Tips, informatie en steun
Relatie expert & vitaliteit coach Marieke Proper - Personal coaching & Counseling
Tips, informatie en steun

Spreekuur

Kwetsbaar opstellen.

Kwetsbaarheid loont. Probeer het maar:

Een cliënt zei eens tegen mij. 'Ik ben bang dat ze mij zwak vinden als ik zeg dat ik verdrietig en bang ben. Ik zeg liever dat ik iets fysiek niet aankan bijvoorbeeld.' Ik vroeg haar wat zij verwachtte dat er zou gebeuren als ze haar omgeving eerlijk zou vertellen dat ze de laatste tijd nogal emotioneel was en gestrest. Ze dacht na. 'Ze zouden waarschijnlijk vragen of ze iets voor mij zouden kunnen betekenen.' We concludeerden beiden dat ze vooral BEGRIP zou krijgen en STEUN. In plaats van mensen die haar maar een zwakke schakel zouden vinden. Een diepte inzicht dat in korte tijd haar leven zou doen veranderen.


Marieke Proper
 

Boosheid of woede onder controle krijgen. Van probleem naar oplossingen.

'Ik ben zo snel boos'. Het is alweer een paar maanden geleden dat Renate (23)  dit tegen mij vertelde en als reden opgaf voor de start van de counseling. Haar ouders hadden mij kort daarvoor benaderd en vroegen of ik iets kon doen aan het opvliegerige karakter van hun nog thuiswonende dochter. 'Het meisje heeft vroeger veel meegemaakt.' vertelde haar vader er meteen bij. Omdat ik geen psychotherapeut ben laat ik de ouders weten wat ze wel van mij kunnen verwachten en sluiten we het gesprek met de afspraak dat Renate mij zelf belt voor het maken van een afspraak.

'Ik ben zo snel boos.' zegt ze. 'In wat voor situaties voel jij die boosheid opkomen? Vertel er eens wat meer over.' Ze noemt een aantal privé situaties, relatiegerelateerde situaties en vertelt iets over haar verleden. 'Ik vraag haar of ze altijd al snel boos werd en wat ze tot nu toe allemaal heeft gedaan/geprobeerd om de boosheid te 'controleren'.' 
Ze kan zichzelf niet anders herinneren dan zeer opvliegerig en alles wat ze tot nog toe heeft geprobeerd heeft niet gewerkt. Anders had ze nu niet tegenover mij gezeten. Ik laat haar merken dat ik haar een hele intelligente dame vind en vertel er ook bij waaruit ik dat opmaak. 'Jij weet wat het probleem is. Je wordt snel boos en je hebt dit al zo lang als jij je kunt herinneren. En je weet dat alles wat je tot nog toe hebt gedaan om deze boosheid te onderdrukken of juist te uiten niet heeft geleid tot het gewenste resultaat.'

'Je weet dus dat je jouw probleem niet oplost met de acties die je tot nog toe onderneemt. Dat is geweldig nieuws.'

Renate kijkt mij verbaasd aan en haalt opgelucht adem. Ze voelt goed aan dat dit geen emotioneel gesprek over oude koeien gaat worden.Ik schat Renate in op een doener, die de juiste tools heeft gemist en graag oplossingsgericht aan de slag gaat.   

'Wat is voor jouw het gewenste resultaat?' Vraag ik haar. 

'Dat de spullen heel blijven, ik een rustige hartslag voel en ik leer om niet zo te schreeuwen als ik boos word.' 'Nu we allebei weten dat alles wat je tot nu toe hebt gedaan om het gewenste resultaat te krijgen niet heeft gewerkt, wil ik je een belangrijke vraag stellen. Wat denk jij dat er dan moet gebeuren om het gewenste resultaat te krijgen?' Vraag ik haar.
Ze kijkt mij aan en snapt er niks van. Ik herhaal mijn vraag, omdat ik wil dat ze zelf nadenkt over het antwoord. Ze is slim genoeg en in voor een uitdaging en rijp voor een oplossing, dus ik laat een stilte van minstens vijf minuten passeren.
 
'Ik moet iets anders proberen.' Zegt ze uiteindelijk.  

Ik glunder van trots. 'Geweldig, helemaal super. Je hebt zojuist één van de grootste ontdekkingen gedaan op het gebied van problemen oplossen. Sommige mensen doen er een leven lang over om hier achter te komen en dat jij dit al weet op je 23 ste voorspelt veel moois.' 

Ik teken het voor haar uit op een bord. Probleem> WOEDE, Acties tot nu toe> tot tien tellen, weglopen, schreeuwen, dingen stuk gooien, Resultaat> problemen binnen relaties, verhoogde hartslag, schuldgevoel, etc. Gevoel > Verlaagd zelfbeeld. 

Ik pak een nieuwe pagina. Boven aan de pagina schrijf ik in hoofdletters: IETS ANDERS PROBEREN. Probleem> WOEDE, Acties voor de toekomst> BLANCO (deze week over na denken). Ik scheur de twee grote pagina's voor haar af en geef haar een rol plakband mee. Graag op je slaapkamerdeur hangen. je mag op de tweede pagina schrijven en deze volgende week meenemen. Die andere pagina mag je aan het einde van de week weggooien, die heb je dan niet meer nodig. 

Renate is 50 minuten binnen geweest en we spreken af dat we elkaar volgende week opnieuw ontmoeten. 

De volgende dag krijg ik een mail van Renate.

Hey Marieke,
Je therapie is heel anders dan ik had verwacht. Ik dacht dat we het uitgebreid zouden gaan hebben over mijn gedrag en wat ik iedereen aandoe, maar dat deed je niet.
Ik voelde mij echt op mijn gemak, dank je wel. Ik ga mijn best doen.
Tot volgende week, groetjes Renate.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Auteur van HULP IN ZICHT, een boek voor naasten, daar waar psychische problemen en verslaving een rol speelt

Richard kampt met communicatieproblemen, drinkt te veel alcohol, en heeft last van een laag zelfbeeld.

Richard kampt met een verlaagd zelfbeeld, wat een enorm effect heeft op zijn relatiegeluk. De communicatie met zijn vrouw loopt helemaal niet lekker. Daar komt bij dat Richard erg veel is gaan drinken, de afgelopen twee jaar. Zijn beste vriend heeft een horecazaak geopend en daar brengt Richard het grootste gedeelte van zijn vrije tijd door. De vrouw van Richard vreest ook voor zijn baan, als hij zo door gaat. Zij heeft de afspraak gepland en de bovengenoemde informatie heb ik van haar gekregen.
Richard komt alleen naar de sessie. 

Counselor; Richard, goedemorgen. 8 uur, u bent de eerste. Ga lekker zitten, kan ik u iets te drinken aanbieden? 

Richard; Nou, graag een kop koffie lust ik wel. Pff, dit is vroeg voor mij hoor. 

Counselor; Hoe spendeert u normaliter de ochtend? 

Richard; Een beetje uitslapen, daar ben ik niet vies van. Ik werk meestal pas vanaf een uur of 11. In de gehandicaptenzorg. Dan werk ik vaak tot zeven.  

Counselor; Ik zie dat u blij wordt als u het over uw werk heeft. Klopt dat? 

Richard; Ja, mijn werk is mijn alles. Die gasten zijn altijd vrolijk, beoordelen je niet en doen nog enigszins wat er van ze wordt gevraagd. 

Counselor; Ik heb uw vrouw aan de telefoon gesproken en ze heeft mij iets vertelt over de problemen die thuis spelen. Ik hoor uiteraard graag uw verhaal. Wat is voor u de reden om hier te zijn? 

Richard; We zijn al 25 jaar samen ziet u. Jeugdliefdes zo ongeveer. Dat geef je niet zomaar op. Ik ben nu bijna 50. Ik moet wel eerlijk toegeven dat de vlam behoorlijk gedoofd is. We hebben een zware tijd achter de rug. Het bedrijf van mijn vrouw ging failliet. We kregen minder te besteden. Ze raakte behoorlijk depri van dat alles en ik voelde de druk oplopen. Ik ben meer diensten gaan draaien en trek mij de rest van de tijd terug in het café. Soms heb je gewoon geen zin meer in gezeur. Dat zal u wel herkennen. U krijgt natuurlijk uitsluitend gezeur over u heen! 

Counselor; U vertelt een heleboel. Laat mij het even herhalen. Jullie zijn al 25 jaar bij elkaar en hebben zeker de laatste jaren behoorlijk onder druk gestaan. U ervaart stress in huis, en bent het gezeur zat. U zegt aan de andere kant ook dat u uw huwelijk niet zomaar op wilt geven. Op dit moment weet u echter niet hoe u anders om kunt gaan met de stress en gespannen situatie. Dus trekt u zich terug in het café. 

Richard; Ja, dat is het precies. Ik weet niet hoe ik ermee om moet gaan, dus neem ik een biertje en zoek de gezelligheid op. 

Counselor; Waar zou ik u mee kunnen helpen? 

Richard; Nou , mijn vrouw hoopt gewoon dat ik hier bij u aan mijn drankprobleem kan werken. Het is echter niet alleen mijn probleem. De sfeer in huis zal ook moeten veranderen. 

Counselor; U erkent dat u te veel drinkt. U stelt echter een voorwaarde om minder te gaan drinken. Als het gezelliger wordt in huis gaat u minder drinken. 

Richard; Dat klinkt een beetje belachelijk.

Counselor; Hou zou u het zelf zeggen? 

Richard; Nou, dat ik inderdaad wel veel drink, maar dat mijn vrouw er niets aan doet om het voor mij aantrekkelijker te maken thuis. 

Counselor; Op dit moment is uw vrouw er niet om samen met ons aan het probleem te werken. Wellicht is dat wel een goed idee voor de toekomst. Laten we vandaag werken met wat voor handen is. Als we vandaag aan één probleem zouden mogen werken, welk probleem zou u dan aan willen pakken?

Richard; Ik zou mij weer willen inzetten voor mijn gezin. Gewoon thuis willen komen na mijn werk en het gewoon weer gezellig willen hebben. 

Counselor; Ik zie aan u dat u dat heel erg hebt gemist. 

Richard; Dat klopt. 

Counselor; Laten we daar dan beginnen. (hulpvraag) Hoe kan ik mij weer meer inzetten voor mijn gezin, zodat de sfeer verbetert in huis en ik weer met plezier thuis kan komen?

Namen en situaties zijn aangepast van de realiteit, zodat niemand in zijn privacy wordt aangetast. Een counselor heeft een geheimhoudingsplicht. Voor het maken van een praktijkafspraak in het gezondheidscentrum in Muiden, neemt u gerust contact op. 
Tarief van een consult (45 min.) kost 35,- euro. 

Depressie door onverwerkt onrecht.

Johan (65) zit bij mij aan de tafel en vertelt over zijn fysieke klachten. Hij heeft last van obstipatie, slaapt slecht, is veel boos, prikkelbaar, kan weinig hebben en brengt tegen zijn gewoonte in, al zijn dagen op de bank door, voor zich uit starend. Hij is naar de huisarts geweest en deze schreef hem medicatie tegen depressies voor en gaf hem mijn kaartje. Ook van Betty moest Johan een afspraak maken. Het kan echt niet langer zo. Johan vraagt mij hem aan te spreken met; Je/Johan. 

Marieke; Johan, welkom. Aan de telefoon vertelde je dat de huisarts je heeft aangeraden eens te komen praten. Je kampt met fysieke en geestelijke klachten. De huisarts heeft als diagnose gesteld dat je in een depressie zit. Dat is niet niks.

Johan: Nee, dat is zeker niet niks, ik ben altijd kerngezond geweest en ineens zit je op de bank. Ik had zelfs moeite om hierheen te komen. 

Marieke: Fijn dat het toch is gelukt. Misschien kunnen we bij het begin beginnen. Met welke klachten ging je naar de huisarts?

Johan; Slapeloosheid, vermoeidheid, een verstopte stoelgang, en vanwege mijn passieve gedrag. Ik doe maar de hele dag niks. Typisch een depressie zei de huisarts. Maar wat kan ik daarmee. Nu slik ik medicatie en ik voel mij geen steek opknappen. 

Marieke; Je voelt je nog even moe en lusteloos.

Johan: Nou de vermoeidheid is wel wat afgenomen. Ik heb het idee dat ik beter slaap. 

Marieke: Wat maakt het dan, dat je voelt dat je niet opknapt?

Johan: Ik ben gewoon kapot gemaakt door alles en iedereen. als je jaren lang niet serieus wordt genomen, dan gebeurd er iets met je. Je stopt met vechten, je lichaam en geest geven op.

Marieke: Je probeert al jaren aandacht te krijgen voor een bepaald verhaal en kreeg geen gehoor. Kun je daar meer over vertellen?

Johan: Mijn vrouw, Betty is vijftien jaar geleden ontslagen, volkomen onterecht. Vanwege ernstige rugpijnen, door een ongeval op het werk, raakte ze arbeidsongeschikt en moest ze zich ziek melden. De bedrijfsarts kon niks vinden op dat moment en Betty moest met die pijn weer aan het werk. Te krankzinnig voor woorden. Toen ze dat niet deed werd ze dus ontslagen. Ik vecht al jaren voor gerechtigheid. Het heeft mij al mijn geld gekost en nu mijn gezondheid. Die man zou opgeborgen moeten worden voor het verwoesten van mensenlevens.

Marieke: Het maakt je terecht boos wanneer niemand je geloofd. Hoe is het nu met je vrouw?

Johan: Met haar een stuk beter dan met mij. Een wonderdokter heeft haar van haar ergste pijnen afgeholpen. Ze kan nu met weinig pijnstilling weer functioneren. 

Marieke; fijn om te horen. Als ik het allemaal goed begrijp heeft je vrouw vijftien jaar geleden haar ontslag gekregen, vanwege werkweigering. Je wist hoeveel pijn je vrouw had en dat werken voor haar onmogelijk was en hebt jaren lang tevergeefs juridisch gevochten voor gerechtigheid. Dit heeft je niet alleen heel veel geld gekost, maar ook je gezondheid staat nu op het spel. Je bent erg boos op de ex werkgever van je vrouw. Gelukkig is de rugpijn van je vrouw sterk afgenomen. Jij zelf kampt nu echter na al die stress volle jaren met slapeloosheid, darmklachten, een passief gevoel en veel boosheid. Nu slik je medicatie, waardoor je beter slaapt, maar daarmee is jouw probleem slechts gedeeltelijk opgelost. Klopt het zo?

Johan: Ja, dat is het verhaal. 15 jaar samengevat in een paar zinnen. Trieste periode.
(Johan pakt een zakdoek en snuit zijn neus, hij heeft het zwaar.)

Marieke; Het maakt je zichtbaar verdrietig, al die verloren tijd. Wat kan ik voor je doen?

Johan: Ik denk dat het tijd is om deze periode achter mij te gaan laten, maar dat lukt mij niet zo gemakkelijk. Ik ben steeds zo boos, op alles en iedereen.   

Marieke; Je vraag is dus. Hoe kan ik deze periode vol stress, boosheid en verdriet achter mij laten?

Johan; Ja, precies. Dat is wat ik wil.

Marieke; Laten we daar vanaf volgende week samen aan gaan werken. 

Johan; fijn. Ik kijk er naar uit. 

Namen uit deze sessie zijn aangepast van de werkelijkheid, om privacy redenen. Wilt u ook eens praten over uw gevoelens? Neem gerust contact op. Zie hier wat counseling inhoudt.


Praktijkruimte in het Gezondheidscentrum Muiden

In Muiden, een vriendelijk stadje aan het IJsselmeer, op een steenworp afstand van Amsterdam, staat een zeer modern gezondheidscentrum, waar meerdere huisartsen, de apotheek, maar o.a. ook de fysiotherapeut gehuisvest zijn.  

Deze week heb ik goed nieuws gekregen! Er is positief gereageerd op mij aanvraag om aldaar een praktijk te gaan houden. 

Er is plek voor mijn counseling activiteiten binnen het GEZONDHEIDSCENTRUM van Muiden.

http://www.gezondheidscentrummuiden.nl/


Niet geheel onbelangrijk. Met deze nieuwe locatie kan ook het sessie tarief naar beneden. De nieuwe tarieven staan inmiddels op de site. Sessie vanaf EUR. 35,- (45 min.) Voor de reeds geplande afspraken wordt dit tarief uiteraard gehanteerd. 

Het komende jaar zal ik vanuit het gezondheidscentrum de volgende activiteiten als counselor uitoefenen.


 • Hulp bij psychische problemen of een verslaving binnen het gezin.
 • Relatieproblemen, één op één of wanneer gewenst, het begeleiden van gesprekken tussen partners of anderzijds verwanten.  
 • Problemen binnen het gezin. 
 • Vanaf juni ga ik ook aan de slag als counselor in de verslavingszorg. (ik zal vanaf dat moment ook gesprekken begeleiden en voeren met mensen met een verslavingsprobleem.) Ook deze activiteiten vinden plaats in mijn praktijk als zelfstandige. 
Wil je een afspraak plannen, neem gerust contact op. Uiteraard ga ik ook door met de telefonische consulten (vrijdag ochtend GRATIS) en 

e-counseling (eerste mail beantwoord ik altijd GRATIS). 

Met vriendelijke groeten en een fijne dag.
Marieke Proper

Weer aanwezig vanaf 18 februariTot maandag 18 februari houd ik vakantie. 

Uitsluitend per mail kun je tussentijds contact opnemen. Doe dat ook gerust als je een afspraak in wil plannen, je verhaal kwijt moet, vragen hebt of je wilt aanmelden voor een counseling pakket.

Counseling pakket (165 EUR) bestaande uit;

 • Uitgebreide vragenlijst
 • 3 x e-counseling
 • 2 x praktijk sessie Bij crisissituaties en dringende vragen, raad ik altijd aan contact op te nemen met je huisarts. Fijne weken gewenst, Marieke Proper


Hoe nu verder? (Wat te doen na psychische problemen of een verslaving?)

Dagelijks krijg ik te maken met de meest uiteenlopende probleemsituaties. Meestal hebben ze wel iets te maken met verslaving en/of psychische problemen. Vaak heeft een cliënt problemen met een familielid of een (ex) partner en zijn het de trauma's, gedragsveranderingen en/of stemmingsstoornissen wat normaal omgaan met elkaar zo moeilijk maakt. Vaak een combinatie van teleurstelling, angst en bedrog die de vertrouwensband hebben geschaad. Cliënten komen bij mij omdat ze niet meer uit de voeten kunnen met onvoorspelbaar gedrag. Moe zijn van het helpen. Te veel angst hebben voor wat nu weer komen gaat. Met een vergelijkbaar emotioneel of juist een praktisch probleem. Allemaal werkelijke problemen en zorgelijk van aard. Het moeilijkste van alles is opnieuw vertrouwen op elkaar (soms gaat dit zelfs helemaal niet meer) en de boel samen en/of afzonderlijk weer op de rit zien te krijgen of afronden. Hoe dan ook komt één van de volgende punten onvermijdelijk op je pad. 

 • Er is vaak veel gebeurd. (Traumaverwerking)
 • Over veel dingen wordt verschillend gedacht. (met name gestelde diagnoses zijn een onderwerp van onenigheid, maar ook opvattingen over het opnieuw indelen van een leven)
 • Problemen zijn vaak nog niet (geheel) opgelost. (boosheid over ieders aandeel, nog niet genezen, of geen ziekte inzicht, angst voor terugval)
 • Vaak zijn er vanuit de verslavingsproblemen en of psychische problemen andere problemen ontstaan die aangepakt moeten worden. (denk aan, geen werk, financiële problemen, geen huis, een scheiding die afgerond moet worden)
 • Of een gezondheidsprobleem (kapotte tanden, aangetaste organen, eetproblemen, of algeheel verzwakt).
 • En dan bestaan er, vaak in combinatie met (vertrouwen) verwerkingsproblemen, nog eenzaamheidsproblemen. (lijden doen we nu eenmaal vaak alleen)
 • En ik zei het al, De verstoorde vertrouwensband. (vaak door angst, bedrog en teleurstelling of niet ingeloste verwachtingen.)

Kortom, uiteenlopende zorgen en problemen die je (jullie) voor je kiezen krijgt als een familielid of (ex)partner in psychische nood verkeerd(e) of kampt(e) met verslavingsproblemen. 
En vaak niet zo maar even op te lossen. Ze gaan over gevoelens en die laten zich nu eenmaal niet gemakkelijk sturen. Gevoelens worden liever geuit. En het liefste ook nog gehoord en beantwoord. En er is niet altijd iemand in de buurt die er naar luistert of tijd en aandacht voor heeft.

Neem je niet graag een vriend of vriendin in vertrouwen, stap naar een hulpverlener. (Een huisarts is ook voor dit soort zorgen) Daar zijn ze voor! Hieronder korte informatie over de crisis, gezin's en relatie counseling die ik je aan kan bieden. 

Heb je te maken hebt met één van de bovenstaande problemen en loop je keer op keer aan tegen gevoelens van wanhoop, verdriet, angst of boosheid? 

Wacht niet en neem contact op. Als counselor heb ik een geheimhoudingsplicht en die neem ik uiterst serieus. 

E Counseling is effectief en zeer betaalbaar. We kunnen grote stappen maken, met deze manier van hulpverlenen. In je eigen tijd en het kan dienen als naslagwerk. 
Vaak zijn aansluitend 2 praktijk sessies, al voldoende. 

 • Een crisis- of relatie counseling basispakket, bestaande uit;

Vragenlijst (GRATIS)

3 x E-counseling (per ontvangen e-mail EUR 15,-)
2 x praktijk counseling (EUR 60,- a 45 min.) Totaal EUR. 165,-
    

Hulp vragen en accepteren vereist kwetsbaar opstellen. (spreekuur Mieke)

Mieke vertelt mij door de telefoon dat ze moeite heeft met het maken van keuzes.Met name de goede. Nadat ze tien jaar geleden heeft ontdekt dat haar, inmiddels ex-man, cocaïne gebruikt, zorgt ze financieel en emotioneel voor hun twee kinderen. Ze zijn inmiddels tien jaar uit elkaar en het valt haar steeds zwaarder om de eindjes aan elkaar te knopen. Ze huilt de laatste tijd steeds meer, vlucht weg in glazen wijn en kortstondige affaires. We maken een afspraak en een week later schuift ze aan in de praktijk. 

"Vertel maar, hoe moet ik dit oplossen?"

"Wat wil je precies oplossen?"

"Ik wil een normaal leven."

"Hoe ziet dat er voor jou uit?"

"Gewoon een leuke man, normale baan, gelukkige kinderen, geen gezeik met mijn ex, niet weg vluchten in drank en onnozele sukkels, gewoon een goed gevoel hebben over mijzelf."

"Ik denk dat het je niet verbaasd als ik je vertel dat ik daar niet een pasklare oplossing voor heb. Laten we bij het begin beginnen. Je vertelde aan de telefoon dat je de laatste tijd heel emotioneel bent, waar gaan die emoties over?"

"Meestal voel ik mij zielig. Maar ook een mislukkeling, die steeds de verkeerde mannen uitzoekt. Ik voel mij dan eenzaam. Heel alleen, en het lijkt dan ineens of niemand van mij houdt."

"Onzekerheid heeft zich meester van je gemaakt."

"Ja, heel erg."
"Wanneer was je in je leven heel zeker van jezelf?"

"Toen ik wegging bij mijn ex, mijn twee kinderen meenam en er vol op vertrouwde dat het vanaf nu alleen maar beter kon worden."

"Dat vereist een heleboel zelfvertrouwen."

"Ik deed het gewoon, een soort oerdrift, ik accepteerde hulp. Ik vroeg het en kreeg hulp. Ik had gek genoeg helemaal niet het gevoel dat ik alles alleen deed. Iedereen leefde met mij mee. Ik voelde mij welkom bij vrienden."

"Je stelde je kwetsbaar op, door hulp te accepteren en kreeg zo veel meer."

"Grappig hoe je dat verwoord..... Ineens ging ik weer alles zelf doen en wilde ik de sterke Mieke zijn die geen hulp meer nodig had. Eigenlijk is het daar mis gegaan en werd ik eenzaam en gefrustreerd, zeker als het dan niet lukt." 

Mieke's ogen sprankelen weer als ze mij een hand geeft. We spreken af om elkaar over twee weken nog eens te zien. 


Als we niet meer precies weten wat kwetsbaar opstellen is, kunnen we het beste kijken naar een jong kind. Een kind vraagt gerust om hulp als hij of zij iets nodig heeft, als het verdrietig is of aandacht mist. Kun je die, waarom is het zo, wat is dat, wanneer gaan we dit, kun je mij helpen met. Allemaal gelukkig zonder schaamte. Kinderen vinden het normaal dat ze geholpen worden. Ze hebben hun doel feilloos voor ogen en geloven dat andere hen met liefde willen helpen om dat te bereiken. En ze hebben gelijk. Ze krijgen hulp van ouders, oma's opa's, tantes, oom's, juffies, meesters, een buurvrouw of een ander kind. Vertrouw er dan net als een kind op dat je hulp en aandacht verdiend en vergeet er niet om te vragen.

Namen en situaties zijn aangepast van de werkelijkheid, zodat niemand in zijn privacy aangetast wordt. 

 

Hans wil een betere vader zijn, dan zijn vader (praktijk sessie)

Hans is 45 en woont samen met Merel en hun twee dochtertjes, beide onder de zeven. Hans kampt met verschillende vragen. Hij voelt zich vaak te oud als vader en heeft weinig geduld. Hij onderneemt ook nauwelijks leuke dingen met de kinderen. Zijn vrouw heeft hem gevraagd eens met een relatie counselor te praten. Al snel praat Hans over zijn eigen vader. Een man die veel dronk en kampte met een zeer kort lontje. Hans kreeg geen liefde van zijn vader, er werd nooit gespeeld of een verhaal voorgelezen. hans herkent veel van zichzelf in zijn vader. Hij heeft de neiging om vaak en veel te drinken en speelt nauwelijks met de kinderen. Alcoholist noemt hij zichzelf niet. Meer een sociale drinker. Een gezellige drinker. Ik vraag hem met wat voor instelling hij meestal het café instapt. 

"Tja, goeie vraag, meestal een beetje gespannen, ik heb een stress volle baan. Aan de bar voel ik de spanning van mij af glijden. Zin om naar huis te gaan heb ik niet, dan willen de kinderen aandacht en daar heb ik na al die stress gewoon geen puf voor. Toch wil ik niet zo worden als mijn vader, liever gezegd, ik wil dat mijn kinderen mij herinneren als een leuke vader. Dat maak ik alleen niet waar. Jij gaat mij vertellen hoe ik dat kan veranderen denk ik."
"Was het maar zo simpel. Laten we eerst eens samen onderzoeken wat voor gevoelens je ervaart, als vader." 
"Gevoelens van mislukking vooral."
"Kun je daar wat specifieker over zijn."
"Ik irriteer mij snel als ze niet luisteren, Ik verlies snel mijn geduld en er borrelt dan iets in mij."
"Je hebt bepaalde verwachtingen van ze, als ze die niet waarmaken wordt je boos."
"Ja, precies. Ik weet ook niet waarom."

"Waar komen die verwachtingen vandaan?"

"Hoe bedoel je?"
" Op wat voor momenten heb je hoge verwachtingen van ze?"
"Bijvoorbeeld als ik thuis kom, dan verwacht ik van ze dat ze mij met rust laten, terwijl ze blij zijn om mij te zien. Dan wordt ik onmiddellijk geïrriteerd."

"Is dat alleen als je hebt gedronken of altijd?"

"Meestal is het erger als ik heb gedronken. Haha, ik voel hem al aankomen. De oplossing!"

"Wat is volgens jou de oplossing?"
"Naar het café als de kinderen naar bed zijn."

"Even terug naar waar we het over hadden. Hoe zou je willen reageren, als ze niet voldoen aan je verwachtingen?" 
" Ik zou willen dat ik iets meer de tijd nam. Hun moeder heeft echt een gave wat dit betreft."
" Hoe stel je dat voor, meer de tijd nemen?"
" Nou even met ze zitten en een tekening maken. Het voelt zo onnatuurlijk dat ik het nooit doe, en ook weer zo onnatuurlijk als ik het wel zou doen.Vooral omdat ik het nooit heb gedaan."
" Dan heb ik gelijk een mooie opdracht voor deze week. Ik wil graag van iedere dag een gezamenlijk gemaakte tekening zien volgende week. Jij en je dochters tekenen alle drie iets op de tekening dat je die dag hebt gezien of meegemaakt."
"Ik zal je nog verbazen."


Situaties en namen uit deze casus zijn aangepast van de werkelijkheid. Zodat niemand in zijn privacy wordt aangetast. Ze dienen als voorbeeld voor vergelijkbare probleem stukken.
Wil je ook graag op zoek gaan naar verbeteringen en verandering, neem gerust contact op. 

Carmen neemt te veel hooi op haar vork. (spreekuur)

Het is tien uur en ik wacht op mijn volgende afspraak. Tussendoor doe ik wat papierwerk en ik kijk nog even naar wat nieuwe mail. Om tien over tien is mijn cliënt er nog niet, door de sneeuw staan er opnieuw files, dus wellicht is dat de reden. Dan hoor ik voor de deur een vrouwenstem aan de telefoon. Dat moet haar zijn. Carmen. Ze komt vandaag voor het eerst en door de telefoon hebben we elkaar even kort gesproken. De vragenlijst die ik van haar retour ontving, heb ik uitgebreid bestudeerd. 
Ik open de deur. "Laten we snel beginnen Carmen, het is al bijna kwart over tien,"Carmen gebaard dat ze op gaat hangen. "Maak je nu geen zorgen, ik kom zo naar je toe."

Als Carmen op heeft gehangen vertelt ze meteen naar wie ze straks toe gaat en waarom.

"Mijn vader, hij is zo angstig. Hij durft amper de deur uit. Ik ga straks even wat boodschappen voor hem halen en waarschijnlijk even de bezem door zijn huis halen. Hij belt mij om de haverklap. Ik wordt er gek van, maar wat moet ik anders. Ik kan hem moeilijk aan zijn lot overlaten. Mijn moeder heeft hem ook al afgeschreven."

"Dat klinkt als een hele verantwoordelijkheid."

"Ja, dat kun je wel zeggen. Ik zou wel eens een dagje vrij willen"

"Het is je te veel."

"Ja, eigenlijk wel, vandaar ook dat ik een afspraak wilde maken. Het is zo moeilijk voor mij om maar gewoon niet meer te gaan of constant nee te zeggen, dan weet ik dat hij alleen zit, met niemand heeft gesproken en helemaal geen contact maakt met de buitenwereld. Kijk dat is het ook, ik haal niet alleen boodschappen, ik ben ook zijn enige gezelschap."

"Je wilt je vader blijven steunen."
   
"Ja."

"Misschien kunnen we eens onderzoeken welke dingen je absoluut wilt blijven doen en welke dingen je te veel zijn, wat vindt je daarvan?"

"Dat klinkt goed. Het geeft mij het gevoel dat ik weer wat touwtjes in handen heb. 

We praten nog wat door over de gevoelens en verantwoordelijkheid en spreken af dat Carmen deze week een lijst maakt met alle dingen die ze regelmatig en incidenteel voor haar vader doet. vervolgens met blauw aan vinkt wat ze wel wil blijven doen en met groen de dingen aan vinkt die haar vader wellicht weer zelf zou kunnen oppakken. De rest laat ze voorlopig open. 

Volgende week bespreken we de lijst.

 

Namen en situaties uit deze casus zijn aangepast van de waarheid, zodat niemand in zijn privacy wordt aangetast. 
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint