Tips, informatie en steun
Relatie expert & vitaliteit coach Marieke Proper - Personal coaching & Counseling
RSS

Recente posts

Samen met mijn man 15 dagen vol gas gezond doen in de maand met de meeste verleidingen.
af van mijn suikerdrang. Vier redenen waarom we suiker eten
Mijn missie en mijn winkel met natuurlijke producten
Mijn ritueel, mijn huid, natuurlijke sopjes en verzorgingsproducten
Samen FIT met onze vrienden en familieavond

Categorie├źn

Alcohol problemen
clean 9
Communicatievaardigheden
dromen
Forever
Gewoonteverslaving
Hulp in zicht
Mandy Verleijsdonk (gast blogger)
Noud van beumeren
oplossingen voor problemen
psychische problemen
relatietherapie
Spreekuur
verslavingsproblemen
vitaliteit
Mogelijk gemaakt door

Tips, informatie en steun

psychische problemen

Burn-out wat doen? Coach Eerste hulp bij burn-out

Mogelijk een burn-out?
Wanneer kunnen wij samen iets bereiken?

 • Als je merkt heel snel geprikkeld bent.

 • Slecht kan concentreren.

 • Als je een gejaagd gevoel hebt.

 • Als je niet in slaap komt of veel te vroeg wakker wordt.

 • Als je niet meer weet hoe jij je kunt ontspannen.

 • Als je al heel erg lang niet meer hebt gelachen.

 • Als je geenfut meer hebt voor een sociaal Leven.

 • Als je merkt dat je maag vaker opspeelt.

 • Als je niet toe komt aan bewegen.

 • Als je zeker weet dat het leven meer te bieden heeft.

 • Als je vaak verdrietig bent.

 • Als je niet meer weet hoe je jezelf kan helpen.

 • Als je depressieve gevoelens hebt.

 • Als je meer plezier wilt in je leven.

 • Als je alle teleurstellingen spuug zat bent.

 • Als je behoefte hebt aan verandering.

 • Als je openstaat voor nieuwe inzichten.

 • Als je diep van binnen weet dat jij iemand bent die het veld ingaat om te winnen.

 • Als je voelt dat je van alles hebt om voor te leven.

 • Als je kinderen hebt en een goed voorbeeld wilt zijn.

 • Als je thuissituatie onprettig voelt.

 • Als je al een hele tijd alles alleendoet.

 • Als je al lange tijd veel te veel overwerkt.

 • Als je wilt leren hoe je energie kunt sparen, zodat dit je nooit weer hoeft te gebeuren.

Bel nu voor een kennismakingsgesprek.  06-23 54 98 44 (Marieke Proper)Ik weet wel wat ik niet wil, en hoe kom ik er nu achter wat ik wel wil?

Mensen weten vaak heel goed wat ze niet willen en ook waarom. Vraag een willekeurig iemand die solliciteert naar werk maar eens: bij wat voor bedrijf wil je werken? Geheid dat hij of zij je vertelt waar hij absoluut niet wil werken. Dit zelfde geldt voor psyché sociale hulp. Sjors wil (bijvoorbeeld) in elk geval geen psychiater.

Hoe komt het dat Marcella precies weet waar ze niet wil werken en nauwelijks antwoord kan geven op de vraag waar wel?

Hoe komt het dat Sjors absoluut geen psychiater wil bezoeken en Margreet wel weet hoe anderen niet moeten reageren op haar problemen en waar ze vooral geen behoefte aan heeft. Helaas lukt het haar moeilijk te omschrijven aan welke steun ze wel behoefte heeft.

Dit heeft alles te maken met de indruk die ervaringen op ons hebben gemaakt en in dit geval onze negatieve associaties. We onthouden de negatieve ervaringen en verhalen beter dan de positieve. De reden hiervoor gaat heel ver terug. Dit alarm systeem beschermt ons om niet dezelfde fout nog eens te maken en waarschuwt ons voor mogelijk gevaar. We 'helpen' anderen ook bewust door onze ervaringen en lessen verder te vertellen. Zo vertellen we positieve indrukken slechts vier keer door en negatieve vaak meer dan tien keer. We willen anderen ook waarschuwen.  

Een mooi en belangrijk systeem. Echter verwarrend op het moment dat je opzoek bent naar iets dat je nodig hebt. Bijvoorbeeld een nieuwe baan, steun of (psychische) hulp. Allemaal hele individuele dingen. Onze negatieve associaties en de dito ervaringen van anderen maken ons onzeker, angstig, soms boos en weerhouden ons ervan om out of the box te denken, laat staan te doen. We blijven al snel bij wat veilig voelt, terwijl we veel kunnen leren van iets dat onbekend is of onwennig aanvoelt (in het begin).

Het kan namelijk dat je een hele goede klik zou hebben met Henk en hij jou veel zou kunnen leren over jezelf en kan helpen bij het verwerken van bepaalde ervaringen. Henk is psychiater. Sjors zou zonder twijfel een klik hebben met Henk, Henk lijkt namelijk op zijn (zeer geliefde) overleden vader. Echter zullen ze elkaar nooit ontmoeten, want Sjors wil absoluut niks met psychiaters te maken hebben.
Zo wil
Marcella wil absoluut niet bij een media bedrijf werken. Dan moet je je omhoog slijmen en dat is niks voor haar. Ze kijkt niet naar media vacatures. Jammer, want ze zou heel goed passen binnen het team van x Concept en heeft alle gevraagde kwaliteiten. Alleen zullen ze elkaar nooit ontmoeten.

Out of the box denken en doen zou je wel eens dichter kunnen brengen bij wat jij wel wilt en nodig hebt dan je vooraf kunt inschatten.
Laat je dus niet te snel misleiden door negatieve associaties uit het verleden. Neem eens goed te tijd om na te denken over wat je wel wilt en laat je hierbij niet afleiden door je angsten (of dat wat je niet wilt). Kies even bewust voor Ik wil en Ik heb vertrouwen in de keuzes die ik maak (en in anderen). Probeer anderen ook eens vaker te vertellen wat je wel wilt en waar je behoefte aan hebt. Waar je goed in bent en waar jij je goed bij voelt.

Succes!

Marieke Proper
 


Hulp vinden is vragen om succes

Ik praat altijd graag over resultaten en succes. Hoe komt dat? Omdat we ergens naartoe moeten werken. Een bestemming. De bestemming is voor mij als counselor vaak hetzelfde. Een cliënt zo zelfredzaam mogelijk maken als het gaat om het boeken van succes en het behalen van resultaat. Dat klinkt allemaal erg zakelijk en wel heel positief. Klopt en dat blijkt te werken. Hoe kan je iets dat zo gevoelig ligt en ons soms zo angstig, verdrietig en boos maakt zo 'zakelijk' benaderen? Dat kan.
 
Uren praten over ons verleden en alle ellende uit ons leven maakt ons vaak nog neerslachtiger dan we al waren. Zeuren en kritiek uiten helpt ons ook niet op weg. Roddelen en jaloezie voeden helpt nooit. Dus mijn cliënten maken samen met mij de balans op.
 
Hoe voel ik mij nu? Hoe wil ik mij voelen? En wat is er voor nodig om dat te bereiken.
 
Mijn cliënten en ik zullen nooit urenlang praten over mishandeling, pesten en andere gruwelijkheden die ons leven hebben getekend, maar erkennen dat we zijn getekend, hoe we ons daar nu bij voelen, wat het met ons leven doet en welke gedragingen eruit voortkomen om vervolgens onze bestemming te kiezen. Namelijk: hoe wil ik mij voelen?
 
Ik ben erachter gekomen dat erkenning van deze gevoelens heel veel lucht aan een mens kan geven, zonder al te diep in te hoeven gaan op details. Een mens kan vervolgens relatief snel leren om zijn gevoelens anders te reguleren als hij of zij eenmaal weet wat hij precies voelt. Hoe gaan we onze gevoelens in de toekomst anders uitten staat heel vaak centraal als het gaat om het verbeteren van de relatie met anderen of met onszelf.
 
Samen met mij gaan de cliënten oefenen in het uitten van wat ze werkelijk voelen. Heel vaak is dat eng in het begin, soms grappig.
 
Soms is het nodig om rigoureus het roer om te gooien, soms zijn het kleine aanpassingen die al voor heel veel resultaat zorgen. Ik vind het vooral heel erg mooi om te zien hoe snel mensen leren van zichzelf. Meestal pakken ze na de eerste sessie onmiddellijk op wat ze geleerd hebben over zichzelf. Heel vaak komen mensen bij mij omdat er veel ruzie is in huis. Ik leer ze hoe ze hun gevoelens anders kunnen uiten en ze ervaren onmiddellijk dat de sfeer veranderd.
 
Luisteren naar onze innerlijke stem en hier gehoor aan geven is het aller belangrijkste cadeau dat je jezelf kunt geven. Voel je boosheid? Ben je niet vooral heel bang? Bijvoorbeeld om het niet goed te doen? Of om afgewezen te worden, te falen, terug te vallen, etc. Zeg gewoon eens tegen iemand dat je iets spannend vind. Dat je best een rottijd achter de rug hebt of last hebt van spanningen. Heel vaak stuit je op niets anders dan begrip. Erkenning voor je gevoelens.
 
Wil jij je sterk, ontspannen en relaxed voelen, zonder drank of drugs? Zonder je te verschuilen achter allerlei psychische problemen? Jij bent de enige die het uiteindelijke resultaat kan beoordelen, maar ik ben ervan overtuigd dat jouw leven leuker kan worden.
 
Succes! En bel of mail gerust!
Belafspraken zijn zeer effectief gebleken.
 
Marieke Proper
Resultaat, relatie en gezin counselor'
Daar waar psychische problemen of verslaving een rol speelt binnen gezinnen.
 

Angst. Waar ben je toch zo bang voor? Wat te doen?

Bij peuters zie je altijd een duidelijke fase van angst voorbij komen. Lichten mogen niet meer uit als ze gaan slapen, ze volgen je door het hele huis en vragen constant: wat ga je nu doen?
 
Psychische problemen gaan ook heel vaak gepaard met (soms irreële) angsten. Weer die onzekerheid. Niets voelt duidelijk. Je voelt van alles, maar vooral niet hoe jij je wilt voelen, dat maakt bang. Wanneer ga ik mij weer goed voelen? Weer slapen? Weer normaal eten? Weer naar buiten? Weer zonder angst de straat op? Weer anderen vertrouwen?
 
Gezonde mensen hebben ook veel angsten. Over hun werk, financiën, relaties, kinderen, uiterlijk, gezondheid. Het is dus niet zozeer de vraag: hoe komen we van onze angsten af? Meer, hoe gaan we met onze angsten om?
 
De belangrijkste vraag is: Welke angst bepaald je leven echt negatief? Want sommige angsten zijn ook gewoon heel nuttig. Ze beschermen ons en maken ons alert. Ze zorgen ervoor dat we onszelf uit onveilige situaties weten te werken en angst is bijvoorbeeld ook echt een hele goede motivator om ons in actie te zetten. Het onderscheidt maken is dus een eerste stap.
 
 1. Welke angst bepaald je leven dagelijks negatief (en welke angsten helpen mij dus eigenlijk)?
 2. Wat zou een betere manier kunnen zijn om om te gaan met de angst?
 3. Ik ga dit eens uitproberen! Actie ondernemen!
 4. Welk resultaat krijg ik nu ik er anders mee omga?
 5. Voel ik mij beter bij dit resultaat? Voel ik mij sterker (zelfverzekerder nu)?
 
Succes!
 
Marieke Proper
Resultaat, relatie en gezin counselor'
Daar waar psychische problemen en verslaving een rol speelt.
 

Succesvol probleem oplossen doe je zo!

Een leven zonder problemen zou dat niet heerlijk zijn. We zouden dagen op het strand liggen, winkelen, lunchen, cadeaus kopen (vooral voor onszelf) en voor altijd verliefd zijn. Bevallen doet geen pijn. Alcohol drinken is gezond. Van snoepen word je niet dik en rekeningen betaal je met zandbakzand. Roken is gezond. Kinderen voeden zichzelf op. Slaaptekort vul je aan met een sapje. Psychische problemen lach je weg en verslaafd en ziek is niemand. Kortom een leven zonder zorgen, verantwoordelijkheden, problemen, ergernis, vol met vreugde en voorspoed. Een hemel op aarde.
 
Helaas zal niemand naar luilekkerland afreizen en is de realiteit een heel stuk anders. We hebben nu eenmaal zorgen, problemen en verantwoordelijkheden. Het enige wat we kunnen doen is er zo goed mogelijk mee omgaan. En net als lopen, op de wc plassen, fietsen en schrijven is het iets wat we moe(s)ten leren. Problemen oplossen leer je als het goed is, in eerste instantie, van je ouders. Die laten je met LEGO bouwen en helpen je één keer om de boel in elkaar te zetten en daarna geven ze je de handleiding en moet je het zelf doen. Zo leer je spelende wijs jezelf helpen. Ik herinner mij van mijn jeugd dat ik veel zelf moest uitvinden. Ook als tiener moest ik veel zelf 'oplossen'. Mijn moeder was wel heel zorgzaam en mijn opvoeding was vrij, maar daar stond tegenover dat mijn ouders mij alleen lieten stoeien met hutten bouwen, kampvuren maken en de motor van mijn bootje aantrekken (die vaak niet wilde starten). Ik moest hem zelf leeghozen, zelf vissen van de haak halen en moest het zelf weten als mijn kamer een troep was. Ik ging het vanzelf wel een keer opruimen. Zelf stak ik tientallen kranten in de fik om nat hout aan te steken. Opgeven deed ik niet. Het kampvuur zou uiteindelijk gaan branden. Ik ben goed verzorgd en vooral zelfredzaam opgevoed. 'Probeer het eerst zelf op te lossen.' Meestal lukte dat.
 
Als volwassen vrouw ben ik succesvolle mensen gaan bestuderen en heb ik talloze bestsellers (hulp/educatie/psychologie boeken) bestudeerd. Ik ontdekte dat deze auteurs het net zo deden als ik, en verbeterde waar ik kon mijn eigen vaardigheden. Na studie en zelfstudie en het helpen van talloze mensen in problemen kwam ik erachter dat mijn formule en de formule waar ik over had gelezen echt werkt.
 
Het voornaamste ingrediënt bezat ik van naturen. Doorzetten. Lukt iets niet. Dan proberen we iets anders. Net zolang tot het wel lukt.  Zo ontwikkelde ik later als professional een theorie.
 
Probleem oplossen die je zo.
 
 1. Je besteed aandacht aan het probleem? Wat speelt er/wat doet het met je? Geef een goede omschrijving!
 2. Vervolgens ga je nadenken. Je brainstormt zelf of samen met iemand over het probleem. Wat zouden mogelijke oplossingen kunnen zijn? Hoe wil ik dat mijn leven eruit ziet?
 3. Je onderneemt actie. Je zoekt (professionele) hulp. Schakelt mensen in. Gaat aan de slag!
 4. Hieruit komt resultaat! Afhankelijk van de genomen actie is dit een positief resultaat. IS dit niet het geval. Start opnieuw bij 1. We gaan ervanuit dat je probleem nu kleiner wordt. Je herhaald zo nodig je actie tot het geheel is opgelost.
 5. Je krijgt (zelf) vertrouwen. Je hebt geleerd je problemen beter op te lossen!
 
gefeliciteerd! Je volgende probleem is je volgende uitdaging.
 
Nu kun je even genieten van je resultaat, misschien wel vanaf je strandstoel in Luilekkerland!
 
Marieke Proper
Resultaat, relatie en gezin counselor'
Daar waar psychische problemen en verslaving een rol speelt.
 
 
 
 
 
 
 
 

De controle loslaten. Wordt jij ook wel eens een controlfreak genoemd?

'Mijn vrouw is een controlefreak.' Hoor ik mijn eigen man zeggen tegen de verloskundige. Ondanks dat ik aan het bevallen ben en heftige weeën heb word ik toch niet boos op hem. Ik weet namelijk dat hij gelijk heeft. Ik heb heel graag de teugels in handen, sterker nog. Fijn dat hij dat zo goed begrijpt. We maken mede hierdoor zeer zelden ruzie. 'Mijn vrouw heeft zo een sterke geest dat ze haar bevalling kan stopzetten, pauzeren en in volle vaart in gang kan zetten. Let maar op!' De verloskundige bevestigd dat sommige vrouwen dit ook echt lijken te kunnen, ze weet nog niet zo zeker of dat bij mij ook het geval is. 45 minuten later wordt echter onze tweede dochter geboren. Ik had namelijk besloten dat het nu maar heel snel moest gebeuren, dat ik mij moest overgeven en de controle in zijn geheel moest loslaten. Ondanks dat ik wist hoeveel pijn dat verdomde bevallen doet!
 
Zo heb ik van deze ervaring weer een hele mooie les geleerd. Je kunt zelfs controle houden door de teugels heel bewust los te laten. Op het moment dat je je durft over te geven aan wat op dat moment 'moet' gebeuren, lijken alle deuren open te gaan. Ik ben overigens helemaal geen voorstander van bakerpraatjes en bevalverhalen, maar dit had zo intens met loslaten te maken, dat ik mij op dit moment, tijdens mijn verlof, even geen beter voorbeeld voor kan stellen.
 
Ik las net ook een stukje van een vrouw die momenteel opgenomen zit in een gesloten inrichting. Ze heeft zich tot nog toe zo goed kunnen verzoenen met haar situatie, dat ik verwacht dat haar herstel veel sneller zal verlopen dan verwacht. Op dit soort mensen ben ik heel erg trots. Je overgeven aan wat is, is voor een mens niet per definitie iets gemakkelijks. Het heeft alles te maken met acceptatie. Soms is dit acceptatie van pijn. Soms de acceptatie dat je vrijheid is afgenomen. Als je over de heuvels uit kunt blijven kijken en kunt accepteren dat alles tijdelijk is en dat er weer een andere fase volgt, dan kun je de controle veel gemakkelijker loslaten, dan wanneer je angstvallig probeert vast te houden aan wat nu niet de bedoeling is.
 
Loslaten en accepteren heeft voor mij alles te maken met vertrouwen. Erop durven vertrouwen dat het goed komt. Ondanks de pijn die je nu misschien voelt.
 
Deze controlefreak heeft in elk geval weer wat geleerd. Zelfs loslaten is controleerbaar! Fijn!
 
Marieke Proper
Counselor, daar waar verslaving en psychische problemen een rol speelt.
 

Voor problemen binnen de familie zijn oplossingen.

'Familie is net als gras. Los van elkaar breken de sprietjes gemakkelijk, maar allemaal samen zijn ze zowat onbreekbaar.' 

Dit is ook wat ik mijn leven lang heb ervaren als er problemen waren binnen de familie. Als je iemand alleen laat worstelen met zijn of haar problemen breekt hij of zij vroeg of laat. Help je iemand en sta je iemand bij vanuit de intentie om iemand echt te helpen, dan groeit iemand naar herstel. 

Het helpen van familie is voor mij net zo gewoon als iedere natuurwet. Als een familielid in de problemen is geraakt dan is helpen vanzelfsprekend. Het kost aandacht, denkwerk, uiteraard energie en er volgen te ondernemen acties. Al snel zal hieruit een bepaald resultaat ontstaan. Dit alles samen geeft familieleden het onmisbare vertrouwen dat het goed komt. Hoe meer ik mij ben gaan verdiepen in het oplossen van problemen, hoe meer ik ervoer dat er eenzelfde soort formule voor bestaat. Aandacht schenken, nadenken, actie ondernemen, resultaten in ontvangst nemen en vertrouwen op herstel. 

Ik heb het boek HULP IN ZICHT geschreven omdat ik er heel diep van binnen van overtuigd ben dat HELPEN heel vaak constructiever (simpel gezegd:beter) kan. Psychische problemen en verslaving leggen een enorme druk op naasten en hun familierelaties. De problemen zijn vaak omvangrijk, maar in mijn ogen toch in heel veel gevallen op te lossen, dan wel velen malen te verbeteren. Hoe uitzichtloos een situatie voor omstanders ook kan lijken, in mijn ogen is er in heel veel gevallen hoop en kans op herstel, zowel van gezondheid als bij het herstellen van gebroken vertrouwensrelaties. Ik geloof echt dat we elkaar en onszelf veel beter kunnen helpen dan we nu vaak doen. Bij psychische problemen en verslaving nemen we als naasten (onbewust en goed bedoeld) vaak een rol aan van redder in nood. We raken in paniek. We vinden het eng, ongrijpbaar en we voelen ons machteloos, terwijl we verre van machteloos zijn. Als naasten kunnen we juist veel invloed uitoefenen door te helpen naar herstel. Zodra we ons realiseren dat we daadwerkelijk iets kunnen betekenen, en aangereikt krijgen wat we zoal kunnen doen, maakt machteloosheid plaats voor daadkracht en van daaruit is herstel echt mogelijk.

Marieke Proper
Counselor, Auteur en Ambassadeur  
FONDS PSYCHISCHE GEZONDHEID
Daar waar psychische problemen en verslaving een rol speelt. Van wie ben jij afhankelijk? Een zeer groot deel van je succes en geluk hangt af van deze mensen

In ons leven zijn we allemaal afhankelijk van anderen. Als mens zal je het helemaal alleen waarschijnlijk niet lang overleven. Vroeg of laat heb je de hulp van een ander nodig. In het dagelijks leven hebben we elkaar de hele dag nodig. Alleen al om te praten, anders isoleer je en heb je niemand om je aan te spiegelen. Soms medisch, vanwege een breuk of ziekte. Praktisch, simpelweg al vanwege de voorzieningen voor gas, water en licht, huisvesting, et cetera, maar denk ook aan voortplanting (om het maar even heel theoretisch te houden). Ook materieel, we hebben geld nodig om van te leven en moeten hier dus voor werken en betaald krijgen. Maar ook emotioneel. voor een gezonde psychische staat van zijn is het nodig dat we ons gesteund en gehoord voelen. 

We kunnen er dus niet om heen en hoe graag we ook zouden willen geloven dat we onze zaakjes prima zelfstandig op kunnen lossen, we hebben elkaar de hele dag nodig en dat is maar goed ook. Afhankelijk zijn van anderen is niks mis mee en zelfs noodzakelijk voor ons welzijn. Anderen zijn er namelijk heel goed in om ons bij de les te houden, scherp zo gezegd, zodat we de kans krijgen om te leren van fouten. En om ons te inspireren om het beste in ons naar boven te halen: zoals ons vermogen om te geven!


Een groot deel van ons geluk en succes is dus afhankelijk van de mensen waarmee we ons omringen. Het is dus heel erg belangrijk dat je zorgvuldig bepaald met wie je jouw tijd doorbrengt en van wie jij afhankelijk bent. Zijn dit ook de mensen die het beste in je naar boven halen? Gunnen deze mensen jou het beste? Willen deze mensen jou helpen? Hebben ze het goed met je voor? Willen ze van jou een beter mens maken? Wil jij een beter mens worden, alleen al doordat zij jou daartoe inspireren? 

Kijk eens goed naar de 5 mensen die het dichtste bij jou staan. De mensen waar jij nagenoeg dagelijks mee te maken hebt. Zijn dit ook de mensen waar je afhankelijk van wilt zijn? Halen deze mensen het beste in je naar boven, leren ze je dingen en dragen ze bij aan jouw geluk? Als je op deze vragen Ja kunt antwoorden dan kun je opgelucht adem halen. Je bent omringt door de juiste mensen en waarschijnlijk voel en ervaar je dat dagelijks. Ze gunnen je het succes en zullen er alles aan doen om je te helpen bij het overwinnen van obstakels. 

Een zeer groot deel van je succes en geluk hangt af van de mensen waar jij je dagelijks mee omringt... Zorg er dus voor dat dit mensen zijn die jou het beste gunnen. Die het beste in je naar boven halen en mensen waar jij van kunt leren een beter mens te worden! Anderen zijn immers ook weer afhankelijk van jou! 

Veel succes gewenst! 

Marieke Proper
Resultaat, relatie en gezin counselor
Ook daar waar psychische problemen en verslaving een rol speelt. 


Auteur 
HULP IN ZICHT, 
Wanneer een dierbare kampt met psychische problemen of een verslaving. 


Ambassadeur FONDS PSYCHISCHE GEZONDHEID
Review / recensie van lezer HULP IN ZICHT. als een dierbare kampt met psychische problemen of een verslaving


Klantbeoordeling: 5 van de 5 sterren Aanrader
21 januari 2014 | Door: MeMandy | 20-29 jaar | Tilburg

Dit boek was precies wat ik zocht. Het geeft handvatten voor als jouw dierbare kampt met een verslaving of psychische problemen. Dat is nodig, want je weet soms niet te handelen en machteloosheid is slopend. Het boek geeft opties hoe je iemand kunt helpen (ipv redden). Wat is goed voor jou en voor je dierbare? Dat weet je soms zelf niet meer en daarom is een leidraad heel fijn. De schrijfster is tevens ervaringsdeskundige, waardoor ze precies weet waar ze over schrijft. Er worden veel onderwerpen behandeld, waarvan sommige concrete voorbeelden bevatten. Het boek leest gemakkelijk en alles wordt helder uitgelegd. Je voelt je als lezer gezien in je situatie en er wordt geschreven over je dierbare als een mens en niet als een nummertje met een labeltje. Kortom; een aanrader voor iedereen die een kind, partner, ouder, vriend of wie dan ook heeft met problemen en wil helpen zonder er zelf aan onderdoor te gaan.
Pluspunten:
Toegankelijk, Compleet, Inspirerend, Praktisch, Verrassend


Heb jij een winnaarsmentaliteit? Wil jij winnaar worden? Tips!

Ieder mens wordt getroffen door ellende en problemen, niemand uitgezonderd. Helaas heeft ieder huis een kruis en hoeveel op-zoek-naar-permanent-geluk-boeken je ook leest en hoe positief je ook in het leven staat, problemen zullen altijd blijven komen en gaan. 'Waarom overkomt mij dit.' is dan ook een zeer solistische gedachten. Als je ogen gericht zijn op de wereld om je heen zul je er zonder twijfel achter komen dat iedereen met enorme uitdagingen te maken heeft en teleurstellingen te verwerken krijgt. Gevoelens van verlies angst en pijn zijn niemand vreemd. Al roepen we nog zo hard dat we altijd happy zijn en dat het goed gaat.

Toch is er wel een groot verschil in houding ten opzicht van al deze uitdagingen, ik zal er een paar opnoemen.

Vluchten of vechten.
Daad of kwaad.
Schouders eronder of eronder gekregen.
Wraak of opluchting.
Boos of pluk een roos.
Drinken of handlopen.
In bed blijven of vroeger opstaan.
Ruziemaken of grenzen aangeven.
Agressief of assertief.
Aardig of onaardig. 
Hulp vragen of alleen voelen.
Dader of slachtoffer.
Samengevat, de houding van de winnaar of de verliezer. 

Een winnaarsmentaliteit staat voor opstaan en doorgaan. Een winnaarsmentaliteit staat voor niet stoppen, maar verbeteren. Een winnaar kan iedereen worden, die bereid is om oude negatieve patronen op te geven en vroeger op te gaan staan, om aan zijn of haar doelen te werken. 
 
Dat is goed nieuws, want diep van binnen willen we allemaal winnaars zijn. We willen ons beter, gelukkiger, gezonder en aardiger voelen dan we waren. Winnaars zijn bereid daar dingen voor te doen en te laten. 

Ik zal je een aantal geheimen verklappen over winnaars. Winnaars verdiepen zich in oplossingen. Onderzoeken zinvolle acties, nemen andere mogelijkheden door, betrekken anderen bij hun problemen, huren professionals in, consulteren een counselor, coach of trainer, nemen risico's, ondernemen altijd acties gericht op hun doelen, ze omringen zich met andere winnaars en heel belangrijk, ze proberen anderen te helpen bij het winnen. 

Wil jij ook winnen? Let goed op andere winnaars, Vraag hoe zij het doen. Praat niet over crisis, maar over oplossingen. Praat niet over verlies, maar onderzoek wat je winst is geweest. Kijk altijd naar wat je hebt geleerd en nu beter kunt dan eerst. 

Ik ben vreselijk dyslectisch geweest. Kon slecht lezen, niet schrijven en niet rekenen. Ik lees al jaren een boek in de week, heb een boek geschreven en een dagelijks blog dat door honderden gelezen wordt en kan inmiddels prima rekenen. Ik heb mij nooit neergelegd bij het feit dat ik het niet kon, of geaccepteerd dat ik ergens slecht in was. Ik accepteerde uitsluitend groei. Hiervoor deed ik niets anders dan oefenen, oefenen en oefenen. Om beter te worden dan ik was. Die verwachting heb ik nog iedere dag van mijzelf. 

Uit alle ellende en ervaringen die ik doormaakte in mijn leven putte ik kracht om te winnen. Opgeven of stoppen heb ik nooit overwogen. Met wraak heb ik mij nooit beziggehouden. Verliezen heb ik nooit overwogen. In het leven ben je zelf je grootste concurrent. Wordt dus altijd beter dan je was. Vroeger opstaan moest ik leren, net als gezonder leven en grenzen aanvoelen en stellen. Evenals altijd actie ondernemen, blijven investeren in kennis en deze doorgeven. Sluit je aan bij een groep winnaars en betrek anderen bij het winnen!

Succes! 

Marieke Proper
Resultaat, Relatie en Gezin Counselor
Ook daar waar psychische problemen en verslaving een rol speelt. 
Auteur HULP IN ZICHT

Ambassadeur FONDS PSYCHISCHE GEZONDHEID
Moeder en vrouw
Kookt en doet zelf de was! 
  
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint