak ze te blijven motiveren om op te staan. Enkel naar het negatieve kijken en te veroordelen werkt averechts. Sjors had tijdens het eten ook veel stof over wat hij allemaal wel niet had gedaan op maandag en dinsdag. Er was zelfs een schilder klus uitgekomen! Een buiten klus waar ik hem op geattendeerd had van de zomer. Het ziet er in ieder geval uit dat onze Sjors volgende week in de kou op een steiger staat.  

"Wil je een Conjakje Sjors?" Vroeg ik hem om wat tijd na het eten te winnen.  Ja, kleintje is goed, hoorde ik heel lief uit de keuken. Sjors kwam terug met 2 flinke volle glazen, waarop ik antwoordde; "Kleintjes?! Dit is 'gentlemen size' Sjors! Cognac moet je rustig drinken Sjors!"  (In sommige landen word het je zelfs per deciliters berekend!) In 2 slokken had hij het op en vertrok hij naar zijn vriend.  

Noud is bereid om een stukje van zijn leven te delen met de lezers. Noud schrijft onder pseudoniem. Ik ben heel trots op hem dat hij zijn verhaal wil delen. 

Noud schrijft over zijn leven. (en zorgen om zijn verslaafde broer)

Het blog van afgelopen donderdag  Mijn vader trekt zijn handen van mijn broer af, en ik ben de dupe. (Praktijk sessie met Noud) krijgt een vervolg. Noud is bereid om een stukje van zijn leven te delen met de lezers. Noud schrijft onder pseudoniem. Ik ben heel trots op hem dat hij zijn verhaal wil delen. 


Ik word elke dag wakker met rtl nieuws, koffie, peukie en laptop ( Nu.nl enzo ! ) 

Om 11 uur moest ik met Sjors bij de tandarts zijn, hij stond weer met lege handen!  Drank en drugs is geen probleem. Maar voor moeders verjaardag en/of een tandarts die hem gratis helpt( 5e afspraak !! ) is alles altijd op.  Vanochtend dus snel wat cadeautjes voor de tandarts en zijn praktijk gekocht! 
Een goede vriend belde Sjors ook nog voor geleend geld en dat heb ik vanmiddag ook maar gelijk afbetaald! Broodjes bij de bakker, parkeergeld Almere, sigaretten en nog een los briefje van 5! Altijd talloze redenen om te lenen. Ik hou zoveel van mijn broer. Hij heeft overal een makkelijk antwoord op. 

Ik baal gewoon dat hij op zijn bed ligt en geen actie onderneemt. Niet alleen met werk zoeken, maar eigenlijk gewoon met alles! Als ik eerlijk, open en positief tegen hem praat, (over zijn leven), dan klapt ie dicht. Maar gelukkig was de boodschap uiteindelijk wel weer overgekomen en was hij vanmiddag gelijk productief aan de slag gegaan. Dat laat hij dan ook wel merken. Sms-en en druk bellen. Wel lief op een bepaalde manier. Ik doe dan meestal heel flauw tegen hem met korte en voor de hand liggende antwoorden. Ik ben een echte draak en noem hem Spuitkaas Sjors ! Die nep kaas die Amerikanen eten, Cheese popps of zo iets. Imitatie/gemuteerde sojaboon met imitatie/gemuteerde kaas !?!? Dat vindt hij lekker. Hij ligt ook de hele dag Mineworkers, Goldhunters en Pawn Shop SPUITKAAS TV te kijken ! Hij kan er zelf gelukkig heel hard om lachen. Ik dwaal af.
Vanmiddag was ik gewoon moe van tegen hem praten en hem motiveren, het kost mij ook energie. En had ik vanavond nog een afspraak waar ik ook niet vrolijk van werd !!! Dan zie ik zoveel meer in mijn dikke broer. Liefde builds character, waar we het donderdag over hadden. Sjors is echt wel van het goede hout gesneden. Het zit in hem. Dat wou ik ook even kwijt.   

Noud van Beumeren. 
Mijn vader trekt zijn handen van mijn broer af, en ik ben de dupe. (Praktijk sessie met Noud)

Noud zit tegenover mij. Het is ons eerste gesprek en alles wat ik van hem weet heeft hij opgeschreven in de korte vragenlijst die ik voorafgaand aan iedere sessie naar cliënten mail. Het doel van het eerste gesprek is erachter komen hoe de situatie precies in elkaar zit. Emotioneel, praktisch en wat tot dan toe is gedaan om een dierbare te helpen. Noud maakt zich ernstige zorgen om zijn broer Sjors. Sjors gebruikt drugs en de laatste jaren steeds meer. Hij verzorgd zichzelf slecht en zijn huis is vervuild en onbewoonbaar. Sjors toont te weinig inzet om een baan te zoeken, terwijl hij het geld hard nodig heeft, Noud vertelt dat hij een groot deel van de kosten op zich neemt. Hij betaald regelmatig de huur voor Sjors en haalt boodschappen. "Ik kan hem toch moeilijk laten verhongeren? Ik geef hem geen geld, dan koopt hij dope, maar eten moet hij toch ook?" Ik laat Noud nog even verder praten, omdat ik merk dat hij daar behoefte aan heeft, maar ook omdat ik voel dat dit nog niet het hele verhaal is. "Het ergste vindt ik nog dat mijn vader hem helemaal nooit belt. Hij weet hoe slecht het met hem gaat en hij toont helemaal geen belangstelling. Daar kan ik mij zo kwaad over maken. Ik weet gewoon hoe fijn Sjors het zou vinden en hoeveel behoefte hij heeft aan contact met vader. "Alle verantwoording voor je broer ligt dus bij jou op dit moment, dat moet erg zwaar voor je zijn.  
Het is stil, Noud kijkt om zich heen, "Ik denk gewoon dat mijn broer de aandacht van mijn vader veel harder nodig heeft dan ik. Ik red mij wel."
Noud omschrijft zichzelf als een sociaal persoon die graag voor anderen zorgt en anderen voorop zichzelf stelt. Hij heeft besloten zijn broer niet in de steek te laten en zijn vader heeft om zijn redenen een andere keuze gemaakt en het contact met zijn beide zoons verbroken. 
"Hoe voelt het voor jou om je vader te moeten missen?" "Ik laat het maar zo." Ik zie in zijn ogen de pijn. Er is veel gebeurd in dit gezin. Dan verschijnt er een traan in zijn ogen. Hij wil toch over zijn vader praten. 
"We praten over hoe Noud en zijn vader ruzie hebben gekregen en over alle ruzies die hij heeft gehad mijn zijn broer vanwege het drugsgebruik. 
Er lopen een heleboel verhaallijnen door elkaar en ik probeer terug te gaan naar het gevoel.
"Je mist je vader diep van binnen ook en bent ook boos, omdat je alleen voor de zorgen staat. Je zou de ruzie met je vader eigenlijk het liefste bijleggen, zodat jullie de zorgen om en van je broer samen kunnen delen. 
"Ja, dat zou fijn zijn." Noud wordt emotioneel en dat begrijp ik heel goed. Hij staat voor alles alleen en het is een zware taak.
"Wat kan ik voor je doen?" 
We praten over de hulpvraag en over wat we volgende week kunnen uitdiepen, Noud zucht diep en staat opgelucht op. "Het klinkt misschien stom, maar ik voel mij drie kilo lichter. Het moet voor jou ook niet gemakkelijk zijn, al die ellende? Jij voelt je zeker drie kilo zwaarder?" Er verschijnt een glimlach op zijn gezicht.
"We zien elkaar volgende week weer. Ik zal in de tussentijd weer een beetje afvallen."   

Situaties, namen en patronen zijn aangepast van de werkelijkheid, zodat niemand in zijn privacy aangetast wordt. Ken of ben jij iemand die te maken heeft met een soortgelijke situatie. Wil je er eens over praten? Neem gerust contactop.  
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint