Tips, informatie en steun
Relatie expert & vitaliteit coach Marieke Proper - Personal coaching & Counseling
RSS

Recente posts

Samen met mijn man 15 dagen vol gas gezond doen in de maand met de meeste verleidingen.
af van mijn suikerdrang. Vier redenen waarom we suiker eten
Mijn missie en mijn winkel met natuurlijke producten
Mijn ritueel, mijn huid, natuurlijke sopjes en verzorgingsproducten
Samen FIT met onze vrienden en familieavond

Categorie├źn

Alcohol problemen
clean 9
Communicatievaardigheden
dromen
Forever
Gewoonteverslaving
Hulp in zicht
Mandy Verleijsdonk (gast blogger)
Noud van beumeren
oplossingen voor problemen
psychische problemen
relatietherapie
Spreekuur
verslavingsproblemen
vitaliteit
Mogelijk gemaakt door

Tips, informatie en steun

verslavingsproblemen

Voor problemen binnen de familie zijn oplossingen.

'Familie is net als gras. Los van elkaar breken de sprietjes gemakkelijk, maar allemaal samen zijn ze zowat onbreekbaar.' 

Dit is ook wat ik mijn leven lang heb ervaren als er problemen waren binnen de familie. Als je iemand alleen laat worstelen met zijn of haar problemen breekt hij of zij vroeg of laat. Help je iemand en sta je iemand bij vanuit de intentie om iemand echt te helpen, dan groeit iemand naar herstel. 

Het helpen van familie is voor mij net zo gewoon als iedere natuurwet. Als een familielid in de problemen is geraakt dan is helpen vanzelfsprekend. Het kost aandacht, denkwerk, uiteraard energie en er volgen te ondernemen acties. Al snel zal hieruit een bepaald resultaat ontstaan. Dit alles samen geeft familieleden het onmisbare vertrouwen dat het goed komt. Hoe meer ik mij ben gaan verdiepen in het oplossen van problemen, hoe meer ik ervoer dat er eenzelfde soort formule voor bestaat. Aandacht schenken, nadenken, actie ondernemen, resultaten in ontvangst nemen en vertrouwen op herstel. 

Ik heb het boek HULP IN ZICHT geschreven omdat ik er heel diep van binnen van overtuigd ben dat HELPEN heel vaak constructiever (simpel gezegd:beter) kan. Psychische problemen en verslaving leggen een enorme druk op naasten en hun familierelaties. De problemen zijn vaak omvangrijk, maar in mijn ogen toch in heel veel gevallen op te lossen, dan wel velen malen te verbeteren. Hoe uitzichtloos een situatie voor omstanders ook kan lijken, in mijn ogen is er in heel veel gevallen hoop en kans op herstel, zowel van gezondheid als bij het herstellen van gebroken vertrouwensrelaties. Ik geloof echt dat we elkaar en onszelf veel beter kunnen helpen dan we nu vaak doen. Bij psychische problemen en verslaving nemen we als naasten (onbewust en goed bedoeld) vaak een rol aan van redder in nood. We raken in paniek. We vinden het eng, ongrijpbaar en we voelen ons machteloos, terwijl we verre van machteloos zijn. Als naasten kunnen we juist veel invloed uitoefenen door te helpen naar herstel. Zodra we ons realiseren dat we daadwerkelijk iets kunnen betekenen, en aangereikt krijgen wat we zoal kunnen doen, maakt machteloosheid plaats voor daadkracht en van daaruit is herstel echt mogelijk.

Marieke Proper
Counselor, Auteur en Ambassadeur  
FONDS PSYCHISCHE GEZONDHEID
Daar waar psychische problemen en verslaving een rol speelt. Review / recensie van lezer HULP IN ZICHT. als een dierbare kampt met psychische problemen of een verslaving


Klantbeoordeling: 5 van de 5 sterren Aanrader
21 januari 2014 | Door: MeMandy | 20-29 jaar | Tilburg

Dit boek was precies wat ik zocht. Het geeft handvatten voor als jouw dierbare kampt met een verslaving of psychische problemen. Dat is nodig, want je weet soms niet te handelen en machteloosheid is slopend. Het boek geeft opties hoe je iemand kunt helpen (ipv redden). Wat is goed voor jou en voor je dierbare? Dat weet je soms zelf niet meer en daarom is een leidraad heel fijn. De schrijfster is tevens ervaringsdeskundige, waardoor ze precies weet waar ze over schrijft. Er worden veel onderwerpen behandeld, waarvan sommige concrete voorbeelden bevatten. Het boek leest gemakkelijk en alles wordt helder uitgelegd. Je voelt je als lezer gezien in je situatie en er wordt geschreven over je dierbare als een mens en niet als een nummertje met een labeltje. Kortom; een aanrader voor iedereen die een kind, partner, ouder, vriend of wie dan ook heeft met problemen en wil helpen zonder er zelf aan onderdoor te gaan.
Pluspunten:
Toegankelijk, Compleet, Inspirerend, Praktisch, Verrassend


Heb jij een winnaarsmentaliteit? Wil jij winnaar worden? Tips!

Ieder mens wordt getroffen door ellende en problemen, niemand uitgezonderd. Helaas heeft ieder huis een kruis en hoeveel op-zoek-naar-permanent-geluk-boeken je ook leest en hoe positief je ook in het leven staat, problemen zullen altijd blijven komen en gaan. 'Waarom overkomt mij dit.' is dan ook een zeer solistische gedachten. Als je ogen gericht zijn op de wereld om je heen zul je er zonder twijfel achter komen dat iedereen met enorme uitdagingen te maken heeft en teleurstellingen te verwerken krijgt. Gevoelens van verlies angst en pijn zijn niemand vreemd. Al roepen we nog zo hard dat we altijd happy zijn en dat het goed gaat.

Toch is er wel een groot verschil in houding ten opzicht van al deze uitdagingen, ik zal er een paar opnoemen.

Vluchten of vechten.
Daad of kwaad.
Schouders eronder of eronder gekregen.
Wraak of opluchting.
Boos of pluk een roos.
Drinken of handlopen.
In bed blijven of vroeger opstaan.
Ruziemaken of grenzen aangeven.
Agressief of assertief.
Aardig of onaardig. 
Hulp vragen of alleen voelen.
Dader of slachtoffer.
Samengevat, de houding van de winnaar of de verliezer. 

Een winnaarsmentaliteit staat voor opstaan en doorgaan. Een winnaarsmentaliteit staat voor niet stoppen, maar verbeteren. Een winnaar kan iedereen worden, die bereid is om oude negatieve patronen op te geven en vroeger op te gaan staan, om aan zijn of haar doelen te werken. 
 
Dat is goed nieuws, want diep van binnen willen we allemaal winnaars zijn. We willen ons beter, gelukkiger, gezonder en aardiger voelen dan we waren. Winnaars zijn bereid daar dingen voor te doen en te laten. 

Ik zal je een aantal geheimen verklappen over winnaars. Winnaars verdiepen zich in oplossingen. Onderzoeken zinvolle acties, nemen andere mogelijkheden door, betrekken anderen bij hun problemen, huren professionals in, consulteren een counselor, coach of trainer, nemen risico's, ondernemen altijd acties gericht op hun doelen, ze omringen zich met andere winnaars en heel belangrijk, ze proberen anderen te helpen bij het winnen. 

Wil jij ook winnen? Let goed op andere winnaars, Vraag hoe zij het doen. Praat niet over crisis, maar over oplossingen. Praat niet over verlies, maar onderzoek wat je winst is geweest. Kijk altijd naar wat je hebt geleerd en nu beter kunt dan eerst. 

Ik ben vreselijk dyslectisch geweest. Kon slecht lezen, niet schrijven en niet rekenen. Ik lees al jaren een boek in de week, heb een boek geschreven en een dagelijks blog dat door honderden gelezen wordt en kan inmiddels prima rekenen. Ik heb mij nooit neergelegd bij het feit dat ik het niet kon, of geaccepteerd dat ik ergens slecht in was. Ik accepteerde uitsluitend groei. Hiervoor deed ik niets anders dan oefenen, oefenen en oefenen. Om beter te worden dan ik was. Die verwachting heb ik nog iedere dag van mijzelf. 

Uit alle ellende en ervaringen die ik doormaakte in mijn leven putte ik kracht om te winnen. Opgeven of stoppen heb ik nooit overwogen. Met wraak heb ik mij nooit beziggehouden. Verliezen heb ik nooit overwogen. In het leven ben je zelf je grootste concurrent. Wordt dus altijd beter dan je was. Vroeger opstaan moest ik leren, net als gezonder leven en grenzen aanvoelen en stellen. Evenals altijd actie ondernemen, blijven investeren in kennis en deze doorgeven. Sluit je aan bij een groep winnaars en betrek anderen bij het winnen!

Succes! 

Marieke Proper
Resultaat, Relatie en Gezin Counselor
Ook daar waar psychische problemen en verslaving een rol speelt. 
Auteur HULP IN ZICHT

Ambassadeur FONDS PSYCHISCHE GEZONDHEID
Moeder en vrouw
Kookt en doet zelf de was! 
  

Succesvolle mensen, verslaafden en peuters hebben allen last van angst

Het is vaak een goed bewaard geheim, zo niet het beste. Het mysterie rondom onze angsten. Toch is er geen mens zonder angst. (ik praat nu niet over ernstige angststoornissen die een behandeling behoeven, maar vormen van angsten die onze dagelijkse vooruitgang of stagnaties bepalen.) 

Er zijn twee soorten mensen. • Mensen die ondanks hun angsten toch handelen.
 • Mensen die vanwege hun angsten niet handelen. 


Vanmorgen had ik met mijn dochter van 3,5 een gesprek over angst. Ze wilde niet naar school vanwege de aanwezigheid van een ridderhelm. Ik vertelde haar dat mama ook bang is voor sommige dingen. Met grote ogen keek ze mij aan. 'Jij bang?' Het luchtte haar duidelijk op. 'Waarvoor dan?' 'Nou bijvoorbeeld voor vliegen, dat vind ik altijd spannend, maar ik wil toch op vakantie, dus ga ik toch vliegen, ondanks dat ik het best eng vind.' 'Ik vind vliegen ook eng, maar ik wil ook op vakantie.' Gelukkig is ze het volstrekt met mij eens. Vakantie is belangrijker dan bang zijn! 'Waar ben je nog meer bang voor?' 'Paarden.' Zeg ik. 'En toch ga ik met jou mee als je op een paard wilt rijden als we op Texel zijn.' Ze snapt nu helemaal waar ik het over heb. 'En ik denk dat jij het spelen met je vriendjes niet wilt missen, omdat je bang bent voor een helm, of wel?' 'Nee mama.' Oke, dus soms moeten we gewoon accepteren dat we ergens bang voor zijn en dat we het dan toch doen omdat we iets anders belangrijker vinden.' Ze knikt begripvol. Ik ben trots op haar, het is ook zo een slimme meid. Ik leg haar nog wat uit over helmen. Dat ze eigenlijk zijn voor de veiligheid van mensen en zonder morren kleed ze zich aan voor school.  

Naast paarden en vliegen zijn er nog talloze dingen die ik eng vond en heb overwonnen. Schouders en rug recht, positieve instelling, denken aan een positieve uitkomst en aangaan. 

Als je je angst laat bepalen waar je wel en niet heengaat, wat je wel en niet onderneemt en waar je wel en niet aan begint kom je nooit verder dan waar je nu bent. 

Verslaafden zeggen vaak tegen mij. 'Ik ben zo bang voor het afkicken.' Ik vraag hen dan wat ze allemaal nog zouden willen doen in het leven als ze beter zouden zijn. Honderd uit komen de wensen. Van koken voor vrienden, tot een zaak beginnen en succesvol worden. Een gezin stichten of een wereldreis maken. Allemaal wensen waarvoor je clean moet zijn, wil het gezellig verlopen, wil jij je goed kunnen voelen en goede resultaten boeken. Is de angst om dat te moeten missen niet veel groter? Meestal wel.

De juiste motivatie overwint angst, altijd! 

Succes in het overwinnen van je angsten en veel geluk met al het moois dat op je pad zal komen. 

Auteur van HULP IN ZICHT, een boek voor naasten, daar waar psychische problemen en verslaving een rol speelt

 
Gedwongen hulp bieden aan de mensen waar je van houdt in 2014

Hoe sterk we ook in onze schoenen hebben gestaan. Hoe krachtig we ook hebben geleken. Hoe bijzonder nuchter we ook waren. We kunnen allemaal door periodes van stress en ongeluk de verkeerde afslag nemen. Die onveilige nieuwe soms depressieve, verslaafde of verwarde ik word dan iemands comfortzone. Iemand veranderd langzaamaan. Uiterlijk en innerlijk laten zien dat het helemaal niet goed gaat! En dan wordt het tijd om in te grijpen. Iemands gezondheid gaat dermate achteruit dat je als naaste niet anders kan dan actie ondernemen. 

Sommige omstanders, dit zijn vaak mensen die helaas weinig begrijpen van dergelijke problematiek, noemen dit helpen al veel te vroeg codependency of terwijl hulpverlenerssyndroom. Ik zeg liever, gelukkig hebben we: ELKAAR. In mijn wereld heet dit helpen liefde, kracht en inlevingsvermogen. We leven niet alleen voor onszelf op deze wereld. We leven ook om de mensen die we lief hebben te helpen als deze in de problemen zijn geraakt. Uiteraard is er een grens. Die grens bepaal je zelf. Niemand kan bepalen wat jij aankan en wanneer het teveel wordt. 

Als naaste en professional weet ik wel als geen ander dat je een ander nooit alleen kunt helpen. Meestal ligt de weg naar herstel open op het moment dat je tot dat inzicht bent gekomen en ernaar gaat handelen. 

Je hebt altijd:

 • vrienden nodig
 • familie nodig
 • professionals nodig
 • vaak ook instanties
 • meestal geld
 • en vooral een positieve en creatieve geest. 

Ik heb Hulp in zicht geschreven omdat ik geloof dat naasten hun dierbare heel goed kunnen ondersteunen en helpen in perioden van intense stress, spanning, ziekte of verslaving. We kunnen elkaar helpen naar betere resultaten in het leven. Onze dierbare kunnen het namelijk niet zonder ons en zullen ons dankbaar zijn. Soms niet direct, maar uiteindelijk wel. Ik wens iedereen in 2014 een naasten of dierbare die hij of zij kan helpen naar betere resultaten op wat voor vlak dan ook. We kunnen allemaal onverwacht hulp nodig hebben. Laten we elkaar alles gunnen in het komende jaar. Dat heeft ook een heel positief effect op onze eigen groei. 


Fijne jaarwisseling. 

Marieke Proper
Auteur HULP IN ZICHT 
Crisis en Resultaat counselor

Hulp in zicht
Hoe help ik de ander, en mijzelf, naar herstel, balans en rust? 
Nu bestellen: bij Bol.com
Nu bestellen: bij Boom Psychologie
Nu bestellen: bij Boek-Plaza
Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis, geen verzendkosten! 

Hoe word ik rijk? Hoe word ik beroemd? Hoe word ik clean?

Bij alles wat je wilt bereiken zijn deze vijf stappen ongelofelijk belangrijk.

 • Ten eerste: stel jezelf een heel precies doel. 


Heel veel mensen vragen zich af hoe ze iets kunnen bereiken. Je kunt alleen dat bereiken wat je wenst door jezelf een heel concreet doel te stellen.  

bijv. Ik ga nooit meer roken. Ik ga mijn schulden allemaal afbetalen.Ik ga geld sparen en handel kopen. Ik ga nu professionele hulp inschakelen om af te kicken.


 • Ten tweede is het belangrijk dat je oude gedachten patronen loslaat die je laten geloven in een negatieve uitkomst van je doel. 


Zeg: 'Ik kan het en ik wil het punt en ik ben bereid er alles voor te geven om mijn doel te bereiken.'

Neem met minder geen genoegen en laat de negatieve gedachten van anderen je al helemaal niet meer uit balans halen. 


 • Ten derde bepaal je de strategie/actie: 

Dit is de actie die nodig is. Wat moet er precies gebeuren? Welke dingen moet je in werking zetten? Je begint onmiddellijk. Soms betekent dit dat je er mensen bij moet betrekken. 
Meestal betekent dit dat:
Je extra vroeg op gaat staan en vanaf de eerste minuut gaat denken aan het halen van je doe.
Je een strategie uitzet. Wat wordt je eerste stap, wat heb je nodig, wat is je plan?
Je tactiek, hoe ga je het aanpakken
Denk na over het proces dat je wilt gaan doorlopen.
Wees bereid ervoor te knocken
Aanvaard dat je onderweg problemen tegen zult komen en wees bereid ze op te lossen.


 • Ten vierde ben je trots op ieder resultaat dat je dichter bij je doel brengt. ben je dankbaar voor de hulp die je hebt gekregen en trots op de hulp die je anderen biedt. 

 • Ten vijfde zorg je ervoor dat je nog meer vertrouwen krijgt in jezelf door actiegericht bezig te blijven en ervoor te zorgen dat jij je omringt met mensen die jouw positieve zelfbeeld bevestigen. Neem hierbij ook de mensen in je omgeving onder de loep. Wie geeft energie en wie kost energie? De mensen die je energie geven koesteren en aan deze mensen jouw energie geven. De anderen met elkaar in contact brengen en weinig tijd in investeren. (ze remmen je af en je hebt veel zelfvertrouwen nodig om je doel te bereiken)
kost energiegeeft energie


Bestel nu mijn boek; HULP IN ZICHT
Hoe help ik de ander, en mijzelf, naar herstel, balans en rust? 

Nu bestellen: bij Bol.com
Nu bestellen: bij Boom Psychologie
Nu bestellen: bij Boek-Plaza
Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis, geen verzendkosten!  

Wil je hulp? Ik help mensen naar betere resultaten in het leven, ook daar waar psychische problemen of verslaving een rol speelt.  

Groot succes door kleine stappen te nemen

Als ik mij ergens op voorbereid (in dit geval voor een interview) dan probeer ik altijd te denken aan de succesverhalen. Sommige ervan ontroeren mij dusdanig dat ik als hoogzwangere moet oppassen voor mijn eigen tranen van geluk. Want ik heb meerdere malen meegemaakt waar anderen niet meer op hoopten. Psychische problemen zo intens en heftig (bij iemand) en stap voor stap toch richting groot succes. Soms overtrof het ook mijn verwachtingen compleet. 

Ik heb mensen van heel diep zien opkrabbelen, zien lopen, zien rennen en weer zien vliegen. En daar ging soms een lange tijd overheen, met veel lessen en diepe dalen, met (gedwongen) acties, gepaard met verdriet en pijn, maar als je eenmaal die stappen omhoog maakt, dan kun je ook echt succes behalen. Zo'n toekomst acht ik voor heel veel meer mensen mogelijk, ook voor hen met serieuze psychische problemen of hen die serieus verslaafd zijn op dit moment. 

In mijn boek beschrijf ik alle fases waar je samen doorheen gaat. Een behandeling (en alles wat eraan voorafgaat is een proces. Het herstel is een minstens even zolang proces. Balans en rust creëren duurt minstens nog langer. Maar eenieder die bereid is om de eerste stappen te nemen vergoot zijn of haar kans op succes. 

Met succes bedoel ik in deze de liefde in je leven opnieuw toelaten en liefde geven. Een goed contact met kinderen/kleinkinderen. Een rustig en stabiel contact met familie, waarbinnen grenzen duidelijk zijn en gerespecteerd worden. Een maatschappelijke bijdrage leveren. Durven dromen. Voor een eigen inkomen zorgen of voor anderen. Actie durven ondernemen. Complimenten durven accepteren. Een gezonde levensstijl nastreven (omdat het fijn voelt).

Ik wens iedereen die kampt met psychische problemen of een verslaving dit succes voor de toekomst. Wat ik al zei: Alles begint met de eerste stap. Opkrabbelen. 

Fijne dag! 

Marieke Proper

PS: Laat je helpen. 

(oude) Vriend aan de drugs. Hoe help ik?

Het raakt mij altijd enorm als ik via via hoor dat een oude schoolvriend(in) of kennis aan de drugs verslaafd is geraakt en de situatie enorm uit de hand is gelopen. Zo moet ik door het lezen van een artikel ineens weer denken aan een oude schoolvriend, waarvan ik weet dat het helemaal niet goed met hem gaat en familie en vrienden hun handen er vanaf hebben getrokken.

Als mijn werk en privé met elkaar in contact komen, ontstaat er ruimte voor een innerlijk conflict. Een dialoog. De vriend in mij wil namelijk heel graag helpen en de hulpverlener in mij bezit de kennis om dit te doen. Als het over contact aangaan met een zwaar drugsverslaafde/oude bekende gaat, ben ook ik voorzichtig en realiseer ik mij des te meer hoe belangrijk het is om professioneel te blijven, om te kunnen helpen! 
Hierbij praat ik overigens niet over geld. Geld verdienen aan zware drugsverslaafden is alleen mogelijk voor dealers en uiteindelijk hopelijk voor klinieken (en als counselor in opdracht van de kliniek) en zware drugsverslaafden helpen (dmv motivatietechnieken) naar de kliniek toe zal 9/10 keer dus op non-profit basis gaan. Het simpele feit wil echter dat slechts een handje vol echte hardcore verslaafden geld (over)heeft om iemand van te betalen. Dit doe je dus uitsluitend omdat je iemand wilt helpen en omdat je inziet dat iemand heel hard hulp nodig heeft.

Als het dus niet gaat over gebrek aan kennis of financiële middelen, wat houd je dan tegen om een (oude) zwaar verslaafde vriend te helpen? 

Het is het gevoel SCHAAMTE dat mij deze keer in conflict brengt. Ik kan mij BIJVOORBEELD OOK zo goed voorstellen dat de familie en mijn oude school kameraad zich dusdanig schamen voor de situatie dat ze tot nog toe geen hulp hebben durven vragen. 

Het aanbieden van concrete crisis hulp is nu eenmaal veel moeilijker bij bekenden, vanwege die stomme schaamte. 'Want ik weet meer van jouw probleem af dan jij waarschijnlijk zou willen en ik heb mogelijk zelfs een oplossing.' En daar schaam ik mij best voor, omdat ik als geen ander weet dat de meeste mensen het liefste hun eigen problemen proberen op te lossen. En zware drugsverslaafden zijn al helemaal een geval apart op het gebied van problemen oplossen.

God Zij Dank, ervaar ik deze gevoelens van schaamte, zeer incidenteel, en uitsluitend bij oude bekenden (mensen waarmee ik al jaren geen contact meer heb). 
Helaas ben ik niet de enige die zich vanwege schaamte (in eerste instantie) afzijdig wil houden van de crisis problemen van (oude)bekenden. Het is een heel veel voorkomend gevoel wat mensen ervan weerhoudt om te helpen, terwijl ze wel willen en zelfs zouden kunnen helpen. 

Ook ik ben mens en heb met dit soort gevoelens te dealen. Ik wil echter niet dat ze mij in de weg staan. Ik besluit mijn gevoel voor schaamte opzij te zetten en een weg te vinden om in contact te komen met mijn oude schoolvriend, om de kans op herstel in te zetten. 

Waar ik mee wil afsluiten. Er is weinig dat ik nog niet heb gezien. Voor mij hoeft niemand zich te schamen! Gelukkig neemt een heleboel mensen wel contact met mij op, zodat we samen naar oplossingen kunnen zoeken. 

Wil jij ook iemand helpen bij het aanpakken van zijn of haar verslaving of psychische problemen? Lees mijn boek en help (samen met professionals) de ander, zonder je te schamen! 


  
psychische problemen en verslaving, een beetje theorie

Wanneer je samen met een dierbare door een dal van psychische problemen of verslaving gaat verlies je vaak de hoop dat dit nog goed komt. 

Mensen vragen mij wel eens: Kan het nog goed komen met mijn tante, moeder, kind, vader, broer of zus? 

Mijn antwoord is altijd: Ja, het kan goed komen. Met de juiste inzet en hulp, kan dat! Ook als een dierbare al lang in de problemen zit en het uitzichtloos lijkt.

Ik heb zelf vele voorbeelden van mensen die zich succesvol uit psychische nood hebben geworsteld en weer een gelukkig leven leiden en ik heb voldoende mensen succesvol af zien kicken. 

Op het moment dat je met een verslaafd iemand te maken hebt is het belangrijk dat je inziet dat hij of zij een hersenziekte heeft. Even een klein stukje theorie. Zo simpel mogelijk uitgelegd!

De dopamine die we als mens nodig hebben om ons goed te voelen wordt aangemaakt door de hersenen en dit systeem is door een verslaving verstoord geraakt. Dopamine wordt aangemaakt als je positieve ervaringen hebt. Soms gepaard met activiteit, soms al bij een leuk gesprek of het bedrijven van de liefde. 
De dopamine krijg je als verslaafde binnen door de grote hoeveelheid inname van stimulerende en geestverruimende middelen. Zodra de kick is uitgewerkt gaan de hersenen opnieuw opzoek naar de dopamine (dope). Je eigen systeem werkt niet meer goed en het herstel van dit systeem neemt een lange tijd in beslag. Om deze en vele andere redenen krijgen verslaafden ook vaak een terugval. (Ook een terugval hoeft niet te betekenen dat iemands situatie uitzichtloos is! Maar dat is weer een ander onderwerp)  

Bij psychische problemen zie je vaak dat er weinig endorfines (een geluksgevoel) worden aangemaakt. Er is vaak veel stress in het lichaam. Adrenaline en cortisol worden extra aangemaakt door ons hormoonsysteem en veroorzaken stress. Je voelt je constant in een staat van vechten of vluchten. Heel vervelend.... 

Om uit de problemen te raken moeten deze systemen hersteld worden. Soms is het echt nodig dat een dierbare tijdelijk uit zijn/haar eigen leefomgeving stapt zodat hij/zij intern hulp kan krijgen om aan zijn/haar problemen te werken. Zodat hij/zij leert over de theoretische kant van zijn haar probleem en samen met de juiste hulpverlener of arts de juiste stappen kan ondernemen zodat het echt weer mogelijk wordt om een gezond en gelukkig leven te leiden. 

Geef je dierbare nooit op en blijf je inzetten om samen aan de problemen te werken die spelen. 

In mijn boek geef ik veel tips, informatie en steun aan naasten bij verslavingsproblemen of psychische problemen van een dierbare. van het ontdekken van het probleem tot aan waar vind je de juiste hulp? Gedwongen behandelingen en het opbouwen/herstellen van een vertrouwensband. Ik geef antwoord op de vraag: Hoe help ik de ander en mijzelf? 

 

Richard kampt met communicatieproblemen, drinkt te veel alcohol, en heeft last van een laag zelfbeeld.

Richard kampt met een verlaagd zelfbeeld, wat een enorm effect heeft op zijn relatiegeluk. De communicatie met zijn vrouw loopt helemaal niet lekker. Daar komt bij dat Richard erg veel is gaan drinken, de afgelopen twee jaar. Zijn beste vriend heeft een horecazaak geopend en daar brengt Richard het grootste gedeelte van zijn vrije tijd door. De vrouw van Richard vreest ook voor zijn baan, als hij zo door gaat. Zij heeft de afspraak gepland en de bovengenoemde informatie heb ik van haar gekregen.
Richard komt alleen naar de sessie. 

Counselor; Richard, goedemorgen. 8 uur, u bent de eerste. Ga lekker zitten, kan ik u iets te drinken aanbieden? 

Richard; Nou, graag een kop koffie lust ik wel. Pff, dit is vroeg voor mij hoor. 

Counselor; Hoe spendeert u normaliter de ochtend? 

Richard; Een beetje uitslapen, daar ben ik niet vies van. Ik werk meestal pas vanaf een uur of 11. In de gehandicaptenzorg. Dan werk ik vaak tot zeven.  

Counselor; Ik zie dat u blij wordt als u het over uw werk heeft. Klopt dat? 

Richard; Ja, mijn werk is mijn alles. Die gasten zijn altijd vrolijk, beoordelen je niet en doen nog enigszins wat er van ze wordt gevraagd. 

Counselor; Ik heb uw vrouw aan de telefoon gesproken en ze heeft mij iets vertelt over de problemen die thuis spelen. Ik hoor uiteraard graag uw verhaal. Wat is voor u de reden om hier te zijn? 

Richard; We zijn al 25 jaar samen ziet u. Jeugdliefdes zo ongeveer. Dat geef je niet zomaar op. Ik ben nu bijna 50. Ik moet wel eerlijk toegeven dat de vlam behoorlijk gedoofd is. We hebben een zware tijd achter de rug. Het bedrijf van mijn vrouw ging failliet. We kregen minder te besteden. Ze raakte behoorlijk depri van dat alles en ik voelde de druk oplopen. Ik ben meer diensten gaan draaien en trek mij de rest van de tijd terug in het café. Soms heb je gewoon geen zin meer in gezeur. Dat zal u wel herkennen. U krijgt natuurlijk uitsluitend gezeur over u heen! 

Counselor; U vertelt een heleboel. Laat mij het even herhalen. Jullie zijn al 25 jaar bij elkaar en hebben zeker de laatste jaren behoorlijk onder druk gestaan. U ervaart stress in huis, en bent het gezeur zat. U zegt aan de andere kant ook dat u uw huwelijk niet zomaar op wilt geven. Op dit moment weet u echter niet hoe u anders om kunt gaan met de stress en gespannen situatie. Dus trekt u zich terug in het café. 

Richard; Ja, dat is het precies. Ik weet niet hoe ik ermee om moet gaan, dus neem ik een biertje en zoek de gezelligheid op. 

Counselor; Waar zou ik u mee kunnen helpen? 

Richard; Nou , mijn vrouw hoopt gewoon dat ik hier bij u aan mijn drankprobleem kan werken. Het is echter niet alleen mijn probleem. De sfeer in huis zal ook moeten veranderen. 

Counselor; U erkent dat u te veel drinkt. U stelt echter een voorwaarde om minder te gaan drinken. Als het gezelliger wordt in huis gaat u minder drinken. 

Richard; Dat klinkt een beetje belachelijk.

Counselor; Hou zou u het zelf zeggen? 

Richard; Nou, dat ik inderdaad wel veel drink, maar dat mijn vrouw er niets aan doet om het voor mij aantrekkelijker te maken thuis. 

Counselor; Op dit moment is uw vrouw er niet om samen met ons aan het probleem te werken. Wellicht is dat wel een goed idee voor de toekomst. Laten we vandaag werken met wat voor handen is. Als we vandaag aan één probleem zouden mogen werken, welk probleem zou u dan aan willen pakken?

Richard; Ik zou mij weer willen inzetten voor mijn gezin. Gewoon thuis willen komen na mijn werk en het gewoon weer gezellig willen hebben. 

Counselor; Ik zie aan u dat u dat heel erg hebt gemist. 

Richard; Dat klopt. 

Counselor; Laten we daar dan beginnen. (hulpvraag) Hoe kan ik mij weer meer inzetten voor mijn gezin, zodat de sfeer verbetert in huis en ik weer met plezier thuis kan komen?

Namen en situaties zijn aangepast van de realiteit, zodat niemand in zijn privacy wordt aangetast. Een counselor heeft een geheimhoudingsplicht. Voor het maken van een praktijkafspraak in het gezondheidscentrum in Muiden, neemt u gerust contact op. 
Tarief van een consult (45 min.) kost 35,- euro. 

Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint